CITYGUIDE: Gå på opdagelse i eventyrlige Odense

Foto: Jonatan Nothlev

CITYGUIDE: Gå på opdagelse i eventyrlige Odense

Den fynske hovedstad, som er kendt for H.C. Andersen og en række historiske museer, har de senere år kastet sig over noget så nørdet som robotteknologi, hvilket for alvor har givet international opmærksomhed. Men den historiske domkirkeby byder heldigvis også på unikke butikker, indbydende smagsoplevelser, kunst og musik.

Smutter du en tur ned ad en af de mange små brostensgader, forbi bindingsværkshuse med sprossede ruder og farverige rækkehuse, fornemmer du hurtigt historiens vingesus i Odense, men i et nærliggende industrikvarter er byens nyeste udvikling i støbeskeen. Odense er nemlig godt i gang med at blive en af de mest interessante byer inden for, nej, det gættede du nok ikke: robotteknologi. Og så har Odense som en af Danmarks største byer naturligvis også sit helt eget udvalg af butikker, restauranter og cafeer, hvor bl.a. bæredygtighed, autenticitet og høj kvalitet er kodeordene. Ikke at forglemme Tinderbox, Odenses svar på Roskilde Festival, hvis navn selvfølgelig er inspireret af byens husdigter.

Musik i Tusindårsskoven

Den odenseanske festival Tinderbox beviste hurtigt efter etableringen i 2015, at den uden problemer kan hamle op med de største festivaler i landet. I år er ingen undtagelse med navne som Lana Del Rey, A$AP Rocky og Skunk Anansie.

Endagsbilletter fra 1.195 kr. - 27.-29. juni, Tinderbox.dk

Musik_Skunk-Anansie-2017_NY.jpgSkunk Anansie


Musik-Lana-Del-Rey---Neil-Krug.jpgLana Del Rey (FOTO: Neil Krug

Smutter du en tur ned ad en af de mange små brostensgader, forbi bindingsværkshuse med sprossede ruder og farverige rækkehuse, fornemmer du hurtigt historiens vingesus i Odense, men i et nærliggende industrikvarter er byens nyeste udvikling i støbeskeen. Odense er nemlig godt i gang med at blive en af de mest interessante byer inden for, nej, det gættede du nok ikke: robotteknologi. Og så har Odense som en af Danmarks største byer naturligvis også sit helt eget udvalg af butikker, restauranter og cafeer, hvor bl.a. bæredygtighed, autenticitet og høj kvalitet er kodeordene. Ikke at forglemme Tinderbox, Odenses svar på Roskilde Festival, hvis navn selvfølgelig er inspireret af byens husdigter.

Open Air Opera

Pak picnickurven og den kolde flaske hvidvin, når Odense Symfoniorkester endnu en gang byder på gratis opera under åben himmel på Engen ved Fruens Bøge omkranset af gamle bøgetræer til tonerne fra en række store operaer.

Opera på Engen, 30. juni, Odensesymfoni.dkOpenAir_getty.jpg

DER VAR ENGANG …
... en digter, som vi alle sammen kender, og som Odense altid vil lede tankerne hen til. H.C. Andersen er ubetinget byens største kulturelle stolthed, og den kendte forfatter fylder godt i byen i form af hans fødehjem, det ikoniske gule hus, hans barndomshjem i Munkemøllestræde, H.C. Andersen Museum, der bl.a. rummer digterens papirkunst og flere skulpturer af digteren. Men H.C. Andersen er ikke det eneste, der gør Odense til en af Danmarks mest markante historiske byer. Byen, der kan spores helt tilbage til år 988, er nemlig en af landets ældste byer, og det ville næsten være synd at besøge byen uden at besøge i hvert fald et par af de kendte, klassiske museer og attraktioner. I flæng kan nævnes Den Fynske Landsby, bymuseet Møntergården, Danmarks Jernbanemuseum, Carl Nielsens barndomshjem og museum, Brandts Museum og Odense Domkirke. Og er du mere til at indsnuse lidt historiestøv på egen hånd, er der rig mulighed for det i de smalle gader som Brandts Passage eller Vintapperstræde, hvor byens larm forsvinder, og skuldrene automatisk sænkes 5-10 centimeter.

Skål i Rose

Ingen sommer uden rosé. Og hvorfor ikke hylde de lyserøde dråber på sin helt egen festival? Det kan du på Rosé Festival Odense. Vælg mellem en almindelig billet med en smagsrute på 15 forskellige vine og et originalt Riedel roséglas, eller en Premium-billet, som desuden giver adgang til et VIP-område, hvor du får serveret restaurant Pasfalls fynske tapasanretning.

