nullermand
SPONSORERET indhold

Rengøringsekspert: De fleste begår denne fejl med deres støvsuger

Nullermanden i hjørnet vokser sig større og større, imens du nyder dine aftener foran tv’et eller ude med vennerne. Men hvis støvsugeren skal virke, når du endelig tager den frem, er der nogle ting, som er vigtige at huske.

Af: Naja Navntoft Foto: Getty Images
10. jan. 2021 | Bolig | ALT.dk

Du vasker kludene efter brug, skifter opvaskebørsten ud og skyller spanden op efter gulvvask. Men hvad skal man egentlig gøre med sin støvsuger, hvis man vil være sikker på, at hygiejnen er i orden? Rengøringsekspert Louise Grønhøj fra rengøringsuniverset basicclean.dk forklarer her, hvorfor det er så vigtigt at passe på ét af de mest populære rengøringsredskaber i hjemmet.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du kalk på badeværelset

Meget mere end posen

Støvsugeren er det bedste værktøj, når det handler om at fjerne det overfladiske snavs og støv på gulvet, og den er dermed essentiel for vores velvære og hygiejne i hjemmet. Derfor er det interessant at se nærmere på, hvordan vi danskere bruger maskinen i dagligdagen, mener rengøringsekspert Louise Grønhøj.

- Støvsugeren er sådan set det vigtigste rengøringsredskab, vi ejer. Derfor er det helt vildt vigtigt, at vi passer godt på den. Det gør man først og fremmest ved at skifte støvsugerposen ud til tiden, forklarer Louise Grønhøj. Udskiftning af pose afhænger af, hvor ofte man svinger støvsugeren og størrelsen af arealet.

Det er dog ikke kun posen, der er vigtig at holde sig for øje, hvis støvsugeren skal have de bedste betingelser for at gøre dit hjem rent.

Opbevaringen af din støvsuger er nemlig også helt afgørende, hvis maskinens sugeevne skal holde i længst mulig tid.

- Stil den på en måde, så posen vender nedad. Der er mange støvsugere, der bare står vandret nede på fire hjul. Men hvis man stiller sin støvsuger på højkant, vil al snavs falde ned i bunden af posen i stedet for at sidde og blokere i røret, for så har den et større vakuum, og det giver en meget bedre sugeevne, forklarer Louise Grønhøj.

LÆS OGSÅ: Se 5 hygiejnefejl du aldrig må begå

Sådan skal du rengøre din støvsuger

Vaskekluden skal i vaskemaskinen, men hvordan rengør man egentlig bedst sin støvsuger? Ifølge rengøringseksperten kan man starten med en fugtig klud henover overfladen, men det er ikke nok:  

- Det er helt vildt vigtigt, at man også husker at rengøre de filtre, der sidder i støvsugeren. Hver gang man skifter pose, så kan man lige tjekke filtrene efter og sikre, at de er rene. Der sidder typisk filtre ved motoren, altså der hvor luften blæser ud af maskinen, og dem kan man lige børe med en blød børste, så de ikke stopper til med snavs.

Støvsugerens filter er med til at holde snavset ude af maskinen, når støvsugeren trækker luft ind. Men hvis filteret stopper til, så skal støvsugerens motor bruge flere kræfter på at ”trække vejret” og holde sig kørende. Det kan betyde, at den med årene vil gå ned i kadence, og dermed suge dårligere. Så vil du have, at sugeevnen forbliver på sit max., skal du huske at holde filteret rent.

Louise Grønhøj har også et tip til dem, der har dyr i hjemmet: Husk at tjekke støvsugerens rør for propper.

- Støvsugeren kan meget nemt stoppe til, hvis den fx suger mange dyrehår op eller en lille kvist ude fra gårdspladsen, så her er det en rigtig god idé at huske at tage mundstykket af for at sikre sig, at der er fri passage. For hvis der er propper i røret, bliver støvsugeren meget mindre effektiv.

Hvis hårene sidder godt fast i mundstykket, anbefaler Louise Grønhøj desuden, at man bruger en børste til at fjerne snavset manuelt med håndkraft.

Anbefalet til dig