Camilla Vest havde truslen om en fængselsdom hængende over hovedet, før hun blev frikendt i skattesag.
Foto: Amanda Pratt Camilla Vest havde truslen om en fængselsdom hængende over hovedet, før hun blev frikendt i skattesag.

Camilla Vest: 5 år med truslen om en fængselsdom

Modellen Camilla Vester på løbetur med sin søster Pernille i København i 2012, da søsteren pludselig standser og siger: "Camilla, du skal bare vide, at hvis I bliver dømt, så regner jeg med, at børnene skal bo hos mig".

Den danske model Camilla Vest, bosat i New York, er i Danmark i forbindelse med det, der er blevet kaldt en af danmarkshistoriens største skattesager.

– På den løbetur satte min søster ord på det mest ubærlige: at jeg måske ikke ville kunne passe ordentligt på mine børn. – Ikke at kunne passe ordentligt på sine børn... Kan du forestille dig det? Jeg stortudede resten af vejen hjem, siger Camilla Vest i et stort interview med ALT for damerne denne uge.

I 2011 blev Camilla Vest og hendes mand idømt et år og ni måneders fængsel og en samlet bøde på 6,6 millioner kroner for skattesvig. De ankede afgørelsen til landsretten, som frikendte dem i 2012 (se også faktaboks, red.).

 

" Og dér lå en fed kuvert. Afsender: "Bagmandspolitiet". "

 

Kort efter fødslen af hendes søn August i 2009, begyndte sagen at rulle, da Camilla Vest fik et chokerende brev i hånden.

- Jeg sad og ammede ham – han var vel halvanden uge gammel, og jeg var så lykkelig. Den her smukke og perfekte baby, som vi havde glædet os vildt til. Mens jeg ammer, kommer min mor med dagens post. Og dér lå en fed kuvert. Afsender: "Bagmandspolitiet". Jeg fik et chok, men tænkte med det samme "mælken! slap af, Camilla, det må ikke gå ud over mælken!" Situationer som den vil altid være indprentet i min hjerne, siger Camilla Vest til ALT for damerne.

 

"Jeg har sgu ikke nogen plan! Jeg vil bare gerne overleve."

 

Trods en stigende medieinteresse for sagen, prøvede Camilla Vest og hendes mand at overleve den ved så vidt muligt at afstå fra at udtale sig om den til medierne og ved ikke at lade sagen fylde alt i privatlivet. Men det kunne ikke undgås, at andre spurgte ind til sagen.

– Ja, og jeg hadede det! Specielt spørgsmålet: "Hvad er din plan, hvis du skal i fængsel?" Det er lidt det samme, som hvis du er dødssyg af kræft og bliver spurgt: "hvad er din plan?" Jeg har sgu ikke nogen plan! Jeg vil bare gerne overleve, siger Camilla Vest, som i dag er ovenpå igen og som foruden sin modelkarriere driver agenturvirksomheden GoodsWeLove med Ricky Nordson, der er grafisk designer. De repræsenterer mærker som Aiayu, Karakter-Copenhagen og Lyngby Porcelæn.

Camilla Vest, 41 år

Camilla bor i Tribeca på Manhattan med sin mand Peder Nielsen. Sammen har de to børn på ni og fire år. 

15 år gammel vandt Camilla Elite Model Look og fik herefter en kontrakt med modelbureauet Elite Models. 19 år gammel flyttede hun til New York og begyndte på en af Danmarks bedst betalte model-karrierer nogensinde.

Hun har lavet internationale kampagner for mærker som Guess, Revlon, Victoria's Secret
og H&M. I Danmark er hun blandt andet kendt fra kampagner for Røde Kors, Garnier, Triumph og Lindberg briller.

Foruden modelarbejdet driver Camilla agenturvirksomheden GoodsWeLove med Ricky Nordson, der er grafisk designer. De repræsenterer mærker som Aiayu, Karakter-Copenhagen og Lyngby Porcelæn.

Om skattesagen: først dømt – så frifundet
I 2011 blev Camilla og hendes mand dømt for skattesvig i en af danmarkshistoriens mest omtalte skattesager. Dommen lød på 1 år og 9 måneders fængsel og en bøde på 6,6 millioner kroner. Fordi Camilla havde haft syv arbejdsdage i Danmark over tre år. Camillas mand blev dømt, fordi retten fandt, at han havde varetaget Camillas økonomiske interesser.

Da Camilla i 2012 blev pure frifundet i landsretten, fokuserede dommerne på, at de syv arbejdsdage ikke var udtryk for "fast og kontinuerlig varig erhvervsmæssig beskæftigelse i Danmark", og at hun i perioden ikke havde opholdt sig mere end 180 dage om året i Danmark. Desuden lagde dommerne vægt på, at Camilla aldrig bevidst havde forsøgt at snyde, men udelukkende havde fulgt sin revisors råd.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview