Gravid i uge 26 (25+0, 25+1, 25+2, 25+3, 25+4, 25+5, 25+6)

Uge 26: Er der kommet strækmærker?

Baby vokser hastigt og det går ud over dit maveskind.

Er du begyndt at få strækmærker? Tre ud af fem gravide kvinder får strækmærker under graviditeten. Og hvis du er én af dem, så er det nu, de begynder at komme frem især på mave, bryster og lår. 

LÆS OGSÅ: Graviditetsgener – sådan bekæmper du dem

Faktaboks

Uge 26

Baby er på størrelse med et kålhoved

181 dage henne

99 dage til termin

kål

Strækmærker

Strækmærker dukker op af hormonelle årsager. Det handler ikke nødvendigvis om, hvor meget man tager på. Enkelte hævder, at det hjælper at smøre maven ind med en fed creme, men det er ikke bevist at have nogen som helst effekt. Du kan efter fødslen prøve at smøre kroppen ind i cremer, der indeholder Retin-A eller alpha-hydroxy syrer, da det kan få strækmærkerne til at falme.Strækmærkerne bliver mindre tydelige efter fødslen, men forsvinder aldrig helt. Godtag at strækmærkerne fremover vil minde dig på den fantastiske rejse, din krop har været på. Et godt råd for at holde huden pæn er, at drikke otte glas vand om dagen, og tage varme, men ikke glovarme bade.En anden gene ved slutningen af 2. trimester er rygproblemer. Har du problemer med ryggen, så prøv at lægge mærke til din holdning, og sørg for at hvile så ofte som muligt. En god hvilestilling er at ligge på siden med en lille pude under maven og dit øverste bøjede knæ. Og skift så de højhælede sko ud med de flade. 

Fra æg til baby

Barnet vokser fortsat og vejer nu 700-950 gram og måler 31 centimeter fra hoved til hæl. Fosterets hud er ved at blive mindre gennemsigtig. Der er stadig hår i hele hovedet, men hårgrænsen begynder at blive tydelig. Rygraden bliver stærkere og dermed bedre i stand til at støtte kroppen.

LÆS OGSÅ: En fødsel i foto – Nanas vej til verden

Barnet laver regelmæssige vejrtrækningsbevægelser i perioder. Øjnene er færdigdannede, og fosteret kan skelne mellem lys og mørke. Man kan høre barnets hjerteslag ved at lytte til din mave.

Alle barnets sanser er nu færdigudviklet, og han eller hun vil nu kunne reagere på skarpe lyde eller skarpt lys udefra. 

Den lille skal forsat vokse meget, selvom udseendet er omtrent, som det kommer til at være ved fødslen.

Hjernen har vokset meget de sidste uger, og huden er dækket med hvidt fosterfedt, som beskytter mod udtørring. Meget smart egentlig, for du kan forestille dig, hvordan din ud ville se ud efter flere måneder i et badekar.

Hvis du ikke allerede har gjort det, er det på tide at udfylde barselsorlovspapirerne.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Begynd at udfylde barselsorlovspapirerne. Husk også at din jordmoder eller læge skal bekræfte din terminsdato før du indsender papirerne.

Faktaboks

Ugens tip til far

Bliv ikke fornærmet hvis din kære ikke har lyst til at tage med til familiekomsammen eller ikke gider feste til langt ud på natten med vennerne. Hav respekt for at hun er træt og trænger til ro.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Gravid uge for uge og Video