Tvillinger
SPONSORERET indhold

Tvillinger - ens, men helt forskellige

Når du skal have tvillinger, ændrer dit liv sig drastisk. Betragt dine børn som to individuelle mennesker, men værn om deres unikke tvillingeforhold.

Af: Karina Landberg Johansson Foto: Istockphoto
21. apr. 2010 | Børn | Vores Børn

Når vi planlægger at blive forældre, er det som regel til ét barn. Men faktisk bliver en del af os overraskede, fordi skanningen viser to små peanuts inde i maven. Der bliver nemlig født dobbelt så mange tvillinger som for blot 10 år siden.

Stigningen skyldes i høj grad fertilitetsbehandling, og at vi er oppe i alderen, når vi får børn.

LÆS OGSÅ: Video: Se nyfødte tvillinger kramme

At skulle have to kan være et chok, eller du kan føle det helt magisk, når du ser to små hjerter blinke på skærmen. Under alle omstændigheder er det overvældende at blive begavet med to babyer.

Hård lykke

Tvillinger er en stor udfordring, der kræver, at du og dine børns far på forhånd forholder jer til, at jeres tvillinger er to individuelle børn og ikke en enhed. At I spørger jer selv, hvordan I kan behandle og opdrage de små, så de får en unik relation og samtidig udvikler sig til stærke personligheder hver for sig.LÆS OGSÅ: "Jeg synes ikke, det er fantastisk at være mor til tvillinger, der er så forskellige"Du vil især i de første år blive mødt med opmærksomhed og medfølende bemærkninger som ‘er det ikke bare hårdt?’. Måske er det hårdt, måske kender du ikke til andet, fordi tvillingerne er dine førstefødte. Der er dog god grund til at være opmærksom på de udfordringer, du kommer til at møde som mor til to guldklumper.Selv om cirka fem procent af alle børn i dag er flerlinger, bliver de stadig opfattet som specielle og anderledes. Især enæggede tvillinger får en del opmærksomhed – og ikke altid af den slags, der kommer børnene til gode. Der er nemlig en indbygget fare i tvillingeskabet for, at både vi selv, familien og vennerne kommer til at se på børnene som en enhed i stedet for to individer.LÆS OGSÅ: Se Sarah Jessica Parkers chikke tvillingerDu kan selv være bevidst om at betragte dine børn som særskilte personer lige fra fødslen. Men det kan være svært for andre at forstå, og derfor bliver du nødt til at være direkte over for venner, familie, vuggestue og børnehave, mener psykolog Anna Lisa Hyltén-Cavallius, som er mor til voksne tvillinger og medforfatter til bogen Værd at vide om tvillinger for Komiteen for Sundhedsoplysning.– Det kan blive nødvendigt at sige ‘lad være med at sammenligne børnene, tal til dem som to individuelle børn, og se dem for, hvem de er, og ikke som en del af et tvillingepar, siger hun.

Ens eller forskelligt?

Et tvillingepar kan ligne hinanden eller være forskellige fra fødslen. Det er derfor vigtigt at se på det enkelte barns behov og støtte og udvikle dets personlighed derfra.Anna Lisa Hyltén-Cavallius vil ikke svare entydigt på, om tvillinger skal have hver deres opdragelse. Nogle tvillinger skal behandles ens, andre meget forskelligt.– Det starter allerede fra dag et, hvor du skal lære dine børn at kende, siger hun.LÆS OGSÅ: Søskenderækken: Yngst, ældst eller midt i mellem?– Se dine tvillinger som to enkeltfødte. Det er i sig selv en kæmpe udfordring, for som nybagte forældre står I med to børn, som skal have mad, skiftes, bades, ses og nusses. Og ikke mindst skal I lære to børn at kende på den samme tid, som andre har til at lære et barn at kende.

Dyrk jeg’et

Lige fra fødslen kan du tale direkte til dine børn, så hvert barn oplever, at det har et ‘jeg’. I en travl hverdag kommer du nemt til at henvende dig til tvillingerne med et ‘I’. Men husk, at det er vigtigt for barnets identitetsdannelse at mærke, at det har et ‘jeg’. Det bliver særligt aktuelt omkring etårsalderen, hvor barnet begynder at forstå mere.– Kald dem aldrig bare for ‘tvillingerne’. Gør dig umage med at finde navne, der markerer, at der er tale om to forskellige personer. Du kan også nemt understrege det ved at klæde dem i forskelligt tøj. Tøj og legetøj er en del af dine børns identitet, og behovet for at have ejerskab sætter for alvor ind i etårsalderen, fastslår Anna Lisa Hyltén-Cavallius.Barnet oplever, at hun er en person, som vil værne om sine egne ting, og derfor er det vigtigt at give børnene gaver, som er specielt henvendt til den enkelte.– Fællesgaver er i min optik forbudt. Det er vigtigt at signalere, at du har tænkt specielt på det enkelte barn, råder Anna Lisa Hyltén-Cavallius.LÆS OGSÅ: Har du også et yndlingsbarn?Som forældre kan I desuden bidrage positivt til børnenes udvikling ved at være alene med dem på skift.– Det kan være svært, når tiden er knap, men det er en rigtig god idé. Samværsformen kan også bruges i forhold til bedsteforældre. Lad dem opleve et barn ad gangen engang imellem.

Undgå sammenligninger

Prøv også at lade være med at bedømme det ene barn i forhold til det andet, så I forstørrer forskelle eller understreger ligheder. Enæggede tvillinger er mest udsat for at blive presset til at være ens.

For tveæggede sker det sjældnere, og er der tale om en dreng og en pige, er det ikke altid, omgivelserne overhovedet lægger mærke til, at de er tvillinger. Konstellationen dreng-pige gør det også lettere for jer at behandle børnene individuelt, fordi forskellen er så åbenlys.

Det ideelle er, at de hver især kan udvikle sig selvstændigt, men samtidig have deres tvillinge-forhold som noget enestående og specielt, som I forældre værner om. Se hele tiden på, hvad det enkelte barn gerne vil, og støt det. Det kan komme til at hænge børnene ud af halsen, hvis de altid skal det samme.

LÆS OGSÅ: Søskende bliver klogere af at skændes

– Stimulér børnenes forskellige interesser, og giv dem lov til at være uenige. To-treårige kan ikke løse konflikter selv, men de skal have lov at markere sig og blive rygende uenige. Lad være med at skabe et glansbillede af dem som en altid lykkelig enhed.