Gravid i uge 42 (41+0, 41+1, 41+2, 41+3, 41+4, 41+5, 41+6)
Foto: Istock Så er det lige op over.

Gravid i uge 42 (41+0, 41+1, 41+2, 41+3, 41+4, 41+5, 41+6)

Uge 42: Nu må det snart være slut

Har du ikke født endnu, planlægges igangsættelsen af din fødsel.

Følg i løbet af dagen med i barnets bevægelser, og hver sikker på, at du kan tælle fem eller flere bevægelser i løbet af 20 minutter.

Igangsættelse

Hvis ikke fødslen starter af sig selv, vil der blive aftalt en dato for igangsætning af fødslen. Denne dato er typisk omkring dag 10 efter terminen.

Faktaboks

Uge 42

Baby er på størrelse med en lille melon

293 dage henne

smelon

LÆS OGSÅ: Skal du sættes i gang?

Spørg endelig løs, om alt du måtte være i tvivl om til sidste kontroltjek. Ingen spørgsmål er dumme! Forlad aldrig sygehuset uden at føle dig tryg angående den forstående fødsel.

Det er selvfølgelig vigtigt at tage højde for dine ønsker og følelser, når det kommer til igangsættelsen af fødslen, dog er det i udgangspunktet bedst at lade fødslen starte af sig selv.

Hvis der er tale om, at din fødsel skal igangsættes, vil metoden variere, alt efter hvor moden livmodermunden er på det givne tidspunkt. Nogle gange ender fødslen i kejsersnit, men det skal du ikke frygte, der kommer stadig et helt fantastisk barn ud.

Fra æg til baby

Babyen har nu gennemsnitligt syvdoblet sin længde, og vejer cirka 200 gange så meget som i uge 12. Nu kommer baby snart ud, om den vil det eller ej.

Faktaboks

Ugens tip til mor og far

Drop stærk mad og trappeløb for at igangsætte fødslen. I bør i stedet have sex, da det kan have effekt på igangsættelsen. Det skyldes et stof der hedder prostaglandin, der også er hovedvirkestoffet i stikpillerne som bruges på sygehuset, når fødsler skal sættes i gang. Prostaglandin modner livmodermunden, og dette stof findes også i sperm. Ligeså bruges hormonet oxytocin i droppet, når fødsler sættes i gang, men dette stof frigøres også når kvinden får orgasme.

Et andet tip til at frigøre oxytocin er ved at massere brystvorterne.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Fødsel og Gravid uge for uge