Gravid i uge 39 (38+0, 38+1, 38+2, 38+3, 38+4, 38+5, 38+6)

Uge 39: Gem energien til fødslen

Føles det som om, at den lille gerne vil ud?

Fødslen nærmer sig hastigt. Nu er du sikkert ved at være godt utålmodig. Din mave er stor, og måske føler du dig klodset og besværet og kan næsten ikke vende dig i sengen om natten. Måske kan moren mærke barnets hoved mod sin bækkenbund, og at barnet stemmer fødderne og bagdelen op under hendes ribben. Du kan føle dig meget tung og have svært ved at sove ordentligt. Livmodermunden er ved at blive blød. Barnet kan trykke så meget mod morens blære og tarm, at du oplever træg mave og føler tissetrang ofte. Din vægt ligger stille nu, og nogle kvinder taber sig oven i købet i den sidste uge af graviditeten.

Faktaboks

Uge 39

Baby er på størrelse med en mindre vandmelon

272 dage henne

8 dage til termin

lmeleon

LÆS OGSÅ: Hvordan skal din fødsel være?

Måske ser du lidt rødmosset ud grundet den kraftige blodcirkulation. Mange kvinder lider af vand i kroppen i de sidste uger af graviditeten. Det kan spænde og gøre ondt, specielt i hænder og fødder. Sørg for masser af afslapning, og læg benene op, når du sidder.

Skulle du pludselig føle trang til at gøre hovedrent, så gå hellere i biografen. Gem al din energi til fødslen, som kan gå i gang når som helst. 

Er barnet på vej ud?

Du kan få en underlig fornemmelse i skeden af, at barnet er på vej ud, når det bevæger hovedet. Det er ikke farligt, selv om du kan opleve en trang til at krydse benene for at forhindre barnet i at ’ryge’ ud. At barnets hoved presser på nede i bækkenet påvirker også livmoderhalsen.Livmodermunden skal blødes op, så den er i stand til at give efter, når veerne kommer under fødslen. Dette sker af sig selv, og der er intet, du kan gøre for at påvirke processen.Livmoderen ligger tre til fem centimeter nedenfor nederste del af brystbenet, og det er sikkert blevet nemmere både at trække vejret og spise.Dem der har været plaget af bækkenløsning vil højst sandsynligt mærke færre smerter. Det skyldes, at barnets hoved har fæstnet sig i bækkenet og dermed gjort bækkenet mere stabilt.

Fra æg til baby

Den store dag nærmer sig. Babyen er omtrent 49-51 centimeter lang, og vejer 3400 gram. Barnets vigtigste opgave er nu at tage på i vægt. Barnet tager 150-200 gram på om ugen, og der anlægges store kulhydratdepoter, som sikrer barnet næring de første dage efter fødslen.Det er stadig yderst vigtigt, at du hver dag er opmærksom på, om der er liv og aktivitet inde i maven.Næsten alt barnets lanugohår er væk nu, hvor fødslen er nært forestående. Lanugohåret bliver slugt sammen med øvrige udskillelser og opbevares i fordøjelsessystemet og udgør senere barnets første afføring meconium. Lungerne modnes fortsat. Navlesnoren er cirka 51 centimeter lang – og altså omtrent samme længde som barnets fulde længde fra hoved til tå. Forskning kunne tyde på, at det er barnet, der sætter fødslen i gang.LÆS OGSÅ: Det sker lige efter fødslenMan formoder, at barnet måske som en reaktion på de trange forhold i livmoderen producerer nogle hormoner, der sætter fødslen i gang. Men ingen ved det med sikkerhed. Fostervandet fornys hver tredje time. Barnets bevægelser er meget rolige nu. Hvis du mærker dem meget anderledes, end du plejer, så kontakt fødestedet. 

Efter fødslen

Du vil i dagene efter fødslen bløde en del. Grunden til du bløder er, at moderkagen efterlader et sår i livmoderen, når den kommer ud. Herudover udskilles det ekstra lag i livmoderens slimhinde, der beskytter barnet i graviditeten. Udtømningen bør ikke tage mere end 12 uger, den er kraftig til at begynde med, men vil gradvist aftage. Det kan herudover være ubehageligt og gøre ondt at sidde ned, især hvis du sprækkede under fødslen, og er blevet syet. Nogle vil derfor opleve stort ubehag og forstoppelse ved toiletbesøg. Det kan også skyldes hæmorider, der er kommet under graviditeten eller efter fødslen.

Du vil måske ligeledes opleve svedture i dagene efter fødslen, og der er sandsynlighed for, at du føler dig svimmel og utilpas i kroppen. Et godt råd er at drikke masser af vand, være aktiv og spise fiberrig kost.er

Dine bryster vil være meget ømme, og det kan næsten føles, som om de er ved at sprænge, når mælken løber til, og mange plages med sår på brystvorterne det første stykke tid. Det er helt normalt, men husk på, at amningen ikke skal gøre ondt. Smerte kan tænkes at skyldes forkert ammeteknik, og det kan i værste tilfælde føre til brystbetændelse.

Du får også efterveer, der føles som kramper i maven. De er resultatet af, at livmoderen trækker sig sammen. Det tager livmoderen seks uger at trække sig sammen, og i den periode kan du opleve efterveer. Smerterne kan sammenlignes med de smerter, du oplever under menstruation. Kvinder der har født før vil ofte opleve, at smerterne er stærkere.

Amning kan være med til at trigge efterveerne, da hormonet oxytocin, der udskilles fra hjernen mens du ammer, også er det hormon der får livmoderen til at trække sig sammen.

Selvom kramperne kan virke smertefulde, er det en normal proces, man ikke kan gøre andet end at acceptere. Efterveerne aftager typisk to-tre dage efter fødslen.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Har du svært ved at slappe af og tænke på andet end den kommende fødsel? Find et par gode film, eller se en underholdende tv-serie med eller uden skildringer af graviditet og fødsler.

Faktaboks

Ugens tip til far

Er du usikker på, hvorvidt du ønsker at se direkte ind i fødselskanalen? Mange fædre foretrækker at sidde ved morens hoved, så de undgår at se alle detaljer. Hvis du alligevel ender med at se alle detaljer, skal du vide, at kroppen har utrolige evner til at reparere sig selv efter fødslen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Fødsel, Gravid, Gravid uge for uge og Video