DIY: Hylder du selv kan lave
SPONSORERET indhold

DIY: 13 smarte hylder og reoler til din bolig

Der er masser af reoler, bogkasser og hylder at vælge imellem i butikkerne – men det er langt sjovere selv at lave dem!

Af: Nadja Wehlitz og Mette Kirstine Brinch Foto: Pernille Enoch og Tia Borgsmidt
20. aug. 2020 | Bolig | BoligLiv

Vær kreativ og opfind dine egne løsninger, når du mangler en ny reol eller hylde. Her får du vores ideer med alt fra maling til mursten.

15.jpg

Rå industri-reol

Køb en billig stålreol i et byggemarked, og mal den med spraymaling. Saml reolen inden du maler, sørg for at male udenfor og dæk godt af. Reolen her har fået spraymaling af to omgange.

15A.jpg

Tip

Vend evt. enkelte af dine mest farvestrålende bøger med ryggen indad for et mere roligt udtryk.

11.jpg

Maling & kasser

Brug en samling af mindre kasser og små skuffedarier på væggen som et alternativ til en klassisk reol. Ram kasserne ind i et malet felt på væggen, for at skabe et samlet udtryk.

12.jpg

Stablet med sten

Brug flotte sten som alternativ til hyldeknægte. Det kan både være mindre belægningsfliser eller flot brændte mursten. Stabl stenene på forskellige dekorative måder og læg hylderne over.

12A.jpg

Tip

Alt efter hvad reolen skal indeholde, kan det være en god ide at bruge et par små vinkelbeslag, så hylden sidder fast på væggen.

13.jpg

Fra sokkel til magasinholder

Lav helt simple men smukke magasinholdere af sokler og bagageelastik. Vend en sokkel på højkant, og mål ud til huller i hver side, der hvor elastikken skal fæstnes, ca. to tredjedele oppe og et par centimeter fra forkanten. Bor med et træbor i passende størrelse så elastikken kan trækkes igennem. Træk den igennem hullerne og bind knude i enderne. Den skal være spændt godt ud, så den kan holde bøger og blade.

13A.jpg

14.jpg

Blogger-skabet - nu som reol

Det populære Ikea-skab i flet kan blive en lige så fin reol uden låger, hvis du bliver træt af at have det samme som alle de andre på insta.

Tip

Hold styr på småting og rod i plastikkasser eller kurve som her.

10.jpgLette hylder

Har du lyst til at have tallerkner, skåle og kopper stående fremme, men ønsker du ikke, at reolen skal fylde for meget i rummet, er disse hjemmelavede hylder en genial løsning. Stålwirerne giver en rå og samtidig svævende effekt. Plakaten er fra I Love My Type.

Sådan laver du den lette hylde:

Du skal bruge: 4 lige lange og brede brædder/hylder, 4 stk. stålwire, klemmer, lås og spændesystem til stålwire (hele stålwiresystemet kan købes i Silvan). Desuden 4 kroge til væggen og en boremaskine.
Sådan gør du: Hylderne er ikke svære at lave, det kræver blot, at krogene sidder godt fast i væggen. Bor to huller i hver side af hylderne. Træk en stålwire igennem hvert hul på den første hylde. Form en løkke på wirerne under hylderne, og fastlås løkkerne med en klemme på hver. Træk wirerne igennem den næste hylde, og monter en stålwire-lås under hvert hjørne. Gentag med de sidste hylder. Form derefter igen en løkke i hver wire, som du fastlåser med klemmer. Sæt krogene i væggen. Monter hylderne på krogene. Til sidst strammes stålwirerne til.

TIP
Stil de lette glas øverst og tungere keramik som tallerkner nederst. Det giver den bedste balance udseendemæssigt.

1.jpg

Hængt på hovedet

Selvom man køber et færdigt produkt, kan man godt sætte sit helt eget præg på det. Her er et par Ekby hylder og hyldeknægte fra Ikea vendt på hovedet! Det giver et helt andet look og gør det samtidig nemmere at stille bøger på hylden. Som en sjov effekt er undersiden af hylderne malet svagt rosa. Billedet er af Line Brøndsted fra bybdesign.dk. Æsken er fra Bungalow, mens den hvide porcelænskrukke og fuglen er fra Søstrene Grene. Hunden er fra Architectmade.

2.jpg

Smart til småt

Minikommoder fra Ikea er malet sorte og stablet, så de ligner et sammenhængende møbel. Genial opbevaring til småting! Dymolabels giver det fulde overblik, så det er nemt at finde lige det, man leder efter.

3.jpg

Rå reolkasse

Lav din egen hylde af OSB-plade. Her er vi gået all in med trælooket og har tilsat en Kay Bojesen elefant og andet træpynt. 

Sådan laver du den rå reolkasse:

Du skal bruge: OSB-plade, blyant, lineal, sav og trælim.
Sådan gør du: Tegn den ønskede højde og bredde af hylden op med blyant på OSB-pladen. Sav det ud, og du har hyldens bagstykke. Bor et hul i hvert af de to øverste hjørner. Tegn top og bund op – de skal have samme længde som bagstykket og måle f.eks. 15 cm på den anden led, alt efter, hvor dyb hylden skal være. Lim dem sammen med bagstykket. Tegn til sidst siderne op. De skal være lige så brede som bagstykket med top og bund og være lige så dybe. Lim også dem på med trælim. Skru kassen fast i væggen igennem de to huller.

TIP
OSB-plader minder om krydsfiner, men er billigere og bæredygtigt, da det kan fremstilles af al slags affaldstræ fra træindustrien. Det er fri for knaster og er derfor godt at bruge som skrivebordsplader, hylder og reoler.

4.jpg

Til smalle vægge

Design din egen hylde til den smalle væg. Her er der valgt de klassiske hyldeknægte Ekby Gällö fra Ikea, men selve hylden er et stykke træ skåret til i det ønskede mål hos en trælasthandel. Mal træhylderne i en flot farve, eller lad dem stå råt som her.

7.jpg

Sæt dit præg med maling

Den nemme løsning på at lave en personlig reol er at male en træreol i en flot og markant farve, om det så er en sjov pangfarve eller en mørk og maskulin farve som her. Reolen kan nemt males over igen og give et helt nyt udtryk til rummet. Denne enkle reol er fra Trævarefabrikernes Udsalg, malingen hedder Neutral o8 fra Dyrup.

8.jpg

Til opbvearing af mad

Hvor er det lige, at man skal finde plads til rodfrugter og kartofler, som fylder for meget i køleskabet? Man hænger udtræksbokse på væggen og skaber overblik over indholdet med bogstavstickers. Ikea har udtræksbokse, der kan bruges på samme måde. Bogstavstickers fås i hobbyforretninger eller online på sq-stickers.dk

9.jpg

En flot udstilling

Hylder kan bruges til andet end praktisk opbevaring, nemlig som et superflot indslag i indretningen. Miks dine yndlingsting som billeder, keramik eller figurer. Vælg ting i samme nuancer, og bland gerne træ ind til at bløde lidt op. Lav små grupper som f.eks. tre vaser sammen, og det bliver roligt at se på. Hylderne er i privateje.