Camping - guide til den bedste campingferie

Gode råd om camping

Drømmer du om at tage på campingferie, finder du her tips og information om den skønne rejseform med fokus på friluftsliv. Skal det være i en campingvogn eller autocamper? Sove i telt eller bygge en bivuak i en skov? Vil du cykle eller måske gå Danmark rundt? Er det camping med børn, kæresten eller en tur alene?

Mulighederne er mange. Vi gør dig her klogere på alt fra alle campinglivets muligheder til campingudstyr og -pladser.

Læs videre, og bliv klogere på camping som ferieform her.

Læs mere

Camping gode råd.jpgCamping er en måde at komme ud i naturen på. (Foto: Getty Images)

Hvad er camping?

Når du camperer, er der flere måder at overnatte på. Du skal derfor finde ud af, om du har lyst til at sove i fx telt, bivuak, shelter, campingvogn eller autocamper. Du kan nøjes med en enkelt overnatning eller et længere ophold – og du kan rejse med hele familien, kæresten, venner eller alene.

Der er også mange muligheder for transport. Du kan nå frem til din destination i et motoriseret køretøj, på cykel, eller du kan tage vandrestøvlerne på. Når du har fundet ud af, hvor du gerne vil hen, kan du slå lejr ude i det fri eller bo på en campingplads, som er bygget til formålet. 

Campingens historie

Selve ordet "camping" er engelsk og betyder noget i retning af "slå lejr". At dyrke camping som fritidsinteresse eller ferieform begyndte ifølge Den Store Danske omkring 1900-tallet i Nordamerika. I Danmark fik vi smag for campinglivet i slutningen af 1920'erne, hvor man typisk overnattede i primitive telte på steder, der lå i cykelafstand fra, hvor man boede. 

I takt med bilismens indtog dukkede de første campingvogne op i 1960’erne, ligesom paletten af telte udvidede sig med store kulørte hus- og villatelte.

Med tiden er campingvognene typisk blevet større og mere komfortable, så de i dag ofte indeholder toilet, er rumopdelte og isolerede. 

Camping som ferieform

Er det en ferie på en af landets mange campingpladser, der trækker i dig, er du ikke alene!

Campingpladserne i Danmark er nemlig allermest populær blandt danske gæster, som står for tre ud af fire overnatninger, afslører tal fra Danmarks Statistik. Der var i 2014 cirka 500 godkendte campingpladser.

Du får 6 gode råd til den perfekte campingferie her. 

Færre af os ejer dog selv en campingvogn i dag. I 2019 var der lige under 128.000 campingvogne herhjemme ifølge Danmarks Statistik. De fleste ejere af campingvogne og autocampere findes i Jylland, men antallet af denne type vogne er generelt faldet over de seneste fem år. 

Omvendt er der andre populære campingtrends, som hitter i disse år, og dermed giver folk nye muligheder for overnatning i det fri. Eksempelvis kan du tage på "glamping" (en sammentrækning af glamour og camping), som er en form for luksus-version af camping.

– Glampister har ligesom campister en drøm om at komme tættere på naturen, men samtidig har de ikke lyst til at ligge på et hårdt underlag og have myrer kravlende rundt på sig. De vil gerne sove i en ordentlig seng og have champagnen inden for rækkevidde. De vil gerne føle, de er en del af naturen, men det skal foregå under ordnede forhold, fortæller Bodil Stilling Blichfeldt, lektor på Syddansk Universitet og forsker i campingkultur, i artiklen "Glamping: Rejsetrenden der har taget Instagram med storm".

LÆS OGSÅ: Her er tre steder, hvor du kan tage på "glamping"

Andre vælger at dyrke livsstilen "vanlife", hvor de kører ud i en ombygget varevogn og oplever verden. Det gør eksempelvis danske Cathrine Cort Koppel, som fortæller om sit eventyr i artiklen "Sukker du efter eventyr? Her er livsstilen, der har taget Instagram med storm".

– Jeg ved ikke, hvordan jeg forklarer glæden ved at åbne skydedøren til havudsigt og lave spejlæg og frisklavet espresso på mine gasblus. Eller glæden ved at sidde på taget og se på en solnedgang. Eller ligge og kigge på stjerner fra sengen gennem mit tagvindue, siger Cathrine, der for omkring 30.000 kroner købte en gammel Ford Transit-varevogn, der er konverteret til en slags campingvogn med seng, toilet og bruser.

LÆS OGSÅ: Drømmer du om at tjekke ud af hamsterhjulet? Sivs familie tog springet og købte en minibus

Du kan også tage på en ægte cykelferie med et telt, eller drage ud på en vandretur. I vores artikel "Skal du på vandretur? Her er de bedste ruter og gode råd til vandring i Danmark" giver to eksperter dig tips til smukke vandreruter herhjemme.

Der er 275 danske statsskove, hvor du frit kan slå dit telt eller en bivuak op helt gratis, oplyser Visit Denmark. Flere steder er der også bygget shelsters af træ, som man kan sove i. På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde oplysninger om over 1.000 danske telt- og naturlejrpladser. Du må dog kun overnatte én nat disse steder, da de ikke skal udvikle sig til campingpladser.

Camping i det fri.jpgOm du vælger at bo på en campingplads eller i et telt ude i det fri, kan en campingferie være en uforglemmelig oplevelse for livet. (Foto: Getty Images)