Gravid i uge 31 (30+0, 30+1, 30+2, 30+3, 30+4, 30+5, 30+6)

Uge 31: Er du også blevet mere glemsom?

Ligner du rigtig mange andre gravide, er det nu, babykulleren for alvor sætter ind.

Du begynder at glæde dig rigtig meget til at blive mor, og du får lyst til at kigge på, og købe, ting til baby. Følger du gennemsnittet, har du nu taget mellem otte og tolv kilo på, og du bliver hurtigt forpustet og træt i ryggen og benene, hvis du står eller sidder længe i den samme stilling. 

Du begynder måske at føle dig tung og besværet af maven. Mange bliver forpustede, når de for eksempel går op ad trapper. Måske er du mere glemsom end normalt, og måske har du svært ved at koncentrere dig. Barnet fylder sikkert meget i dig, og det er der ikke noget unormalt i.

Måske plages du af lægkramper. Sørg for at strække lægmusklerne ud, og lav venepumpeøvelser.

Faktaboks

Uge 31

Baby er på størrelse med en kokosnød

216 dage henne

64 dage til termin

kokos

Livmoderen strækker sig nu til et stykke over navlen, og den vil gennem resten af graviditeten trække sig sammen. Du vil opleve at dine ledbånd og sener bliver mere tydlige.

LÆS OGSÅ: Babys første værelse

Faconen på maven varierer

Det er imidlertid stadig muligt, at barnet ændrer fosterstilling, og på grund af pladsmangel eksperimenterer barnet nok med forskellige stillinger.Faconen på din mave kan derfor variere i løbet af dagen. Selv udefra er det muligt at se helt tydeligt, når barnet har besluttet sig for at prøve noget nyt derinde.

Fra æg til baby

Barnet vejer nu omkring 1,7 kilo, måler cirka 37 centimeter og er efterhånden på størrelse med en kokosnød.Barnet sover det meste af tiden, og vokser ikke helt så hurtigt længere. Øjenfarven begynder at blive synlig, selv om den blivende øjenfarve først vil vise sig ni måneder efter fødslen, hvor øjenpigmentet bliver færdigudviklet. Når barnet er aktivt, vil øjnene være åbne, og når barnet sover, er de lukkede.LÆS OGSÅ: Køb babyudstyr på luksus eller budgetDin livmoder er nu så stor, at den kan begynde at trykke på ribbenene, og du kan føle ømhed på ydersiden af ribbenene.Nogle fostre bevæger sig ikke så meget rundt som tidligere, men du skal mærke liv hver dag. Andre har den mest aktive periode nu. Vejrtrækningsrefleksen er tilstede, men ikke modnet, og lungerne er ikke fuldt udviklede.Barnet er snart færdigudviklet og har nu indtaget fosterstilling. Benene er trukket op mod brystet, fordi der ikke er plads til at strække dem i livmoderen.Barnet har nu tre hovedopgaver: Han eller hun skal vokse, udvikle muskelstyrke og træne sin vejrtrækning.Dog skal det understreges, at det højst sandsynligt ville gå helt fint, hvis barnet af en eller anden grund blev født for tidligt.

Flere plukveer

Du mærker måske så småt flere plukveer, især når du bevæger dig. Bliver det for smertefuldt, kan du prøve at ændre dit aktivitetsniveau.

Hvis du efter et stykke tid forsat føler, at maven strammer med jævne mellemrum, bør du ringe til din jordmoder eller fødeafdelingen og søge råd.

Faktaboks

Ugens tip til mor

På mange fødesteder er det kun faren og eventuelt søskende, som må være med på fødestuen. Det er med god grund, at de fleste jordmødre fraråder barselskvinder om ikke at tage imod for meget besøg.

Giv besked allerede nu til familie og venner, hvis I har lyst til at være jer selv og ikke ønsker besøg de første døgn. Der er mange indtryk, som skal fordøjes, og ikke alle orker at forholde sig til andre end de eller nærmeste den første uge.

Faktaboks

Ugens tip til far

Hvis I har flere børn, er det en god ide allerede nu at få aftalt børnepasning, så I ikke skal tænke på det, når fødslen sætter i gang.

Er der andet I behøver hjælp til, vil bedsteforældrene formentlig blive glade, hvis de kan bidrage med en hjælpende hånd – så længe du spørger pænt, og det er indenfor rimelighedens grænser.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Gravid uge for uge og Video