DIY smykker med perler
SPONSORERET indhold

Smykker med perler: Sådan laver du dem selv

Lav dine egne fine og finurlige smykker med gode materialer og lidt tålmodighed. Det er ikke svært, og du kan få smukke perler i alle farver og former, der er mere fristende end bland-selv slik.

Af: Nadja Wehlitz & Anikka Kruse Foto: Pernille Enoch og Glotti Press
14. dec. 2022 | Håndarbejde | ALT for damerne

Øreringe i eget design

perler.jpg
 Materialerne er fra Panduro Hobby og Bead House.

Det er en kæmpe tilfredsstillelse at lave sine egne smykker, og alle, der har prøvet det, ved, at bland-selv-hylden i smykkeudstyrsbutikken er endnu mere fristende end i slikbutikken. Du kan starte helt simpelt med at komme et par fine perler på par creolringe, det kræver nemlig ingen værktøj.

Du kan også lave en enkel hængeørering med små perler og måske en forgyldt lille muslingeskal. Træk perler – både store og små – på to stykker ståltråd, lav øjer i toppen, og sæt dem fast i øjet på en ørering som på billedet. Sæt evt. en lille forgyldt muslingeskal på, og luk øjet med en tang. Materialerne er fra Panduro Hobby og Bead House.

TIP: Du kan købe smykkeudstyr i mange webshops bl.a. beadhouse.dk, smyks.dk, pearlsandpieces.dk, nordicbeads.dk og smykkebixen.dk.

Perle øreringe med blomster

blomster.jpg
Materialer fra Enamel Copenhagen.

Her skal du koncentrere dig lidt, men resultatet bliver så fint! Tråd nålen, og lav en knude. Tag 12 perler på tråden, og dan en cirkel ved at trække nålen igennem den første perle. Tag 5 perler på tråden, spring 1 perle over, og før nålen igennem næste perle.

Fortsæt med 5 perler og spring 1 over, indtil du når til den perle, du startede med. Før nålen igennem 2 ud af de 5 perler, og tråd 5 perler på nålen. Spring 1 perle over, og gå igennem den 4. perle. Træk 1 guldperle på, og før nålen igennem den næste række (nr. 2 ud af 5 perler).

Her sættes 5 perler på, spring 1 perle over, og træk igennem den 4. perle. Fortsæt hele vejen rundt. Før nålen igennem den 3. perle ud af de 5, og lav en række med 10 hvide perler. Bladet laves med 6 perler ved at lave en løkke på samme måde, som da du startede med cirklen. Tilføj 7 hvide perler, 1 blå, 2 hvide og 1 øsken, og før nålen tilbage igennem de 9 perler og lav en knude ved bladet, så den skjules.

Lav endnu en blomst, men stop efter de sidste 7 hvide perler, og træk tråden igennem den blå og de to hvide perler samt øskenen fra den første blomst. Hæft ved at føre nålen tilbage og ned til bladet.

Pastelfarvede perlearmbånd

perler08.jpg
Materialerne er fra PanduroHobby og Bead House.

Træk perler på en elastiktråd og sæt ind i mellem en større perle eller en lille kvast på. Du kan også lave små blomster undervejs – se evt. en tutorial på YouTube. Når armbåndet har den rette længde, sluttes af med en knude, der gemmes i en klemmeperle.

TIP

perler09.jpg
Materialerne er fra PanduroHobby og Bead House.

En enkel skjorte bliver pludselig helt særlig, når du pynter en kant på ærmerne eller kraven med perler. Træd en nål, bind en knude for enden, og stik den ud fra indersiden af ærmet. Træk et par små perler på tråden, og sy dem fast, gentag hele vejen rundt om skjorteærmet, og hæft enden.

Helt enkel halskæde

perler02.jpg
Materialerne er fra Panduro Hobby og Bead House, lavastensbrættet er fra Stilleben og den lille ovale skål er fra Liebe Copenhagen.

