Strik selv: Vanter med traditioner fra Hendes Verden

Foto: Jacqueline Fluri

Strik selv: Vanter med traditioner fra Hendes Verden

Strik selv: Vanter med traditioner

Teknikken til disse melerede vater stammer fra Norge – følg med i vores vejledning, og vær med til at bevare en gammel tradition.

**

Vanter med traditioner (Tydal strik)

Str.: One Size - dame. Længde 23 cm, bredde 8,5 cm. Størrelsen kan evt. reguleres ved at ændre pindestørrelsen et nummer op eller ned.

Garn: Noro Kureyon Sock Yarn 1 ngl meleret (fv 184) fra Fancy Knit. Strømpegarn i støvet lilla, her er anvendt Baby og hosegarn (fv 89) fra Coats.
Kvalitet: Noro Kureyon Sock Yarn: 70 % uld/30 % polyamid. 100 g = 420 meter. Baby- og hosegarn: 80 % uld/20 % polyamid. 50 g = 210 meter.
Pinde: Strømpep nr. 3½.
Strikkefasthed: 40 m og 31 p i tydal-teknik på p nr. 3½ = 10 x 10 cm (Tæl 2 m i bredden for hver multifarvet bue og 1 p i højden for hver rk af multifarvede buer.). Passer strikkefastheden ikke, må der prøves med finere eller grovere pinde (se Str.)


Tydal-strikning: Tydal-strikning er nærmest en avanceret form for 2-farvet perlestrikning. Teknikken går ud på at man strikker med to garnnøgler, idet man skiftevis strikker én m med det ene garn og én m med det andet. Det ene garn løber bag arb, det andet foran. Der strikkes r med det bageste garn, og vr med det forreste. Maskerne forskydes automatisk for hver omg, idet man strikker med ulige m-antal. Når man strikker, arbejder spidsen af p så at sige mellem de to garner, idet r-m strikkes bagud/væk fra én selv med den bagvedliggende tråd, mens vr-m strikkes fremad/ind mod én selv med den foranliggende tråd. Teknikken bliver ens på begge sider, så vanterne kan vendes. Pga. den lige tommel og den runde aflukning foroven er der heller ikke forskel på højre og venstre vante – smart, hvis man vil fordele sliddet! Lidt historie: I Tydalen i Norge strikkede man med det ene garn i den ene hånd og det andet i den anden. Her har vi valgt at lade begge garner løbe over venstre pegefinger, da det er mere almindeligt i Danmark. De traditionelle Tydal-vanter blev strikket hvidt i hvidt med to forskellige garnnøgler. Her har vi valgt to forskellige garner/farver, hvilket giver et sjovt mønster og en anden fornemmelse for trådenes fordeling i denne teknik. I Tydalen strikkede man desuden almindelig rib (2 r, 2 vr) på manchetten. Vi har valgt at strikke to-farvet rib for at få begge garner med hele vejen op. Teknikken giver en tyk, luftig og elastisk vante med små buer af multifarvet garn på overfladen, som gør vanterne rigtig lækre og varme.

Slå 48 m op på strømpep med det lilla garn og strik 1 omg r. Strik ca. 15 omg rundt i rib (2 r med multifarvet, 2 vr med lilla). Begge garner løber på bagsiden af arb. Strik derefter 1 omg r i lilla. Strik yderligere 1 omg r i lilla, idet der tages ud jævnt fordelt til 67 m. Marker omg’s begyndelse. Fortsæt i Tydal-strikning (se Tydal-strikning): *1 r i lilla med garnet bag arb, 1 vr i multifarvet med garnet foran arb*, gentag fra * til * til der er strikket ca. 24 omg (omg tælles ved at tælle rækkerne af multifarvede buer). Strik nu med en kraftig, kontrastfarvet tråd omg’s første 12 m r til tommelfingeren. Sæt disse 12 m tilbage på venstre p, og fortsæt lige op til vanterne måler ca. 21 cm eller 2 cm fra toppen af langfingeren. Tag ind i toppen af vanterne, idet de sammenstrikkede m strikkes med den tråd, man nu er nået til på omg:
1. omg: *2 m sm, 2 m sm, 5 m i tydal-strikning*, gentag fra * til * omg rundt.
2. omg: Strikkes uden indt.
3. omg: *2 m sm, 2 m sm, 3 m i tydal-strikning*, gentag fra * til * omg rundt.
4. omg: Som 2. omg.
5. omg: *2 m sm, 2 m sm, 1 m i tydal-strikning*, gentag fra * til * omg rundt.
6. omg: Som 2. omg.
7. + 8. omg: 2 m sm omg rundt. Træk garnet gennem de resterende m, og stram til.
Fjern forsigtigt kontrast-tråden med tommelfingermaskerne. Sæt de 12 oprindelige m på en p, og strik dem i Tydal-teknik. Strik nu 3 m op i venstre side af tommelfingerhullet, 12 m på oversiden af tommelfingerhullet og 2 m i højre side af tommelfingerhullet. NB! Strik m op skiftevis med de to garner/farver som det passer. Der er nu 29 m i alt til tommelfingeren. Markér omg’s begyndelse, og strik lige op til tommelen måler ca. 5½ cm (til midt på tommelfingerneglen). Tag ind til tommelfinger således:
1. omg: *2 m sm, 2 m sm, 4 m i tydal-strikning*, gentag fra * til * omg rundt.
2. omg: Strikkes uden indt.
3. omg: *2 m sm, 2 m sm, 2 m i tydal-strikning*, gentag fra * til * omg rundt.
4. omg: 2 m sm omg rundt. Træk garnet gennem de resterende m, og stram til.
Hæft alle ender så usynligt som muligt, hvis du ønsker at vanterne skal kunne vendes. Strik den anden vante magen til.

Se her hvordan du strikket Tydal strik

Hendes Verden nr. 38/2011

► SE OGÅ: Varme stribede vanter 

► SE OGÅ: Skøn hue, fisk og vanter 

► SE OGÅ:  De hotte: Neonvanter

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Strikkeopskrifter