Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Grillmad: Inspiration til grillen, salater og tilbehør

Lækre opskrifter på grillmad - fra grillspyd til desserter på grill

Du ved det i det øjeblik, du træder ind i haven: Det her bli’r en god aften! På den ene ende af bordet er der sat kolde øl og hvidvin frem, og midtpå kæmper sommersalaterne om opmærksomheden. Og dér, ovre på terrassen, står grillen, der uanset om den kommer til at forholde sig til kød, fisk eller grøntsager, vil byde på kulinariske herligheder og forkælelser.

vis
mere

Der er virkelig ikke meget, der slår en perfekt tilrettelagt grillaften. Savner du inspiration til grillmad, salater eller tilbehør, finder du det her på siden, hvor vi også dykker ned i, hvorfor grillmad egentlig smager så godt.

Grillet mad er god mad

Vi ved det alle sammen – grillet mad er god mad. Men hvad er det lige ved det let, brankede kød og de nærmest karamelliserede grøntsager, der gør, at de fleste af os kan blive enige om, at grillmad er noget, der dur? 

For at blive klogere på det spørgsmål må vi bevæge os en tur ind i kroppen – eller nærmere bestemt til tungen, hvor vi finder de smagsløg, der sender impulser til smagscenteret i hjernen. Det er disse, der sammen med vores duftesans gør, at vi oplever smag. Hvert smagsløg indeholder mindst 50 smagsceller, som hver er særlig følsom over for en af de fem grundsmage, og som er grunden til, at vi kan skelne salt, sødt, surt, bittert og umami fra hinanden.  

Umami er grillguf

Og lad os lige opholde os lidt ved umami – for det er hér, en stor del af forklaringen på vores kærlighed til grillens glæder skal findes. Umami, som betyder velsmag på japansk, er den 5. grundsmag og blev første gang beskrevet i 1908 af en japansk kemiprofessor, der havde bemærket en speciel smag i en tangsuppe. En smag, som hverken kunne beskrives som salt, sød, sur eller bitter.

100 år senere kunne amerikanske forskere påvise, at vores tunger er i stand til at lokalisere umami, som netop er den smag, der kendetegner en stor del af de råvarer, der typisk ryger på en dansk havegrill; nemlig oksekød, svinekød og en række forskellige grøntsager – herunder svampe og tomater.

Og ikke alene kan vores tunger lokalisere umami. Smagen er tilmed en, vi fra fødslen er blevet flasket op med gennem modermælken, og som vi derfor automatisk vil ha’ præference for resten af livet. Og vupti, har vi svaret på, hvorfor havegrillen skaber så meget glæde blandt både børn og voksne.

4 tips til endnu bedre grillmad     

Marinade: Marinér, marinér, marinér

Som vi allerede har slået fast, hænger umami og grillmad uløseligt sammen. Tilføjer man marinade til ligningen, kan man gange umamiintensiteten med 10. Tag eksempelvis barbecuesovsen, der med sin intense og dybe smag elegant placerer sig et sted midt mellem sødt, salt og umami. Der er ingen vej tilbage herfra.

Grillet grønt

Kød er det oplagte valg, når havegrillen skal fyldes ud, men gi’r du dig først i kast med grøntsagsriget, venter der en verden af gode og intense smagsoplevelser. Varmen fra grillen vil nemlig få både sødme og umami fra grøntsagerne til at træde frem, og så gør det jo heller ikke noget, at grillede grøntsager pryder stort set alle spiseborde.

Taler vi grønt på grill, kommer vi ikke udenom majskolben, der med sin sødme og sprødhed appellerer til alle. Men også Portobellosvampe, aubergine, broccoli og asparges egner sig i den grad til den varme rist.     

Fisk på grill

De fleste af os skal spise mere fisk, og så er det jo heldigt, at fisk på grill er en nem og meget lækker spise. Hovedreglen er til at huske: Jo kortere tid på grillen, jo bedre. Laks og tun er klassikere, men også sværdfisk, snapper, helleflynder og rødspætte er lækkerbiskener, der er værd at gi’ sig i kast med. 

Lad maden være

Hvad enten du griller kød, fisk eller grøntsager, bør du have tillid til, at råvarerne kan klare sig selv. Lad dem ligge to til tre minutter på risten, inden du begynder at røre ved dem og vende dem. På den måde kan du være sikker på at frembringe de smukke og velsmagende grillmærker, der alt andet end lige er det ultimative bevis på, at du har styr på din grillmad. Når rette tid er, bør du altid benytte en tang til at vende råvarerne med. På den måde undgår du, at saftig og smagfuld saft går til spilde på bunden af grillen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Fisk, Sommermad, Sunde salater, Kylling, Lam, Dressing, Grillspyd, Mørbrad og Vegetarret