Halskæden er, ligesom elastikarmbåndene, et perfekt begynderprojekt, hvor børnene også kan være med. Find de perler du vil bruge til din halskæde, og træk dem på en elastiksnor.

Når halskæden har den rette længde, slutter du af ved at binde en knude, som kan gemmes i en stor perle eller i en klemmeperle.

TIP: Begynd med enkle smykker og lidt større perler, til du har fået lidt fingersnilde, før du kaster dig ud i de helt små perler. Du kan også finde mange tutorials på YouTube.

Kirsebær til ørerne

04.jpg
 Materialer fra Enamel Copenhagen.

Iøjnefaldende og lige til at spise. Start med en rød stopperle. Træk en enkelt perle på tråden, og træk nålen igennem perlen to gange. Lad cirka 5 cm tråd hænge til at stramme til undervejs og hæfte til sidst. Gentag med træperlen – og lad den lille stopperle ligge i hullet på den store perle. Det gør det lettere at stramme tråden, mens du laver øreringene. Find ud af hvor mange perler, du skal bruge per bane til kirsebærret (cirka en perle per millimeter – træperlen er 8 mm i højden, og her er brugt 8 perler per bane).

Træk perlerne på tråden, ”læg” dem langs den høje side af perlen, og før tråden igennem hullet. Stram godt til. Fortsæt med at tilføje baner med 8 perler, og stram mellem hver. Sørg for, at banerne lægger sig ens, og at perlerne ikke ryger ned i den store perles hul. Dæk træperlen helt – her er der lavet i alt 14 baner. Luk kuglen i top og bund: Stik nålen op gennem træperlen, og træk 6 perler på tråden.

LÆS OGSÅ: Her er vores 9 mest populære opskrifter på hjemmelavet julepynt

Læg dem på toppen som en lille cirkel, og før nålen igennem en af perlerne, der allerede sidder fast. Det er noget pillearbejde, men du skal nærmest væve dem fast på de baner, du har lavet lodret. Tilføj en perle i midten, og før nål og tråd igennem træperlen og om på den anden side. Gentag i bunden, så perlen nu er en hel kugle.

Stilk: Træk 14 grønne perler på nålen. Luk af ved at føre nålen igennem den sidste perle igen (ligesom stopperlen i starten.) Før nålen igennem de resterende perler igen hele vejen ned til kuglen og om på den anden side, så du kan hæfte tråden forenden. Lav endnu en kugle og stilk.

Sæt de to stilke sammen ved at føre nålen igennem de øverste perler. Lav et blad af 12 perler, der formes til en cirkel ved at føre nålen igennem den første perle igen. Før nål og tråd igennem hele stilken, ned igennem træperlen, og hæft under kirsebærret. Åbn ørestikken, og sæt den igennem den lille perleløkke øverst på stilken. Luk den godt til. 

Scrunchie med perler

perler06.jpgOpdater en ensfarvet scrunchie ved at sy forskellige små og mellemstore perler på med nål og tråd. Træd en nål og træk en stor perle på. Sy perlen fast på hårelastikken og bind en knude, som du kan gemme inde i perlen.

Stik nålen ned gennem stoffet og op igen hvor den næste lille perle skal sidde. Fortsæt til hårelastikken er jævnt pyntet og slut af med en stor perle, så du kan skjule den afsluttende knude i dens hulrum.

Dråbeformede øreringe med perler

02.jpg
Materialer fra Enamel Copenhagen.

Klip den store øsken/øjet af øreringsvedhængene med en bidetang. Selve den buede stav på den ene side kan løsnes, så man kan trække perler på. Sæt bladene på hver øsken. Tilføj mintgrønne perler på 1/3 af staven. Sæt derefter 14 pastelgule perler, øskenen med bladet, og 14 pastelgule perler på.

Fyld staven med mintgrønne perler, og lad 3-4 mm stå tom. Smør lim på spidsen af staven, og luk den. Lav endnu et vedhæng, og sæt en ørekrog på hvert vedhæng. 

Anbefalet til dig