Gravid i uge 22

Uge 22: Halsbrand og sure opstød

Baby bliver livligere og livligere. Måske er du utilpas?

Nu kan din partner snart også mærke den lille, der stadig bevæger sig livligere, især når mor hviler. Mange gravide oplever ikke så mange gener i denne del af graviditeten, men nogle slipper ikke for at få halsbrand og sure opstød. Det skyldes både hormonerne, og at livmoderen vokser og skubber tarmene op mod mavesækken. Du kan mindske symptomerne med sodapastiller og andet syreneutraliserende, som du kan købe på apoteket.

Nogle får dårlig mave, men forstoppelse er også en klassiker, som du måske døjer med på dette stadie i graviditeten. Ud over masser af væske (to-tre liter dagligt), motion og fiberrig kost, så kan du hjælpe systemet på vej ved at spise mange små måltider. Det skulle også hjælpe at gå nogle små ture efter maden. Måske er dine bryster begyndt at lække lidt mælk. Det er den første råmælk.

Faktaboks

Uge 22

Baby er på størrelse med en papaya

153 dage henne

127 dage til termin

papa

LÆS OGSÅ: Graviditetsgener – sådan bekæmper du dem

Fra æg til baby

Babyen er omtrent 27 centimeter lang, vejer cirka 450 gram, og er på størrelse med en papaya. Nakkehvirvlen ses helt tydeligt. Det gør blodårerne under barnets hud også, selv om huden nu er blevet tykkere, og svedkirtlerne er yderligere udviklet.Huden er rynket, og kroppen er forsat dækket af hår. Det antages, at kropshåret er med til at holde fedtlaget på plads frem til et par uger før fødslen.Er det en lille dreng, er testiklerne ved at bevæge sig fra bækkenet til pungen, og de har allerede nu dannet primitive sædceller.  Fosterets hørelse er nu så udviklet, at det kan skelne lyde fra hinanden. Det kan allerede nu i maven genkende din stemme, så du kan sagtens synge og tale med det. Også fædre bør tale til deres ufødte børn, så barnet trygt kan genkende faren på stemmen, når det en dag kommer udenfor.LÆS OGSÅ: Pinlige lidelser gravide skjulerTænk, nu er også øjenbryn og hår på hovedet kommet til syne.

Drop eksotiske rejser og pas på skadelig vira

Du bør ikke tage vacciner, mens du er gravid, i hvert fald ikke uden tilladelse fra din læge.

De fleste eksperter mener også, at hverken gravide eller småbørn bør rejse til de meste eksotiske dele af verdenen, da både sygdomme, hygiejnestandarden og sundhedsvæsenet er meget anerledes end det danske.

Pas også på visse vira, der kan være skadelige for babyen. Det gælder blandt andet røde hunde, skoldkopper og mæslinger.

Det er heldigvis de færreste, der skal tænke over disse vira, da det som oftest er sygdomme, du enten allerede har haft eller er vaccineret imod.

Faktaboks

Ugens tip til mor i uge 22

Meld dig til et yogakursus, eller lær dig selv afslapningsteknikker og vejrtrækningsøvelser. Det kan være en stor hjælp resten af graviditeten og under fødslen, for ikke at snakke om i en hektisk småbørnshverdag.

Faktaboks

Ugens tip til far i uge 22

Mange gravide elsker deres nye kropsfacon, mens andre hader deres nye krop. Vær opmærksom på, hvordan din kæreste oplever det, og husk på at fortælle hende, at du synes, hun ser smuk ud. En morsom bemærkning er næppe klog, hvis hun ikke føler sig komfortabel med sin egen krop.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Gravid uge for uge og Video