Blomsterdekoratøren: De her vaser ’indrammer’ allerbedst dine blomster
Foto: Posy

Blomsterdekoratøren: De her vaser ’indrammer’ allerbedst dine blomster

Vasen udgør 50 procent af bukettens helhedsudtryk, lyder det fra blomsterdekoratøren hos POSY. Få her hendes guide til vaser og blomsterne, de passer bedst sammen med.

Vasen er for den smukke buket, hvad billedrammen er for det smukke maleri. Den skal kunne ’ramme’ buketten helt rigtigt ind, så den både understreger og fremhæver bukettens farver og skønhed.

Det fortæller Charlotte Hagen, der til dagligt arbejder som blomsterdekoratør hos POSY.  POSY er skabt af Interflora, og ligesom storsøsterbutikken har POSY blomsterdekoratører over hele landet, der sørger for hurtig og kvik leveringen af buketter ud til hele Danmark.

Men hvor meget betyder vasen i forhold til buketten, og hvilke vaser passer godt sammen med hvilke slags blomster? Det har vi spurgt Charlotte Hagen om. Hun er til dagligt blomsterdekoratør hos online blomsterbutikken POSY.

Hej Charlotte, hvor stor betydning mener du, at vasen har for bukettens helhedsindtryk?

Vasen har efter min mening stor betydning. Faktisk vil jeg mene, at vasen vægter godt og vel 50 procent af bukettens helhedsindtryk. Det er netop derfor, at vi spørger så meget ind til vaserne, som vores kunder har derhjemme, når de kommer ind i butikken. Har de vasen med, så er det helt optimalt, ellers er mål eller et billede af vasen også gode forudsætninger for, at vi kan hjælpe dem med at finde den helt rette buket blomster.

Hvorfor er det så vigtigt med vasens størrelse og mål?

Det handler om balancen.  Stilkene skal kunne nå helt ned i bunden af vasen. Det skaber god balance. Stilkene må altså ikke hænge og svæve i bunden af vasen.

Blomsterdekoratørens fif

Buketten holder længere, hvis vasen er pinlig ren. Den skal være så ren, at vi kan drikke af den. Derudover gælder det om at skifte vandet dagligt samt sørge for, at vandet ikke bliver for varmt, da blomster, ligesom os mennesker, kan få hedeslag.

Er der en god tommelfingerregel, som man kan bruge, når man skal vælge længden af sin buket til en bestemt vase?

Ja, jeg plejer at sige, at 1/3 skal udgøre vasen, mens de resterende 2/3 skal udgøre buketten.

Vaser kommer, ligesom buketter gør, jo i forskellige størrelser og former – hvilke type blomster anbefaler i typisk til vaser, der er meget solide og bastante i deres udtryk?

Solsikker er oplagte til den solide og bastante vase. De hører også ind under kategorien lange blomster og grene, som også går rigtig godt til den slags vaser. Ellers er vi ude i så nogle blomster som store riddersporer, eremurus, store alium og liljer.

Og hvis der så omvendt er tale om ’lettere’ og typisk gennemsigtige vaser?

Markblomster er ofte et godt valg her. Den klassiske buket passer også rigtig godt til en glasvase. Men generelt vil vi anbefale buketter, der er lidt lettere i udtrykket til vaser i klart glas.

Lige for tiden er markblomsterne, de her lidt – om man vil - ’rodet’ blomsterbuketter, et stort hit – hvilke vaser står de godt sammen med?

Her er vaser i farvet glas et god bud. Dyb blå og grå glasvaser komplimenterer den slags buketter super godt. Afhængig af smag kan man vælge vaser i sort eller grønlige toner, da det balancerer og dæmper lidt ned for de vilde markblomster i toppen.

Typisk forestiller man sig vaserne stående i vindueskarm eller på reolen. Men der er jo også gulvvaserne – er der nogle specifikke blomster, som gør sig særligt godt til gulvvaserne?

Der er selvfølgelig rigtig mange blomster, der passer godt sammen med  gulvvaser, men hvis jeg skal vælge nogle ud, må det blive liljer, Kleopatras nåle, lange delphinium, allium og lignende blomser. Solsikker, store ridderspore og gladiolus er også et godt bud her.

POSY er skabt af Interflora, der har leveret blomster i Danmark over 70 år. Hos POSY køber du ikke en specifik buket, men du har derimod mulighed for at vælge mellem tre forskellige stilarter, MARK, KLASSISK og NORDISK. Hvert blomsterunivers repræsenterer en forskellig type af buket. Du har dermed mulighed for at vælge netop den type buket som passer til din stil og dit hjem. Hos POSY kan du få leveret friske blomster på abonnement hver uge, hver anden uge eller hver fjerde uge – eller du kan vælge at sende en enkelt buket til en du holder af. POSY har blomsterdekoratører i hele Danmark, og kan levere samme dag hvis bestilling sker inden kl. 14.