Børnenes kagefigurer
SPONSORERET indhold

Børnenes kagefigurer: Nemme udstikskager til jul

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Her får du en nem opskrift på en god dej til at lave kagefigurer af. Brug dine udstiksforme og lad familiens yngste være med at til bage fine julesmåger. Dejen til kagerne er hurtigt lavet, så I kan komme i gang med det sjoveste - nemlig at rulle dejen ud og udstikke småkagerne. De fine julesmåkager smager dejligt, og dem du kan nå at redde fra familiens lækkermunde, kan du bruge til pynt. Lad børnene hjælpe til med at bage julesmåkager - du får en nem og hurtig opskrift lige her:

Af: Karen Hare Foto: Jesper Glyrskov
28. nov. 2018 | Opskrift | Hendes Verden
1 portion | Total: 22 min | Arbejdstid: 15 min

Ingredienser

Børnenes kagefigurer

125 g smør
250 g mel
75 g sukker
2 tsk. vanilje
1 stort æg

Glasur:
æggehvide, flormelis og bolsjefarver

Sådan laver du børnenes kagefigurer

  1. Mål ingredienserne op i foodprocessorens skål, kør til dejen har samlet sig, og vend den ud på bordet.
  2. Ælt den ganske let, og rul den ud i 2-3 mm’s tykkelse.
  3. Stik dejen ud, giv kagerne et lille hul og læg dem på pladen.
  4. Bag dem ved 180 gr. i 6-7 min., eller til kanten er let gylden.
  5. 3.Pynt som du synes med tyk, kulørt glasur og sukkerpynt.

Sprøde traditioner

Julen er hyggens tid her i Danmark, og i en kold tid er det nu rart at putte sig under et tæppe med en god film og en småkage.

Traditionen med julesmåkager går da også nogle hundrede år tilbage. De fleste opskrifter på julesmåkager blev kendt i 1800-tallet, men nogle bestemte småkager har faktisk over 600 år på bagen (høhø).

Sprøde småkager med peber

Vi skal hive frem i det i bagværk ellers noget utraditionelle krydderi peber for at finde frem til nogle af de ældste opskrifter på sprøde småkager.

Så vidt vides spores peberkager tilbage til 1400-tallet, hvor pebernødder er nogle af de mest kendte småkager fra den tid.

Siden har den oprindelige peberkage ændret sig til at være en fællesbetegnelse for krydrede småkager - også selvom der ikke nødvendigvis er peber i. Det betyder, at for eksempel brunkager og honningkager også går under kategorien af peberkager, selvom der ikke er peber i. Til gengæld er de lækre og nemme julesmåkager fyldt med andre varme kryderier som kanel, kardemomme, nellike, og ingefær. Selvfølgelig alt efter, hvilke opskrifter man vælger at følge i sin bagning af småkager.

Peberkager er normalt ikke småkager, der pyntes med glasur. Der skal man mere over i opskrifter som ovenstående, der er mere børnevenlig på grund af muligheden for glasur og krymmel. Ofte står der i pynte-venlige opskrifter 'tilsæt æg'. Det kan være én metode at kende den type kager på, når du bager småkager.

Sådan bevarer du småkagernes sprødhed

Julesmåkager - og lækre småkager i det hele taget - er kendte for deres lækre konsistens, og de virker knasende sprøde, når man sætter tænderne i dem. I hvert fald hvis de ikke har ligget alt for længe.

Heldigvis er der råd for at komme bløde julesmåkager til livs. Opskriften på det hedder: Tætsluttende kagedåse og gerne en lufttæt kagedåse eller lufttæt beholder, hvis man kan finde sådan en. I princippet kan småkagerne så holde sig i mange, mange uger, men du skal forvente, at julesmåkagerne formentlig mister lidt af deres sprødhed efterhånden.

Hvis du bedst kan lide friske småkager, men ikke orker at stå og sætte en dej sammen i tide og utide, kan du få hjælp et koldt sted: I fryseren.

Mange typer af småkagedej passer nemlig perfekt til at forberede i én stor portion dej, som du derefter inddeler i mindre portioner. Det kan du for eksempel gøre ved at lægge mindre portioner dej i et stykke bagepapir og derefter smide i fryseren. Perfekt til at tage op og lægge på et meldrysset bord, udstikke og bage efter behov. Så kan du bage småkager løbende hen over de julede måneder. Lad dog lige dejen hvile i køleskabet, inden du inddeler i mindre portioner. Mange typer af småkagedej er nemlig baseret på smør, som bliver alt for blødt under forberedelsen af dejen til, at man kan arbejde videre med dejen i lang tid.

En anden god fordel ved at bage småkager i mindre portioner er, at man sparer tid i den travle juletid ved ikke at skulle stå med småkagedej flere gange. Et andet godt tip: Del dejen med venner og familie, så de også får glæde af de skønne julesmåkager.

Stort overblik over nemme julesmåkager

Har du og din familie ikke lige lyst til at bage smakager fra ovenstående opskrift, kan vi heldigvis godt hjælpe dig med ny inspiration til både lækre og nemme julesmåkager.

På den her side har vi samlet et næsten uudtømmeligt overblik over kagerne, som vi elsker til jul.

Du finder både lækre opskrifter på nemme julesmåkager, kanel-småkager, småkager med chokolade, flere opskrifter med kakao, brunkager, jødekager, småkager med glasur, vaniljekranse, fedtebrød og alle de andre lækre småkager, vi alle sammen elsker til jul.

Her kommer et lille udpluk af vores mange lækre opskrifter på nemme julesmåkager:

Her kan du finde de fineste peberkager, hvis du er mere til at udstikke småkager på et stykke bagepapir. Husk at putte dem hurtigt i en lufttæt beholder, så du ikke ender med bløde julesmåkager. I virkeligheden har alle kager godt af at komme væk fra sit varme stykke bagepapir, inden der går alt for lang tid. På den

For hele familien

En ting er at spise småkager. Det er jo i sig selv hyggeligt og dejligt. Men det kan virkelig også være en skøn tradition at følge vores lækre opskrifter og bage småkager med familien i det sene efterår og tidlige vintermåneder op mod jul.

Når de sprøde kager pyntes med glasur, sukker, kakao, chokolade-knapper eller krymmel, er det da ofte også børnenes tjans. Så kan det godt være, at der kommer mel og æg ud over det hele, og at al dejen ikke udnyttes, når de skal udstikke småkager. Der må man tage en forælderbeslutning og sige 'rul dejen!', så der kan bages småkager i læssevis, med flere rulninger af dejen.

Al gratteriet er dog en del af glæden, og vi ser selv frem til at få gang i de lækre opskrifter, der ender i nemme julesmåkager, der smager godt.

Så er det bare at ønske god bagelyst!

Rigtig glædelig jul!

Anbefalet til dig