Gravid: Uge 21 (20+0, 20+1, 20+2, 20+3, 20+4, 20+5, 20+6)

Uge 21: Spiser du for to?

Det er helt normalt at tage et halvt kilo på om ugen i de kommende uger, men det er vigtigt, at det der kommer indenbords er sundt og varieret.

Spiser du for to? Det behøver du ikke, men det er heller ikke tilrådeligt at gå på slankekur, når du er gravid. Dit stofskifte har ændret sig, og det betyder, at du har brug for lidt flere kalorier end sædvanligt. Hvor mange veksler dog meget under graviditeten. Det vigtigste er, at du spiser sundt og varieret og undgår for mange tomme kalorier som chips, is og chokolade.

LÆS OGSÅ: Find den rette barnevogn

Det er helt normalt at tage et halvt kilo på om ugen i de kommende uger. Mavemusklerne giver nu efter for den voksende livmoder, og din mave buler ud, så ingen er længere i tvivl om, at du er gravid. 

Faktaboks

Uge 21

Baby er på størrelse med et granatæble

146 dage henne

134 dage til termin

granat

Er dit hår blevet anderledes? Mange får mørkere hår, for hvert barn de får. Nogle bliver mere tyndhårede, mens andre får tykkere hår. Nogle får krøller, mens andre fælder. Du kan også opleve øget behåring særligt i ansigtet. Hvis du mister håret, kommer det som oftest igen, når du stopper med at amme.

Fra æg til baby

Fosteret vejer nu 350-400 gram og er omtrent 26 centimeter langt. Det har stadig rigeligt med plads til at slå kolbøtter, så du vil kunne mærke liv i barnets vågne perioder. Moderkagens placering betyder meget for, hvornår du begynder at kunne mærke liv. Hvis den har placeret sig på forsiden af livmoderen, vil mange erfare, at det tager længere tid at mærke liv, end hvis den lå et andet sted.

LÆS OGSÅ: Gæt en mave – hvem er hvem?

Fosteret sluger fostervandet, og selv om nyrerne fjerner nogle af affaldsstofferne, er det ikke meget urin, der kommer ud i fostervandet. De fleste af affaldsstofferne ledes nemlig tilbage gennem moderkagen til dit blod, og bliver herefter filtreret gennem dine nyrer. Sanserne udvikles stadig, og fosteret kan nu føle berøring.

Har du følt små rytmiske bevægelser derindefra? Det kan være den lille, der hikker.

Babyens smagsløg er ved at blive udviklet, og hjernen er også så udviklet, at den lille kan genkende berøring. Babyen vil også kunne mærke dine plukveer, men den synes ikke, de er ubehagelige.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Er du begyndt at indrette børneværelset? Det er faktisk helt unødvendigt. Nyfødte sover i samme rum som deres forældre, så det eneste du egentligt behøver er en kommode til babytøjet. Alligevel er der mange, der synes, det er hyggeligt at indrette et børneværelse. Er du en af dem, er det nok smart at gå i gang, mens du stadig er i topform. Husk at bruge allergi- og gravidvenlig maling. Hav i baghovedet, at den lille baby vokser ekstremt hurtigt, og at det derfor er en fordel, hvis rummet også passer til en to-tre årig. Det er formentlig først der, at barnet begynder at bruge værelset.

LÆS OGSÅ: Indretning af børneværelse: Her bor Karla og Bertram

Faktaboks

Ugens tip til far

Nu kan du måske begynde at mærke barnets bevægelser, hvis du ligger håndfladen mod maven. Læg en flad hånd på den ene side af livmoderen, og skub lidt med den anden. Er du heldig, vil du mærke nogle små bevægelser.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Gravid uge for uge og Video