Gravid i uge 6 (5+0, 5+1, 5+2, 5+3, 5+4, 5+5, 5+6)

Uge 6: Træt og ømme bryster

Nu er du gravid i uge 6 og kan opleve både træthed, kvalme, svimmelhed og hovedpine. Det er helt normalt.

I uge 6 er din livmoder på størrelse med en tennisbold, men ligger stadig godt gemt inde i bækkenet. Ingen kan se, at du er gravid, selv om meget ændres i din krop for tiden.

Blodforsyningen til brysterne øges, og du har måske fået blå veneaftegninger under huden. Hormonerne kører på højtryk, og graviditetssymptomer melder sig. Hvilke symptomer, der melder sig og i hvilken grad, er meget forskelligt fra kvinde til kvinde. Måske mærker du slet ikke nogen forandring, måske mærker du kun et enkelt eller to af symptomerne, eller også er du én af dem, der mærker dem alle for fuld kraft. Vi beskriver symptomerne her, men de kan sagtens først opstå langt senere i din graviditet, hvilket er meget normalt.

Faktaboks

Uge 6 (5+0, 5+1, 5+2, 5+3, 5+4, 5+5, 5+6)

Baby er på størrelse med en granatæblekerne

43 dage henne

237 dage til termin

granantkerne

LÆS OGSÅ: Pinlige lidelser gravide skjuler

Symptomer

Ømme og spændte bryster er én af de første forandringer, som mange kvinder opdager. Nogle kvinders brystvorter begynder at blive mere følsomme. Måske har du fået mistanke om, at du er gravid, fordi du får følelsen af at skulle tisse hele tiden, men når du så sidder dér klar parat, bliver det kun til et par enkelte dråber.Mange rammes af træthed. Nogle i sådan en grad, at de kan sove når som helst og hvor som helst. I uge 6 kan du allerede begynde at få kvalme og måske endda kaste op. Nogle begynder at lide af hovedpine, og andre er ved at kaste op over forskellige lugte. Du oplever måske en øget appetit, eller en manglende appetit. Måske spiser du bare, som du plejer. Du har måske fået fordøjelsesproblemer, føler dig oppustet og har halsbrand. Eller også er du én af dem, der mærker enorme humørsvingninger. Du kan gå fra at være helt på toppen til at være dybt begravet i kulkælderen på et splitsekund.LÆS OGSÅ: Kvinde, kend din vandrejournalInden uge 10 skal du til det første lægebesøg hos din egen læge og få lavet en vandrejournal, så har du endnu ikke fået ringet til lægen, så gør det nu. Får du en gynækologisk undersøgelse, vil lægen kunne se det på din livmoderhals, der er gået fra at være lyserød til blålig, at du er gravid.

Fra æg til baby

Det er en måned siden befrugtningen, og udviklingen af alle organer er allerede i gang.

Fosteret måler cirka fem millimeter og ligner næsten en lille haletudse. Nyrer og lever fortsætter deres udvikling, og hovedet er ved at tage form. Embryoet har fire små knopper, som er klar til at udvikle sig til arme og ben. Det har anlæg for øjne og ører og ti små tænder. I denne uge begynder dannelsen af det indre øre.

Dannelsen af rygsøjlen og resten af skelettet er begyndt med bruskanlæg. Og anlæg til tænder begynder at dannes. Hjertet begynder at slå i begyndelsen af denne uge, og i fosteret er der dannet et primitivt tarmsystem og et primitivt kredsløb, der pumper blodet rundt i det lille foster. Navlesnoren forbinder nu barnet med moderkagen, som overtager ernæringen af fosteret.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Vidste du, at ingefær kan hjælpe mod kvalme? Det kan det! Et andet trick er at blande æblemost med mineralvand.

Husk at drikke meget vand, og spis let mad. Måske en smoothie? En wok med kylling og friske grøntsager? Morgenmad på sengen kan redde dagen for nogle. Spis små, men hyppige måltider.

Har du slem kvalme, skal du selvfølgelig spise lige akkurat det, du har lyst til, om det så er kartoffelchips. Prøv at starte dagen lidt roligt, og tag det generelt lidt med ro.

Faktaboks

Ugens tip til far

Har din kæreste fået specielle og måske underlige madvaner? Det er helt normalt, og det er en god ide at efterkomme hendes ønsker, så hun ikke bliver hidsig.

Opdager du et mønster i madvanerne, kan du planlægge og købe stort ind af hendes yndlingsmad. Så har du altid noget på lager, og du slipper for at skulle køre efter en bestemt type lakrids lørdag aften.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid uge for uge, Gravid og Video