Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Opskrift på cremet perlebyg med blåmuslinger
Foto: Line Thit Klein Cremet perlebyg med blåmuslinger

Opskrift på cremet perlebyg med blåmuslinger

Cremet perlebyg med blåmuslinger

Perlebyggen bruges i denne ret til en dejlig cremet, risottoagtig ret, der er meget enkel at lave. Bouillonen fra blåmuslingerne, som det er sæson for nu, giver retten en skøn og blød smag. Køb et net friske blåmuslinger hos fiskehandleren – de er nemme at have med at gøre.

plate 4
printer Print

Muslinger
1 kg blåmuslinger
2 fed hvidløg med skal
4 dl æblecider eller æblemost
2 dl æblecidereddike
4 spsk. koldpresset rapsolie.

Cremet perlebyg
2 skalotteløg
2 spsk olie
280 g perlebyg
4 dl kogelage fra muslingerne
4 dl hønsebouillon (kan erstattes med vand)
400 g snitbønner (almindelige grønne bønner kan bruges)
1 bundt kørvel (alternativt andre friske krydderurter som brøndkarse eller persille)
80 g friskost
salt og peber

groft brød

Sådan laver du perlebyg og muslinger

Klargør grøntsager og krydderurter.

Muslinger: Skyl muslingerne i koldt rindende vand i en balje eller direkte i håndvasken. Rør lidt hårdhændet rundt i muslingerne med hånden, og tjek derefter, om eventuelt åbne muslinger er levende, ved at give dem et lille gok ned i køkkenbordet. Kassér dem, hvis de ikke lukker sig, eller hvis skallen er ødelagt. Skrub muslingerne rene med en svamp eller en lille kniv.

Sæt en tykbundet gryde over med rapsolien, og steg hvidløget (med skal) ved mellemvarme, så det bliver gyldent. Kom muslingerne i gryden, og hæld æblecider (eller most) og eddike på. Læg låg på, og lad muslingerne dampe i 5-7 min, til de har åbnet sig, og fjern så gryden fra blusset. Sigt kogelagen over i en anden gryde, kog den ind til ca 4 dl, og stil den til side. Pil muslingerne ud af deres skal, og læg dem til side i en skål. Kassér muslinger, der ikke har åbnet sig under kogningen.

Cremet perlebyg: Pil og hak skalotteløget fint. Steg det ved svag varme i olie i en bredbundet gryde, så det bliver glasklart. Tilsæt perlebyggen, og lad den stege med et minuts tid. Kom hønsefonden og kogelagen fra muslingerne på, og lad det så simre i 20 minutter, til perlebyggen er mør.

Snit bønnerne groft, og hak krydderurterne.

Spisetid: Rør friskost, bønner og muslinger i perlebyggen, og varm det godt igennem, mens du rører. Vend krydderurterne i, og smag til med salt og peber. Servér den varme cremede perlebyg med brød til.


Se også opskrift på Rødbeder med røget laks, dild og rygeost.

 

Køkkentip

Vær ikke bange for at tilsætte lidt vand eller mælk til sidst, hvis perlebyggen er for tør.
Se, hvad vi ellers skriver om: Asparges, Muslinger, Fisk, Dansk mad og Hovedret