Gravid i uge 13 (12+0, 12+1, 12+2, 12+3, 12+4, 12+5, 12+6)

Uge 13: Tillykke, du er nået til 2. trimester

Du er nu gravid i uge 13 og kommet til 2. trimester og dit barn er nu på størrelse med en citron og kan høre lyde!

Tillykke endnu en gang. Du er gravid i uge 13 og er nået over den kritiske fase. Langt de fleste aborter sker inden for de første tre måneder. Desuden synes de fleste gravide, at de midterste tre måneder i graviditeten er de bedste.

LÆS OGSÅ: Opskrifter – Sund mad til gravide

Nu får din krops forandringer for alvor fart på, i takt med at dit barn vokser. Nyd forandringerne, hvis du overhovedet kan!

Faktaboks

Uge 13

Baby er på størrelse med en citron

92 dage henne

188 dage til termin

citron

Mange glæder sig til, at maven skal vokse sig stor og blive synlig. Du føler nok, at maven på dette tidspunkt er størst om aftenen. Der går stadig et stykke tid, før der dukker en ordentlig babybule op, i hvert fald for førstegangfødende.

Føler du af og til små stikkende smerter i siden af maven? Det er helt ufarligt og kommer af stræk i senerne, som livmoderen hænger i.

Der er stor sandsynlighed for, at du begynder at føle dig bedre. Desværre er det ikke alle, der er lige heldige. Nogle har kvalme i alle ni måneder, men heldigvis er det de færreste.

Fra æg til baby

Barnet er 6-8 centimeter langt og vejer 35 gram. Det har alle knogler. Huden ser rød og gennemsigtig ud. Barnet er omgivet af cirka 60 milliliter fostervand, som det drikker og tisser i. Fosteret producerer selv urin, og udskiller det i fostervandet. Det både sluger og fordøjer fostervandet, selv om vandet ikke giver næring. Al næring kommer nemlig gennem moderkagen og navlestrengen.

Kønsdelene er stadig under udvikling, og er barnet en pige, vil æggestokkene nu indeholde alle de æg, du nogensinde vil få.

LÆS OGSÅ: Mest populære børnenavne er igen…

Øjne og ører flytter sig på plads, og selv om ørerne først er færdigudviklede omkring 26. uge, mener man, at barnet allerede nu kan opfange lyde! Måske har du hørt dit barns hjerte gennem en doptone hos lægen eller jordemoderen.

Livmoderen er på størrelse med en knytnæve, og det lille vidunder er på størrelse med en fersken. Proportionerne er forandrede, så nu er benene længere end armene.

Faktaboks

Ugens tip til mor i uge 13

Begynder bukserne at føles trange? Vælg graviditetstøj med omhu. Det er en fordel, hvis det først og fremmest er behageligt, samtidig gider du næppe bruge enorme summer på tøj, der kun skal bruges i et par måneder.

Et par graviditetsjeans er en sikker investering. Det samme er et par løse og behagelige joggingbukser, som kan bruges helt frem til fødslen og i tiden umiddelbart efter.

En sort stretch-kjole og nederdel kan bruges til både arbejde og fest. Store trøjer passer altid, og tights vil formentlig også være behagelige for dig.

Mange oplever også, at de må investere i nye bh’er i løbet af graviditeten. Du kan med fordel investere i en amme-bh. Den kan du sagtens bruge under graviditeten.

Faktaboks

Ugens tip til far i uge 13

Tag en tur i børnetøjsbutikken, og køb den allerførste body til baby. Vælg gerne den stil, du bedst kan lide, om det så betyder, at du køber en hel kollektion børnetøj fra din yndlingsfodboldklub. Det vigtigste er, at du køber det, du kan lide, om så det er noget, barnets mor aldrig ville have valgt.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid uge for uge, Gravid og Video