Rosé Festival Odense, 11. maj, Rosevinfestival.dk Skaal_i-rose.jpg

ET HIGH-TECH-EVENTYR
Fra det ene eventyr til det andet. For mens Odense i den grad har historien som sit kendetegn, hindrer det ikke byen i at være helt fremme i skoene, hvad angår ny teknologi. I et industrikvarter i udkanten af byen er vejnavne som Filosofgangen og Slotsgade skiftet ud med bl.a. Energivej, Teknikvej og Fabriksvej. Her ligger bl.a. virksomheden Universal Robots, som har udviklet robotarme, der kan efterligne Jamie Olivers bevægelser til perfektion og dermed skabe en omelet præcis som mesterkokken – og i øvrigt er blandt verdens førende inden for sit område. En anden virksomhed har udviklet en robot, der kan lære børn helt ned til tre år at programmere, og i kommunen har man ansat sagsbehandlerrobotten Tyra, der skal hjælpe med bunkevis af papirarbejde på kontanthjælpsområdet. Imponerende og fascinerende, men også en rigtig god forretning. De odenseanske virksomheder har nemlig bidraget til, at dansk robot­eksport er femdoblet på fem år og er blevet til en milliardindustri. Men det er ikke kun robotter, der kendetegner det nye Odense. Facebook, verdens mest besøgte sociale netværk, er nemlig i færd med at eta­blere et datacenter på intet mindre end 56.500 kvadratmeter, som efter planen vil stå klar i 2020.

KORT & GODT

Måske vidste du det ikke, hvis du ikke lige er fra Odense, men Danmark har en international Oscar-kvalificerende filmfestival, som med sin opstart helt tilbage i 1975 tilmed er landets ældste filmfestival. Den hedder OFF og hylder kortfilmen som medie og kunstform og viser i løbet af festivalugen en række juryudvalgte kortfilm. Det hele kulminerer med fem konkurrencer i slutningen af ugen, hvor vinderne sendes videre til Oscar-komiteen.

OFF – Odense International Film Festival, 26.-31. august, Filmfestival.dk

Kortoggodt_FotografLineSvindt.jpgFOTO: Line Svindt

ØKOKAFFE, LUKSUSMODE
Der er dog andet end gamle museer og robotter i Odense. Byen har de senere år udviklet sit helt eget unikke miks inden for mode, mad og moderne kultur. Besøg fx Dr. Adams, som forener skandinaviske kvalitetsbrands som Acne, Ganni og Mads Nørgaard med internationale luksusdesignere som Marni, Proenza Schouler og Comme des Garçons i deres store butik til både mænd og kvinder. Luksus finder du også i butikker som Den Lille Ida, som byder på mærker som Heartmade og Sophie Bille Brahe, og Happel, hvor du finder fx Balmain og Mulberry. Vil du have både mode, interiør og beauty samlet på ét sted, er der ingen vej uden om Magasin. 

ØL, MAD & KATINKA

Det Meyer-ejede bryggeri og spisested Anarkist – Beer & Food Lab er kendt i Odense for sine eksperimenterende kombinationer af gode øl og interessante madoplevelser i historiske omgivelser i byens gamle Albani-bryggeri grundlagt af bryggeren Theodor Schiøtz. Som noget nyt byder Anarkisten, som stedet også omtales, på et nyt månedligt arrangement, som sætter fokus på ro og nærvær med en række intime koncerter præsenteret af Steffen Westmark, forsanger i bandet The Blue Van. Oplev fx den hypede sangerinde Katinka, som gæster bryggeriet i april.

Katinka, 19. april, Anarkist, Theodorschiotzbrewing.co

ol_mad_katinka_Katinka.jpgKatinka (FOTO: Daniel Buchwald)

VINYLER OG MUSIK
Er du til vintage, er Kanalje et besøg værd, og det samme gælder RecordPusher, som har et stort udvalg af vinyler til pladesamlingen. Hvis du vil gøre noget godt for verden, kan Odense også være med. Tag fx et smut forbi The Organic Club, som er et kollektivt klædeskab, hvor dit gamle tøj kan få nyt liv, og hvor du også finder fint interiør. Når du alligevel er i butikken, kan du passende prøve en af byens bedste kaffebarer, nemlig SpeltFar, der, som navnet antyder, byder på fairtrade-kaffe og økologisk mad. Sidst, men slet ikke mindst, kan Odense prale af festivalen Tinderbox, som siden etableringen i 2015 har trukket navne som Suede, The National, The Cardigans og Depeche Mode til byen.

STJERNESTØV

Den hollandske stjernefotograf Anton Corbijn har foreviget verdensstjerner som David Bowie, Depeche Mode, Metallica og U2. Nu kan du opleve ham i billeder, ord og lyd, når Brandts Odense hylder hans betydning for portrætfotografiet og musikken gennem 40 år.

1-2-3-4, Brandts Odense,  22. marts – 17. november, Brandts.dk

Stjernestov_Kate_Bush_London_1982_Anton_Corbijn_00_NY.jpgKate Busch (FOTO: Anton Corbijn)

Stjernestov_Nick_Cave_London_1996__Anton_Corbijn_00.jpgNick Cave (FOTO: Anton Corbijn)

Stjernestov_New_York_1983_Anton_Corbijn.jpgJohn Lydon (FOTO: Anton Corbijn)

4 Byer, der sætte Danmark på verdenskortet

København, Aarhus, Odense og Aalborg. Fire byer i rivende udvikling. 

København har for længst markeret sig som en af verdens mest interressante gastronomiske metropoler.

Aarhus blev i 2017 udnævnt som Europæisk Kulturhovedstad.

Odense er i færd meed at forene den eventyrlige fortid i H. C. Andersens spejlbillede med fremtidens teknologi.

Aalborg har udviklet sig fra klassisk havneby til moderne storby med en havnefront i kulturel særklasse.

Læs mere om Aalborg, Odense, Købehavn og Aarhus i vores Cityguide lavet i samarbejde med Magasin.

Cityguiden kan også hentes i Magasins forretninger.