Peberkagehuse og skabeloner
Foto: Nicoline Olsen Flotte nye fortolkninger af det klassiske peberkagehus.

Peberkagehuse og skabeloner

Sådan laver du fine peberkagehuse til jul

Sådan bager du julens fineste peberkagehuse - få masser inspiration og skabeloner til fine og finurlige peberkagehuse, som ungerne med garanti vil elske!

Er du mere til urban skyskraber eller tipi i stedet for det klassiske Hans og Grete-hus, så se med, når vi laver nye fortolkninger af det klassiske peberkagehus.

Start med at vælge hvilket hus, du gerne vil bage --> og print skabelonerne her

GRUNDDEJ TIL KAGEHUSE:
1 portion – nok til 2 huse
150 g farin
250 g sirup
150 g smør
1 tsk. ingefær
3 tsk. kanel
1 tsk. nellike
1 tsk. natron
1 æg
450 g mel
2 spsk. sukker til at klistre delene sammen

Glasur:
Ca. 4 dl flormelis
½ tsk. eddike
1 æggehvide

SÅDAN GØR DU:
1. Smelt farin, sirup og smør sammen. Rør krydderier og natron i.

2. Rør æg og mel i, når massen er lunken. Ælt dejen godt igennem, og lad dejen hvile mindst 1 time eller til næste dag.

3. Rul dejen ud i ½ cm's tykkelse, og læg skabelonerne på dejen. Skær rundt om delene med en skarp kniv.

4. Bag delene ved 200 grader i ca. 8-10 minutter, og afkøl på en rist.

5. Varm 2 spsk. sukker op, til det bliver brunt og flydende. Saml en del hus ad gangen, så sukkeret størkner, mens delene holdes på plads. Sukkeret kan varmes op igen, hvis det stivner, inden du når at samle alle dele.

6. Rør flormelis med eddike og dernæst æggehvide. Kom ikke hele æggehviden i på en gang, men tilsæt langsomt, så en fast glasur opnås. Kom glasuren i en sprøjtepose, og klip et lille hul. Sprøjt ud på bagepapir for at se, om konsistens og streg er o.k., inden du begynder at dekorere huset. Anret huset på en tallerken eller bakke i masser af sukker, og pynt med figurer og træer.

TIP: Nogle gange er det nemmere at dekorere huset, før det sættes sammen. Så kan man lave den sidste glasurfinish, når huset er samlet.

Fine forslag til anderledes peberkagehuse:


TIPI OG TRÆER (klik her og print skabelon):
Lav en eller flere jule-tipier til præriens indianere, og pynt med bjørne, heste og klipper. Klipperne er dem, man køber til akvarier hos dyrehandleren! Der bliver ca. tre tipier og tre træer af en portion grunddej.

NEW YORK SKYLINE (Klik her og print skabelon): Start spreading the news ... julen holdes i New York, og der skal løbes på ski mellem skyskraberne. Bakkerne er lavet af sukker, og de små skiløbere er fra preiser-figuren.de. En portion dej rækker til mindst fem huse – den resterende dej kan fryses eller bruges til figurkager.

 


DET LILLE HUS I SKOVEN (Klik her og print skabelon) Langt ude i skoven ligger en lille hytte omgivet af træer, ræve og måske en hjort eller elg. Både træer og dyr kan fås hos bl.a. Panduro Hobby, Søstrene Grene og i hobbybutikker.

FATA MORGANA (klik her og print skabelon): Hold jul i ørkenen, og lav en fin oase med huse, geder og palmer. Måske der også findes en kamel i legetøjskassen, der kan pynte i ørkenlandskabet.


BON NOËL FRA PARIS (klik her og print skabelon) Eiffeltårnet står smukt sneklædt, mens biler og busser kører igennem. Dekorer tårnet, mens det ligger ned, og lad det evt. stå lænet op ad væggen eller en anden baggrund. Du kan også lave to og lade dem støtte sig op ad hinanden. En portion dej er nok til to tårne – resten kan fryses eller bruges til figurkager.

Se, hvad vi ellers skriver om: Julesmåkager og Jul