Gravid uge 4 (3+0, 3+1, 3+2, 3+3, 3+4, 3+5, 3+6)

Uge 4: Har du mistanke om at være gravid?

I uge 4 er fosteret på størrelse med et birkes og har sat sig i livmoderen - snart kan du tage en graviditetstest og få din graviditet bekræftet.

Du begynder måske at få mistanke om, at du er gravid. Du kan opleve nogle menstruationslignende smerter i underlivet og tror måske, at din menstruation er ved at komme. Det er den ikke for du er gravid i uge 4.

De murrende fornemmelser kommer på grund af alt det, der sker i din livmoder. Måske oplever du at bløde en smule. Det kan tolkes som en meget let menstruation.

Graviditetstest

Du kan fra uge 4 tage en graviditetstest, men det er dog muligt, at du først kan se et resultat i næste uge.

Faktaboks

Uge 4 (3+0, 3+1, 3+2, 3+3, 3+4, 3+5, 3+6)

Baby er på størrelse med et birkeskorn

29 dage henne

251 dage til termin

birk

Der findes mange test at vælge imellem. Nogle er digitale og viser, hvor langt henne du er, mens andre er enkle papirstrimler med streger som indikerer positivt eller negativt svar.

LÆS OGSÅ: VIDEO: 9 måneder – "Yay, jeg er gravid!"

Husk at teste med morgenurinen, da det er bedst for at kunne give et korrekt svar.

Mad under graviditeten

Er du usikker på, hvad du kan spise under graviditeten? Du kan spise det meste, men hold dig fra råt kød og en del oste (bl.a. brie og skimmeloste)Husk at droppe rusmidler, alkohol og tobak under graviditeten.

Fra æg til baby

Det befrugtede æg har endt sin vandring til livmoderen og har sat sig fast i slimhinden, hvor det får næring fra slimhindens blodkar. Det er vokset fra at være en sædcelle og en ægcelle til at være flere hundrede celler og deler sig nu i to. Den ydre del af ægget, der sidder fast i livmoderslimhinden, bliver til moderkagen, og den indre halvdel af ægget bliver til fosteret. Den indre cellemasse kaldes nu embryo, og bliver til dit barn.

Din livmoder vejer cirka 50-100 gram og er på størrelse med en lille pære. Den gemmer sig godt nede i dit bækken, hvor den ligger og vokser stille og roligt. I livmoderhalsen bliver slimsekretet tykt og danner ”slimproppen,” der gennem hele graviditeten beskytter dit barn mod infektioner. Fosteranlægget kaldes en embryo og er cirka 0,5 millimeter stort, og der er allerede dannet anlæg til fosterets nervesystem, lunger og tarmkanal, og visse celler begynder at danne anlæg til hud, muskler og blodkar.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Hvis du har taget en test og fået bekræftet, at du er gravid, kan du godt ringe til din læge eller jordemor for at bestille tid til den første kontrol. Denne kontrol foretages normalt ikke før uge 12, men du kan bede om tid tidligere, hvis der gælder specielle forhold.

Du bestemmer selv, om du vil gå til jordemor eller læge, eller begge dele. Graviditetskontrollen er helt gratis, hvis du benytter dig af det offentlige tilbud.

Faktaboks

Ugens tip til far

Er du nysgerrig efter at vide, hvad der sker inde i maven på din partner? Køb en bog, eller søg på internettet. Læs om fosterets stadier, og lær om alt det, din kæreste skal igennem.

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Gravid uge for uge, Gravid og Video