Puds vinduer med eddike
SPONSORERET indhold

Eddike: 11 geniale råd der virker

Vidste du at eddike kan bruges til andet end agurkesalat og stegte sild?

Af:: Julie Svarrer Foto: Getty Images
29. okt. 2019 | Bolig | Hjemmet

Eddike har en mirakuløs virkning og kan med et snuptag løse mange af dine hverdagsproblemer. Her får du nogle velafprøvede rengøringsråd med eddike. 

1. Vinduer, spejle og briller

Vinduer, spejle og briller bliver spejlblanke med en blanding af eddike og vand. Kom vand og eddike i en forstøverflaske i forholdet en tredjedel eddike og to tredjedele vand, og tilsæt et par dråber opvaskemiddel. Ryst flasken grundigt. Spray blandingen på overfladerne, og puds som vanligt.

2. Kaffemaskine

Kaffemaskinen og el-kedlen kan afkalkes med eddike. Kom en sjat eddike i kaffemaskinen eller el-kedlen, og fyld resten op med vand. Lad maskinen køre eddikevandet igennem, eller lad kedlen koge. Gentag, om nødvendigt. Det er vigtigt at lade kaffemaskinen eller el-kedlen køre rent vand igennem en gang eller to efterfølgende for at sikre, der ikke er en grim eftersmag af eddike.

3. Køkkengryder

Gryder, potter og pander kan befries for genstridige madrester med eddike. Hæld en smule eddike i panden, gryden eller potten, og fyld op med vand. Bring i kog i 5-10 minutter, og fjern derpå skidt og snavs som vanligt.

4. Afløbsrens

Afløbsrens kan erstattes af lige dele eddike og bagepulver. Hæld opløsningen i afløbet, og lad det virke et kvarters tid. Skyl derefter grundigt med varmt vand. Det kan både bruges i en vask og i toiletkummen.

5. Klistermærker og tape

Klistermærker og tape efterlader klister, der hvor det har siddet på vinduet, væggen eller køleskabet. Lad eddiken virke på det klistrede område i et halvt minut. Tag derefter en klud, og tør klistret af.

6. Tobaksrøg

Røglugt efter en fest er mildest talt ulækkert. Her kan eddike hjælpe med at fjerne lugten. Stil en skål med eddike, hvor lugten er stærkest i rummet.

7. Rust

Har du rustne søm, skruer eller andet metal, kan du lægge dem i blød i eddike og efterfølgende strubbe dem.

8. Køleskab

Køleskabet bliver både velduftende og rent, hvis du vasker det med en blanding af eddike og lunkent vand. Husk at gøre dit køleskab rent mindst hver 14. dag, hvis du vil undgå, at bakterierne trives.

9. Blomsterbuket

Blomsterbuketten holder sig flottere i længere tid, hvis du kommer lidt eddike og sukker i vandet. 

10. Deodorant

Du behøver du ikke bruge mange penge på dedoranter. I stedet kan du væde en tot vat med eddike og duppe den under armhulerne – det tager svedlugten. Måske bryder du dig ikke om tanken, men sammenlignet med en almindelig antiperspirant deodorant skåner du din hud for mange kemiske stoffer, og lugten af eddike forsvinder efter et minuts tid.

11. Saltbelægninger

Saltbelægninger skoene bliver ofte et problem om vinteren. Men prøv at duppe en klud i ufortyndet eddike og gnid skoene med den. Du vil opdage, at belægningerne forsvinder uden problemer.

Anbefalet til dig