Madpandekager: Lækre opskrifter med det hele - ALT.dk

Madpandekager – opskrifter på både pandekager og det lækreste fyld

Tortillas, de mexicanske madpandekager, er populære indslag på de danske middagsborde. De er også nemme at bruge til et hurtigt måltid, og nu kan man også få madpandekagerne i en fuldkornsudgave, der smager af mere og er langt sundere. Brug dem f.eks. i madpakken med en klat Hellmann’s light mayonnaise, skinke, majs og lidt agurke- og peberfrugttern i. Madpandekager er herlige lunede som aftensmad med alt muligt fyld.

Vi elsker pandekager. Det gælder både alt fra tynde crepes, vi fylder med syltetøj, flormelis, is eller nutella, og til de buttede, små amerikanske pandekager. Madpandekagerne er naturligvis også med på dén liste, for dem er vi også vilde med. Der findes sågar restauranter i Danmark, hvis menukort udelukkende består af madpandekager. De smager mindst lige så godt, når du laver dem selv, og her på siden finder du de bedste opskrifter på madpandekager fra nær og fjern.

Madpandekager fra nord, syd, øst og vest

Navn og fyld er langt fra det samme, men madpandekagerne findes overalt i verden. Bevæger man sig sydpå og kommer til Frankrig, skal du spørge efter en ’galette’, hvis du vil sætte tænderne i en madpandekage. En fransk galette er en boghvedepandekage fyldt med skinke og ost. Den serveres typisk på en bund af spinat, og nogle gange er der også et spejlæg i. I Mexico kaldes det en tortilla, og det er måske den mest kendte af alle slags madpandekager. Skal det være rigtig mexicansk og autentisk, kan du fylde den med kød, guacamole, salsa og en god klat cremefraiche.

Du var formentlig allerede klar over, at det mexicanske køkken bugnede af tortillapandekager – men vidste du, at der i Indien også er tradition for at spise madpandekager? På indisk kaldes de ’dosaer’, er lavet på linser og ris, og så serveres de typisk som en sideret. De kan også laves med kikærtemel. Det traditionelle fyld i de indiske dosaer er krydrede kartofler, der blandt andet har smag af koriander og karry. Mere indisk bliver det næsten ikke!

Sidst, men ikke mindst, er også de italienske madpandekager nævneværdige. På italiensk er navnet crespelle alla fiorentina, men her på ALT.dk kan du finde dem under navnet madpandekager i fad med spinat og ricotta. Fyldet af spinat, italiensk ricottaost og parmesan er nemlig lige så italiensk, som det lyder.

Masser af madpandekager

Madpandekagerne behøver naturligvis ikke være hverken italienske, mexicanske eller indiske. Du kan nemlig fylde dem med lige det, du har lyst til. Mangler du inspiration, er der heldigvis nok af lækre opskrifter. Det gælder for eksempel sunde madpandekager. Se, hvordan gæstekokken Sandra Pugliese laver to slags sunde pandekager med henholdsvis kikærtemel og kastanjemel i stedet for almindeligt hvedemel, som du kan fylde med friske grøntsager.

I en helt anden boldgade finder du disse boghvedepandekager med røget laks og flødestuvet spinat. De er måske ikke lige så kalorielette og fiberrige som Sandra Puglieses pandekager, men ikke desto mindre er varianten med laks og spinat en madpandekageklassiker. Prøv en af de to slags, eller lad dig friste af en af de tre lækre madpandekageopskrifter, som vi har samlet herunder. Her er der varianter med fyld af både fisk, kød og fjerkræ. 

Gode råd til pandekagebagningen

Bliver dine pandekager ikke helt, som du gerne vil? Pandekagekunsten kan være svær at mestre, men der findes heldigvis mange gode råd og fif, så du kommer i mål med projektet i køkkenet derhjemme. Vi giver ingen garantier, men hvis du følger de fire råd herunder, så kan det (næsten) ikke gå galt.

  1. Undgå klumper: De bedste pandekager med en helt lind dej. Undgå derfor klumper og rør dejen godt, inden du laver pandekagerne.
  2. Dejen skal hvile: Lad dejen hvile – minimum 30 minutter og gerne helt op til én time – inden du går i gang. På den måde bliver pandekagedejen meget nemmere at arbejde med.
  3. Varm pande: Vi slår det fast én gang for alle: Panden skal være varm! Når panden er gennemvarm, slipper pandekagerne nemlig langt nemmere og du undgår, at de går i stykker, når de skal vendes.
  4. Frys dem ned: Har du lavet for mange? Pandekager kan sagtens fryses ned, og det kan du gøre i tilfælde af, at du har pandekager til overs. Du kan også helt bevidst lave en stor portion, når nu du er i gang. Så er det kun fyldet, du skal bruge tid på næste gang, der skal fyldte madpandekager på bordet derhjemme.