Gravid i uge 19 (18+0, 18+1, 18+2, 18+3, 18+4, 18+5, 18+6)

Uge 19: Du kan mærke livmoderen

Babyen har sit eget søvnmønster og du kan måske mærke din livmoder.

Junior er begyndt at få sit eget aktivitets- og søvnmønster, selv om du måske ikke mærker det.

I uge 19 ligger din livmoder næsten på højde med din navle. Den er nok synlig, uanset om du ligger eller står. Prøv at mærke efter, måske kan du selv føle toppen af livmoderen lige ved navlen. Hvis du er høj, vil det tage længere tid, før maven bliver synlig.

Er du frustreret over, at bagdelen vokser lige så hurtigt som maven? Bare rolig, du fortsætter ikke med at vokse lige så meget her som på maven! Måske er du begyndt at svede mere. Det skyldes stofskifteændringer.

Faktaboks

Uge 19

Baby er på størrelse med en mango

132 dage henne

148 dage til termin.

Untitled-1

LÆS OGSÅ: Motion du må dyrke som gravid

Strækmærkerne og kløe

Mavehuden strækker sig og mange føler, at huden kan klø. Smør dig ind i en god hudcreme, og se, om det hjælper. Som regel skyldes kløen fysiologiske forandringer i graviditeten, og omkring fem procent føler kløe i større eller mindre grad.Det er kun i sjældne tilfælde, at graviditetskløe skyldes en farlig tilstand. Det kan være tilstanden intrahepatisk kolestase, hvor barnet som regel må forløses omgående. Symptomerne på denne tilstand er stærk kløe, ofte under fodsåler og håndflader. Er du i tvivl, så kontakt din læge, der kan tage blod- og hudprøver, som kan give svar.Strækmærker kan der ikke gøres så meget ved. Du kan trøste dig med, at strækmærkerne bliver mindre tydelige efter fødslen. Tænk på, at strækmærkerne fremover vil minde dig på den fantastiske rejse din krop har været på. Et godt råd for at holde huden pæn er, at drikke otte glas vand om dagen, og tage varme bade.

Fra æg til baby

Barnet er nu omkring 20-22 centimeter langt og vejer 200-250 gram. Babyen har cirka samme størrelse som en mango.

Han eller hun er dækket af et talglignende stof, som er der for at værne den sarte hud mod fostervandet. Både talgen og håret, som dækker barnet, vil stort set forsvinde før fødslen.

Barnets voldsomme vækst nedsættes nu. Barnet skal nu modnes og udvikles. For eksempel er smagssansen under udvikling, og man mener at barnet nu kan skelne forskellige smagsstoffer, og mange af anlæggene til mælketænder er udviklet.

LÆS OGSÅ: Sådan ser en nyfødt ud

Nervetrådene i hele kroppen bliver isoleret med en fedtet substans, myelin. Det sikrer en hurtig udveksling af informationer, så barnet kan koordinere sine bevægelser. 

Faktaboks

Ugens tip til mor i uge 19

Er du træt af helsetip og praktiske råd? Så køb en sjov bog, en bog helt fri for eksperter og faglige råd, måske en roman?

Har du hævede fødder? Køb støttestrømper. Dit stofskifte har forandret sig, så kroppens daglige kalorieforbrug ligger lidt højere, end det plejer. Med mindre dit aktivitetsniveau er mindre end normalt, kan du nu tillade dig at spise lidt mere. Hvis du står og går meget i hverdagen, er det på tide at investere i et par støttestrømper, der kan hjælpe mod hævede fødder.

Faktaboks

Ugens tip til far i uge 19

Er der noget, du glæder dig ekstremt meget til at lave med barnet i fremtiden? Del det med din kæreste. Hun vil garanteret sætte stor pris på, at du glæder dig til faderrollen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Gravid uge for uge og Video