Gravid i uge 18 (17+0, 17+1, 17+2, 17+3, 17+4, 17+5, 17+6)

Uge 18: Større sexlyst

Måske har du fået mere energi og lyst til sex? Det er også tid til at tænke på barsel.

Din energi er sikkert ved at være helt normal igen. Og din lyst til sex er måske blevet større. Der er heldigvis ingen fare for barnet ved at dyrke sex.

Du kan have en følelse af, at du er tilstoppet i næsen. Det skyldes, at slimhinderne kan være lidt hævede.

Måske er du begyndt at have mere udflåd. 

Faktaboks

Uge 18

Baby er på størrelse med en sød kartoffel

127 dage henne

153 dage til termin

sødk

Fra æg til baby

Talgkirtlerne er anlagt og producerer talg, der dækker barnet med fosterfedt. Det beskytter barnet i fostertilværelsen, og rester af fedtlaget vil ofte kunne ses på det nyfødte barn. Der bliver flittigt suttet på finger. Barnet er nu i sin mest aktive fase. Bevægelser begynder at blive mere koordinerede, og det undersøger omgivelserne med hænderne.LÆS OGSÅ: 12 søvntip til gravideMønsteret i huden er ved at blive dannet, og barnets fingeraftryk træder efterhånden frem. Vægten er nu omkring 200 gram, og længden er 18 centimeter – omtrent på størrelse med en stor sød kartoffel. Barnet er på vej ind i en periode med stor vækst, og mange vil føle de små ben sparke mod maven.Utroligt nok ligger de 20 mælketænder allerede klar i gummerne, og bag dem udvikles de blivende tænder.LÆS OGSÅ: Opskrifter – sund mad til gravideAnlægget til lungerne er også udviklet, men lungerne er endnu ikke modne og funktionsdygtige. Barnet vil derfor endnu ikke være i stand til at trække vejret af sig selv, hvis det skulle forlade livmoderen og fostervandet.

Har du styr på barselsreglerne?

Som kvinde har du ret til fire ugers graviditetsorlov (som holdes inden din fødsel, sat ud fra din termin) og efter fødslen har du ret til 14 ugers barselsorlov.

De første 2 ugers barselsorlov efter dit barns fødsel skal holdes. De næste 12 uger er frivilligt, men kan ikke udskydes. 

Fædre har ret til to ugers fædreorlov, der skal holdes indenfor de første 14 uger efter fødslen. Når de første 14 uger efter fødslen er gået, har både mor og far hver ret til at holde op til 32 ugers orlov. (I er kun berettiget til dagpenge i 32 uger i alt, det vil sige, I “får kun en pose penge” selv om begge forældre holder de 32 uger, så altså ikke dobbelt op på satsen). Der er mulighed for, at begge forældre forlænger den 32 ugers orlov med 8 eller 14 uger.

Udover de generelle barselsregler, kan du have ekstra rettigheder i forhold til din overenskomst og ansættelsesvilkår.

LÆS OGSÅ: Den store guide til barselsorlov

Faktaboks

Ugens tip til mor

Begynder det at blive vanskeligt at finde gode sovestillinger? Sørg for at have en masse puder. Mange erfarer, at det er behageligt at ligge på siden med en pude mellem knæene og måske også mellem anklerne og under maven. Prøv dig frem.

Faktaboks

Ugens tip til far

Endelig har du set dit barn til ultralydsscanningen. Køb f.eks. en lille ramme til ultralydsbilledet, og gør det til en sport at overbevise alle, som besøger jer, at barnet ligner dig mest.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Gravid uge for uge og Video