Gravid i uge 30 (29+0, 29+1, 29+2, 29+3, 29+4, 29+5, 29+6)

Uge 30: Barnet vender sig

Der er så trængt i maven, at du kan mærke, hver gang din baby bevæger sig.

Du tager hurtigere på nu i forhold til tidligere, og livmoderen når cirka 12 centimeter over navlen – det er tæt på at være det højeste, den kommer. På grund af stort pres på dine vener, kan du risikere at få åreknuder.

Plukveer er helt normale, og har du nogle, vil de typisk vise sig, hvis du gør en hurtig bevægelse, rejser dig fra en stol, lægger dig ned eller pludselig løfter noget op.

Faktaboks

Uge 30

Baby er samme længde som en agurk

209 dage henne

71 dage til termin

agurk

Overvej gerne allerede nu, hvilke forventninger du har til fødslen. Snak med din jordemoder, og brug dine veninder og familie, der allerede har fået børn, til at drøfte de forskellige muligheder. Du skal blandt andet tænke over fødestillinger og smertelindring.

LÆS OGSÅ: Smertelindring – det kan du få under fødslen

Ubehageligt at ligge på ryggen

Du synes højst sandsynligt, at det er ubehageligt at ligge fladt på ryggen. Det skyldes, at livmoderen er blevet så stor, at den kan klemme af for hovedpulsårens tilbageføring af blod, så du føler dig svimmel og faktisk kan besvime.

Læg dig derfor med en lille pude under den ene side, så maven bliver løftet lidt. Et godt råd er at lægge dig på siden, når du sover.

Fra æg til baby

Barnet er på nuværende tidspunkt 36 centimeter langt, omtrent som en agurk, og vejer 1,5 kilo.

Barnets lunger er næsten modne, og måske kan mor og far høre hjertelyd gennem et paprør. Barnet er begyndt at øve sig i at trække vejret ved at trække fostervand ind i den øverste del af luftvejen og presse det ud igen, akkurat som det skal gøre for at få ilt fra fødselsøjeblikket. Det kan bevirke, at barnet får hikke, der føles som rytmiske bevægelser fra barnet.

At sutte på tommelfinger er en yndet beskæftigelse. Din jordemoder vil fra nu af bedømme, hvor meget dit barn vejer, hver gang du kommer til undersøgelse.

Barnets lanugohår er så småt ved at forsvinde, mens hovedet er dækket af hvidt hår uden pigmentering. Håret på hovedet bliver gradvist tykkere, øjenlågene åbnes og lukkes, og der er øjenvipper på øjenlågene. Barnet tisser hver dag cirka en halv liter urin, som renses gennem dine nyrer.

Underhudsfedtet begynder at komme på plads, så nu er den lille ikke længere så rynket.

LÆS OGSÅ: 6 forskellige fødestillinger – fordele og ulemper

Hovedet nedad

Måske føler du, at barnet presser hovedet ned mod din bækkenbund? Mange børn indtager allerede nu fødestillingen ved at placere sig med hovedet nedad. Det kan mærkes som et øget pres mod bækkenbunden og nogle voldsomme spark under ribbenene.

Du vil stadig føle, at barnet sparker og bevæger sig rundt, til trods for at pladsen begynder at blive trang. Du vil ikke være i tvivl, når den lille skifter stilling.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Selv om det er helt okay at købe søde og upraktiske ting til den lille, er der ingen grund til at gå helt amok. Du vil sandsynligvis få meget tøj i barselsgave, og mange har en tendens til at købe størrelse 62. De færreste nyfødte har brug for meget tøj i størrelse 50, så koncentrer dig hellere om basistøj i størrelse 56 – med mindre du ved, at dit barn ikke er så stort.

Husk at købe uld, hvis barnet bliver født i vinterhalvåret.

Faktaboks

Ugens tip til far

Hvis ikke I går på fødselsforberedende kurser, er det en god idé at sætte dig ind i alt, hvad der har med fødselsforløbet at gøre. Det hjælper meget at læse et par artikler om temaet. Så slipper du for at stille mange unødvendige spørgsmål undervejs. Et godt råd er at tage med til næste kontrol hos jordemoderen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Fødsel, Gravid, Gravid uge for uge og Video