Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Vaniljekranse fra Den Gamle By
Foto: Mikkel Adsbøl Sprøde vaniljekranse med en rød sløjfe om er den perfekte værtindegave til jul.

Den bedste opskrift på vaniljekranse

Vaniljekranse fra Den Gamle By

Når bageren i Den Gamle By i Aarhus bager vaniljekranse, bliver småkagerne større, mere rustikke og knasende, end de kranse vi normalt forsøder julen med. Her er opskriften fra 1866 - og resultatet smager himmelsk.

45 minutter
Print
Ca. 80 stk. vaniljekranse

Vaniljekranse 

  • 500 g mel
  • 1 æg
  • 350 g smør
  • 250 g sukker
  • ½ stang vanilje
  • 250 g søde hakkede mandler
  • 15 g bitre stødte mandler

Sådan laver du vaniljekranse fra Den Gamle By

  1. Hak vaniljestangen fint.
  2. Hak mandlerne og rist dem.
  3. Ælt mel, æg, smør, sukker, vanilje og mandler godt sammen, så dejen slipper hænderne. Rul en tyk pølse. Gnid lidt ekstra mel på fingrene. Skær små stykker af dej-pølsen og tril dem til cirka 12 lange stykker og form kranse med et temmelig stort hul.
  4. Vil du have riller på, så tryk dejen gennem en kødhakker.
  5. Vaniljekransene skal i en 180 grader varm ovn og bages i 15-20 minutter – til de er jævnt lysebrune.

vaniljekranse bager

 

Tip

Bitre mandler er dyre og svære at få fat på. Rist i stedet mandlerne – det gør dem mere smagfulde. Opskriften er fra Madam Mangor: Fortsættelse af Kogebog for små Husholdninger fra 1866. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Småkager, Julesmåkager, Kage, Dansk mad og Bageopskrifter