Juleskum

Foto: Thomas Hergaard Få en god opskrift på lækkert hjemmelavet juleskum her...

Juleskum - opskrift på hjemmelavet juleskum

Hjemmelavet juleskum: Sådan gør du

Det er både nemt og lækkert at lave årets juleskum selv. Og så kan du også bruge de smage og farver, du selv allerbedst kan lide. Her har vi for eksempel brugt hindbær og lakrids, men du kan også bruge andre smage og farver - eller blot lave dine skumfiduser au naturel. Få opskriften på nemt og lækkert hjemmelavet juleskum lige her:

star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

printer Print
plate (ca. 80 stk.)
Ingredienser

Arbejdstid: 45 min.
Kogetid: 5 min.
Tørretid: 2 timer
Ikke fryse-egnede

Til ca. 80 stk. juleskum skal du bruge:

  • ca. 100 g flormelis
  • 10 blade husblas
  • 200 g sukker
  • 1 dl vand (eller konc. hindbærsaft – eller anden saft)
  • evt. 2 tsk lakridspulver
  • evt. farve

Sådan laver du juleskum

  1. Sigt ca. halvdelen af flormelissen ud i en lille bradepande eller en firkantet form (ca. 18 x 26 cm).
  2. Læg husblasbladene ét ad gangen i en stor skål med koldt vand.
  3. Kog sukker og vand eller saft til en lage, der måler 110 grader (målt med et sukkertermometer). Tag gryden af varmen.
  4. Knug vandet af husblassen og smelt den lidt ad gangen i den varme sukkerlage. Tilsæt evt. lakridspulver og evt. farve.
  5. Pisk massen på højeste hastighed i en røremaskine eller i en stor skål med en håndmikser, til den er tyk og klistret (ca. 5 min.).
  6. Bred skummassen ud i bradepanden – det er nemmest, hvis du breder den helt ud til kanterne, så den kan klistre fast. Glat overfladen og sigt flormelis over.
  7. Lad massen tørre i et par timer ved stuetemperatur. Løsn massen fra kanterne af formen og vend den ud på et bræt. Skær den i passende stykker med en pizza- eller dejskærer og vend dem i sigtet flormelis.
  8. Juleskummet pbevares i fryseposer.
star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

PRØV OGSÅ: Hjemmelavede flødeboller

Flødeboller og skumfiduser er sjove og anderledes julegodter.  Tag børn og børnebørn med i køkkenet og lav jeres eget sjove slik.

Sådan laver du hjemmelavede flødeboller:

Arbejdstid: 45 min.
Koge/smeltetid: 10 min.
Ikke fryse-egnede
(15 stk.)

  • 1 pakke runde kiks med chokolade (f.eks. Chokomarie)
  • ½ dl æggehvider (pasteuriserede)
  • ½ dl sukker
  • ¾ dl vand (eller bærsaft)
  • ¾ dl sukker
  • 250 g mørk chokolade (eller hvid)
  • Pynt: kokosmel eller frysetørrede bær

Sådan gør du:

  1. Læg kiksene på et fad med chokoladesiden opad.
  2. Pisk æggehviderne til blødt skum og pisk sukkeret i lidt ad gangen, til massen bliver blank.
  3. Kog vand eller saft og sukker til 122-124 grader (brug sukkertermometer eller dryp 1 tsk af massen i en skål med iskoldt vand – den skal danne en sej kugle).
  4. Pisk den kogende sirup i æggehvidemassen lidt ad gangen og pisk, til massen er afkølet. Fyld den i en sprøjtepose og sæt den som toppe på chokoladekiksene.
  5. Sæt dem i fryseren i 20 min. Smelt eller temperér chokoladen. (Se længere nede, hvordan du gør)
  6. Overhæld flødebollerne med chokolade og sørg for, at chokoladen dækker skummet fuldstændig. Stil dem på et fad, drys med pynt og lad dem stivne ved stuetemperatur. Opbevar i en kagedåse.

Tips: Overskydende chokolade kan gemmes og tempereres igen til konfekt eller bruges i en chokoladekage.

Temperering af chokolade

Når man skal bruge chokolade til overtræk, får man det bedste resultat ved at temperere chokoladen og bruge et termometer:

  • Smelt ¾ af den hakkede chokolade i en skål over vandbad og pas på, at chokoladen ikke bliver mere end 45 grader varm (hvid og lys ckokolade maks. 40 grader).
  • Tag skålen op, tilsæt den sidste fjerdel af chokoladen og lad det smelte.
  • Afkøl under omrøring til 28 grader (stil evt. skålen i et koldt vandbad) og varm så stille op igen til 31-32 grader.
  • Så er chokoladen klar til brug.
Se, hvad vi ellers skriver om: Julemad og Konfekt