Gravid i uge 34 (33+0, 33+1, 33+2, 33+3, 33+4, 33+5, 33+6)

Uge 34: Tid til fødselsforberedelse

Du begynder formentlig at fokusere mere og mere på din fødsel.

Du mærker måske ømhed i ryggen, fordi dine ledbånd og muskler bliver slappere som forberedelse til fødslen.

Dit barn er nu så stort, at du måske selv kan mærke, hvad der er hoved, numse og så videre, når det bevæger sig rundt i livmoderen. Når barnet sparker, kan det både mærkes og ses tydeligt, og nogle gange er det endda muligt at få fat i en lille fod med hånden.

Faktaboks

Uge 34

Baby er på størrelse med en cantaloupe

237 dage henne

43 dage til termin

cantalaus

LÆS OGSÅ: 10 trin til en lettere fødsel

De fleste fødselsforberedelseskurser er lagt an på, at du starter seks-otte uger før fødslen, så forhåbentlig er du allerede tilmeldt ellers kontakt dit jordemodercenter.

Enkelte kvinder oplever, at kvalmen kommer tilbage i slutningen af graviditeten. Brystvorterne bliver større og brysterne tungere. Måske er dine hænder og fødder hævede – find hvile med benene på en stol, og undgå tøj, der sidder for stramt.

Drømme om fødslen

Drømmer du om den forestående fødsel?Det er meget normalt at drømme om fødslen. Nogle drømmer, at de føder en fisk, andre bliver mor til kattekillinger eller små hvalpe i deres drømme.LÆS OGSÅ: 20 super råd til en god fødselDine drømme er (heldigvis) ikke et varsel, om hvordan fødslen kommer til at gå. De hjælper dig derimod med at bearbejde dine følelser og forberede dig på fødslen.

Fra æg til baby

Barnet  er 41 centimeter langt og vejer omtrent 2,4 kilo. Han eller hun kommer til at tage 250 gram på hver uge fremover.Barnet er lyserødt i huden nu. Det øver sig fortsat på livet uden for livmoderen, blandt andet på gå-/kravlerefleksen ved at sætte af med fødderne mod livmoderens faste væg. Men der bliver også fortsat trænet med åndedrætsøvelser, griberefleksen og sutterefleksen.LÆS OGSÅ: Smertelindring – det kan du få under fødslenImmunsystemet udvikles, og barnet er i stand til at modstå en mindre infektion. I løbet af de sidste uger af graviditeten opbygger barnet et lille kropslager af mikronæringsstoffer, som indeholder vitamin A og D. Det er derfor, at for tidligt fødte børn vil have et lavere lager af næringsstoffer.Barnet placerer sig på dette tidspunkt oftest med hovedet nedad og udnytter på den måde den trange plads i livmoderen bedst.

Du kan stadig have sex

Maven er begyndt at blive stor, men du kan stadig have sex, hvis begge parter har lyst.

Selve skeden er sandsynligvis en smule tør, da hormonerne har ændret slimhinderne, men så er det bare om at finde glidecremen frem.

Hvis du eller din partner har mistet lysten, eller du synes, at det er ubehageligt at have sex, er det selvfølgelig noget begge parter må acceptere. Der findes andre måder at give hinanden nærhed på.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Nogle jordmødre anbefaler gravide at smøre sig med olie i underlivet, altså området mellem endetarmen og skeden én til to gange om dagen fra uge 34.

Tanken er, at dette skal gøre slimhinderne mere elastiske og dermed forbygge rifter under fødslen. Brug en olie der er rig på E-vitaminer, for eksempel en jordnøddeolie eller en olivenolie.

Faktaboks

Ugens tip til far

Hvis du har tid, så tag en køretur ud til fødeafdelingen for at sikre dig, at du kan vejen, og at du finder den rigtige parkeringsplads ved den rigtige indgang.

Der er ingen grund til at køre dødskørsel til hospitalet, når dagen endelig kommer, der vil typisk være god tid til at nå på hospitalet. Med mindre din kæreste siger noget andet. Stol på hende.

Se, hvad vi ellers skriver om: Fødsel, Gravid, Gravid uge for uge og Video