Fødselsdag – alt fra gaveideer til lagkage-opskrifter

Fylder du år, men mangler inspiration til en succesfuld fødselsdagsfest? Så er du havnet det helt rigtige sted.

Vi har samlet alle de bedste tips til dig, der ønsker at fejre din eller dit barns fødselsdag med alt, der hører til.

Læs blandt andet, hvordan du skifter lagkagen ud med sjove frugtkreationer, eller hvordan du lærer dit barn glæden ved at give.

God læselyst!

Læs mere

Værd at vide om fødselsdag

Flag, sang, lagkage og balloner.

Vi elsker fødselsdage og samler gerne hele familien og vennekredsen, når kalenderen afslører, at vi bliver et år ældre.

Men sådan har det ikke altid været. Det at fejre fødselsdag er nemlig et fænomen, som først opstod, da vi efter reformationen i år 1536 blev protestanter. Her fejrede vi efter sigende vores dåbsdag – og altså ikke selve fødselsdagen, som vi kender det i dag, skriver Videnskab.dk.

Kongefamilien var de første, som begyndte at fejre den særlige dag i 1600-tallet, og først i begyndelsen af 1800-tallet bredte traditionen sig til borgerskabet, forklarer Else Marie Kofod, der er leder af Dansk Folkemindesamling, til Videnskab.dk. Her blev fødselsdagene samtidig en anledning til, at familien kunne samles til mad og samvær.

I dag er gaver en stor del af det at blive ældre, men sådan har det ifølge Else Marie Kofod heller ikke altid været. I de tidlige fødselsdagsfejringer var man nemlig heldig, hvis man fik en gave – og så var det gerne brugsgaver. Legetøj var også en luksus, kun få børn var forundt.

Fødselsdag for børn

Gaver i lange baner

Det er tanken, der tæller, når fødselsdagsgaven skal findes. Meeen, du kan godt gøre dig lidt umage alligevel.

Den gode fødselsdagsgave handler om timing og kreativitet. Vi guider dig til den perfekte gave til den unge fødselar, og giver dig de bedste ideer til, hvilke ønsker du skal putte på ønskelisten.

Gaver vækker oftest glæde, men kan også udløse jalousi og konflikter. Læs, hvordan du sikrer gavefred i familien, og få eksperternes råd til, hvorfor dit barn har godt af at lære glæden ved at give, og hvordan du gør. 

Lagkage

Lagkager er fast inventar, når vi fylder år, men de har ikke altid set ud, som de gør i dag.

Vi begyndte nemlig først at komme lys i kagerne omkring 1900-tallet, skriver Videnskab.dk.

Den første dokumentation på lagkagelys er efter sigende fundet i Familiejournalen, der startede i 1877, og som bragte tegninger af amerikanske lagkager med lys i.

I dag puster vi lys ud og pynter lagkagerne, så de emmer af fest - ligegyldigt om der er tale om den klassiske Othello-lagkage eller den mere moderne cheesecake. I denne artikel giver vi dig opskriften på fem fantastiske fødselsdagskager, der med sikkerhed vil imponere dine gæster. 

Børn og barnlige sjæle kan også imponeres med en flot kagemand eller kagekone fyldt med slik og sjove kreationer. Hvad med at lave kagekonen af hindbærsnitter? Eller forvandle den klassiske kagemand til et sejt sørøverskib

Ikke alle er dog lige pjattede med de fede flødeskumskager eller pyntede kagemænd. Er du ude efter det sunde alternativ til lagkagen, kan du i stedet lave flotte frugtkreationer med små frugtbidder til alle størrelser. Det er en sikker vinder. 

Børnefødselsdag

Børnefødselsdag kan give selv den mest erfarne mor sved på panden. Tanken om, at dit hjem skal overrendes af sukker-høje børn kan gøre planlægningen helt uoverskuelig. Med disse syv råd kommer du lettest igennem dagen:

1. Få lillebror passet

2. Vær 3-4 voksne

3. Væk med favoritlegetøj og farlige sværd

4. Planlæg en skattejagt

5. Lav små slikposer

6. Forbered aktiviteter

7. Lav en tidsplan

Og husk: Der skal være plads til både at fejre fødselsdagsbarnet og selv have det sjovt imens.

Står det ned i stænger på dit barns festdag? Planlæg en masse indendørs-lege, der uden tvivl også vil være et hit blandt dit barns gæster. 

Danskernes fem mest hyppige fødselsdage

1. Januar
1. Juli
5. Maj
1. April
15. April

Danskernes fem mindst hyppige fødselsdage

29. Februar
26. December
25. December
24. December
23. December

Kilde: Danmarks Statistik