GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

skal snaps i fryseren?
Foto: Aalborg Akvavit Din snaps skal faktisk ikke i fryseren - ikke permanent i hvert fald.

Derfor skal du IKKE lægge din snaps i fryseren

For de fleste af os hænger den årlige jule eller påskefrokost pr. automatik sammen med en iskold snaps eller akvavit, der serveres direkte fra fryseren. Men det er faktisk lidt en uskik – læs her hvorfor…

Der er lige så stor forskel på de forskellige snapse og akvavitter, som der er på andre slags spiritus. Derfor skal de heller ikke opbevares ens, eller serveres på samme måde:

  • Vil du servere en klar akvavit eller snaps til julefrokosten eller påskefrokosten, kan du godt servere den direkte fra køl eller fryseren. Disse snapse og akvavitter nydes bedst i de traditionelle spidse snapseglas.
  • Vil du servere gyldne akvavitter og snaps til din julefrokost eller påskefrokost, skal de serveres tempereret – og IKKE direkte fra køl. Denne slags snaps og akvavit nydes bedst i tulipanformede snapseglas.
    Kilde: Masterblender, Lars Kragelund

Derfor skal din akvavit IKKE ligge i fryseren

Har du en akvavit, der er klar i farven, så har den normalt også en kraftig koncentration af kommen og skal derfor serveres kold. Og de fleste af os begår ofte den fejl, at vi laver snapsen 'bo' permanent i fryseren. Men det skal den ikke – selvom den høje alkoholprocent gør, at snapsen ikke fryser til is, så vil vandet i akvavitten langsomt blive til is, hvilket man ikke altid opdager inden man sætter den iskolde flaske på bordet. Skænker du akvavit op til dine gæster direkte fra fryseren, hælder du altså ren spiritus i snapseglasset.

PRØV OGSÅ: Julesnaps med lakrids

Husk derfor, at hvis din akvavit ligger permanent i fryseren, skal du tø den ordentligt op inden serveringen.

Derfor skal du ikke servere en snaps direkte fra fryseren

Mange tror, at alle akvavitter og snaps skal nydes direkte fra fryseren, men sådan er det faktisk ikke. Er din akvavit gylden, er indholdet af kommen oftest lavere, og den folder sig derfor bedst ud, når den nydes ved stuetemperatur.

Som tommelfingerregel gælder det:

Klare akvavitter og snaps:

  • Serveres fra frys eller køl

Gyldne akvavitter og snaps:

  • Serveres tempereret

Derfor skal du bide snapsen over

Alle, der har været til en festlig påske-eller julefrokost kender vist til begrebet 'bund eller resten i håret', men det er der altså absolut ingen grund til, når du drikker snaps. Ifølge Masterblender, Lars Kragelund, skal akvavitten nydes i små nip, så man får alle smagsnuancerne med. Den høje alkoholstyrke folder naturligt akvavitten ud i mundhulens 32° varme. Når man indtager akvavitten i små mængder, frigøres aromastofferne fra alkoholen og giver den fulde nydelse.

Så ved vi det – skål og velbekomme!

Vidste du... Til daglig skelner de færreste af os mellem snaps og akvavit, men det er langt fra al brændevin, der må kaldes akvavit. Ifølge en EU-forordning skal en akvavit nemlig være fremstillet, så aroma og smag primært stammer fra destillater fra frø af kommen og/eller dild. Desuden må der ikke tilsættes essensolier, og alkoholprocenten skal være minimum 37,5 %.
Kilde: Aalborg Akvavit

5 gode råd om snaps

  1. Snaps eller akvavit?
    Snaps er brændevin, og akvavit er brændevin. Men det er ikke al brændevin eller snaps, der må kaldes akvavit. En akvavit skal være fremstillet, så duft og smag primært stammer fra destillater af kommenfrø og/eller frø af dild. Der må ikke tilsættes essensolier, og alkoholprocenten skal være på minimum 37,5.
  2. Snapseglas
    Det traditionelle spidsglas passer godt til snaps med høj aromaintensitet, hvorimod snaps med svagere intensitet, som typisk er de gyldne typer, serveres bedst i tulipanformede glas. Tulipanformede glas gør det nemlig muligt at slynge snapsen rundt, hvilket frigiver aromastoffer.
  3. Fordampning: Skal man skrue låget på snapseflasken?
    Du behøver ikke skrue låget på snapsen, hver gang der er blevet skænket af den. Snapsen fordamper, men det sker så langsomt, at det ikke har nogen reel betydning, at den står på bordet under julefrokosten. Derimod skal du ikke stille den ind i skabet uden skruelåg på, for så fordamper alkoholen i snapsen, og den bliver tynd og kedelig.
  4. Skal snapsen på køl?
    Generelt kan de stærke, hvide snapse, der smager igennem af kommen, godt klare en tur i fryseren, mens gyldne akvavitter ofte har en mere nedtonet aroma og hellere skal nydes ved stuetemperatur. 
  5. Må snapsen få sollys?
    Sollys er ikke godt for snaps, da det går ud over aromastofferne. Derfor er det vigtigt, at du ikke sætter din blandede kryddersnaps i vindueskarmen eller andre steder, hvor den får direkte sol.

    Kilde: Samvirke
    (fra Hjemmet  47/2017)
Se, hvad vi ellers skriver om: Påskefrokost, Alkohol, Drinks, Snaps, Julefrokost og Julefrokost-mad