Vanlife
Foto: Privat 30-årige Cathrine Cort Koppel er freelance-fotograf og "vanlifer".

Vanlife

Sukker du efter eventyr? Her er livsstilen, der har taget Instagram med storm

Fire hjul og et gasblus skulle vise sig at blive den ultimative lykke for 30-årige Cathrine Cort Koppel.

- Det har været den koldeste sommer i Danmark, og mange er flygtet ned til varmen, men jeg har haft den bedste danske sommer nogensinde, selvom jeg har arbejdet hver eneste dag.

Sådan opsummerer Cathrine Cort Koppel to måneder i sit ”røde monster” – en gammel Ford Transit varevogn, der er blevet konverteret til en slags campingvogn, komplet med seng, toilet og bruser.

Den hedder Cat van Damme, har sin egen Instagram-profil, og så har den været vejen til en ”total lykkerus” for den 30-årige freelance-fotograf.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg forklarer glæden ved at åbne skydedøren til havudsigt og lave spejlæg og frisklavet espresso på mine gasblus. Eller glæden ved at sidde på taget og se på en solnedgang. Eller ligge og kigge på stjerner fra sengen gennem mit tagvindue, siger Cathrine, der købte sin bil for omkring 30.000 kr. i England, hvor hun daglig bor i en lejlighed i London. 

Som freelance-fotograf var pengene godt givet ud, fordi hun så ofte er på farten med sit arbejde, tænkte hun. 

Cathrine Cort Koppel havde dog ingen idé om, hvor mange gode oplevelser det røde køretøj ville føre med sig, da hun i forbindelse med et fotoprojekt skulle køre alene rundt i Danmark i juli og august for at tage billeder af unikke steder i den danske natur.

- Min største frygt var at blive ensom, men det blev jeg godt nok ikke. Hvis jeg havde sagt til mine venner: ”Hey, jeg er tjekket ind på et hotel i Nørre Snede og har en lille Fiat, som jeg har lejet”, tror jeg ikke, at så mange ville være taget med mig. Men folk elsker jo at hoppe med på eventyr, og det endte faktisk med, at jeg havde en venteliste med folk, der gerne ville med. Det har været virkelig overvældende. Folk, jeg ikke har snakket med i lang tid, og folk, jeg slet ikke kender, har skrevet til mig. Jeg har følt mig så privilegeret og lykkelig.

#vanlife – en livsstil

Cathrine fik ideen til at købe sin varevogn, da hun faldt over en amerikansk artikel, der beskrev livsstilsfænomenet ”vanlife”, der er blevet et populært hashtag på Instagram med over to millioner indlæg.

- Jeg tænkte: Hold nu op, det er indbegrebet af frihed. Og hvis der er noget, jeg elsker, så er det frihed. Jeg elsker eventyr, rejser og nye projekter, så det var ’right up my alley’, siger Cathrine, der købte sit ”røde monster” fra en engelsk kitesurfer, der selv havde bygget den.

Den er langt fra de ”picture perfect” Volkswagen-rugbrød, der typisk frekventerer Instagram på ’vanlife’-hashtagget. Og så ligner den mest af alt en blanding mellem et kolonihavehus og et bordel, mener Cathrine, der egentlig allerhelst ville have bygget sin egen van fra scratch. Indtil videre er hun dog svært tilfreds med den røde vogn og har derfor kun givet den en lille makeover ved at skrive ordene ”Catch me if you Van” hen over sidedøren. 

- Der er forskellige måder at være vanlifer på. Der er dem, der decideret sælger alt, hvad de ejer, og flytter ind i en bil. De gør det typisk af økonomiske årsager, fordi det er en billig måde at bo og rejse på. Men det er lidt for voldsomt for mig, for jeg vil stadig gerne have min lejlighed. Jeg gør det udelukkende af eventyrlyst. Det, der driver mig, er at komme ud og opleve, siger hun.

Hvordan får du det hele til at hænge økonomisk sammen?

- Som fotograf har jeg pludselig fået en helt anden fleksibilitet, og det er jo genialt. Jeg har nærmest mit studio med mig, så rent arbejdsmæssigt har det givet god mening at investere i min van. Det giver en helt anden mobilitet, når man bogstaveligt talt er ude i marken.

The ”simple” life

Scroller man yderligere igennem de mange #vanlife-posts på Instagram, tegner der sig også et andet mønster: Smukke mennesker med vind i håret, en centralt placeret cowboyhat, en guitar, et knitrende lejrbål eller små hyggelige lyskæder, der er blevet hængt op i et idyllisk skovlandskab.

Det er en vigtig inspirationskilde, selvom der godt kan gå lidt for meget ”se mig” i nogle af billederne, mener Cathrine Cort Koppel, der også selv ivrigt dokumenterer sit ’vanlife’ på Instagram med videoer og fotos.

- Men det er altså fordi, at jeg så inderligt gerne vil fortælle og inspirere andre folk til at søge ud fra deres måske en anelse rutineprægede hverdag og opleve Danmark eller verden på en ny måde, siger hun.

- Det er ikke fordi, at jeg vil sige til folk, at de skal sælge deres lejlighed og flytte i en bil. I bund og grund handler det om at bryde hverdagsmønstret på en simpel måde – også selvom det bare er et par timer. Det kunne være en hverdagsaften, hvor man tager en flaske rosé med på cyklen og drikker den til en solnedgang. Eller at man en dag siger til sin kæreste: ”Skal vi ikke stå to timer tidligere op i morgen og sætte os og læse morgenavis? For det gør vi aldrig.”

I virkeligheden handler det bare om at sætte mere pris på de små ting, mener Cathrine Cort Koppel.

- Vi fiser allesammen rundt og har så hammertravlt med, at vi skal bo perfekt og det ene og det andet. Men måske skal vi bare lige kaste alt det ud af vinduet? I hvert fald symbolsk. Og så prøve at se, hvad vi egentlig har brug for, når vi lever en mere simpel tilværelse. Det, jeg har været allermest glad for på turen, har været min lille metalkop. Hver morgen, når jeg har siddet og drukket min morgenkaffe, har det simpelthen gjort mig så glad. Og det er jo så simpelt.

Se, hvad vi ellers skriver om: Livsstil og Camping