Danmark vandring
SPONSORERET indhold

Skal du på vandretur? Her er de bedste ruter og gode råd til vandring i Danmark

Vandring er godt for både krop og sjæl. Men hvor skal turen gå hen? Her får du vandreeksperternes råd til, hvor du finder nogle af de smukkeste ruter i Danmark, og hvad du skal huske, inden du begiver dig ud på en vandretur.

Af: Cille Lewinsky og Maria Haarbye Foto: Getty
20. maj. 2020 | Livsstil | ALT.dk

Vandring er blevet kaldt det nye yoga. 

Unge som gamle er hoppet i vandrestøvlerne og fleecetrøjen for at begive sig ud på kilometerlange ture i det grønne. På Facebook findes et utal af grupper for friluftsglade danskere, der søger ideer og sparring til smukke vandreruter, shelterpladser og godt fodtøj.

Og noget tyder på, at coronaepidemien og Mette Frederiksens bevingede ord om, at vi ”skal gå en tur udenfor”, har givet os (endnu mere) natur på hjernen.

Vandreture er blevet Googlet næsten tre gange så meget dette forår sammenlignet med sidste år.

Men hvilke vandreruter er de bedste at gå i Danmark? Og hvad skal man huske, inden man begiver sig afsted på en halv- eller heldagstur?

ALT.dk guider dig her med hjælp fra to vandreeksperter, Steen Købberø-Hansen, landsformand i Dansk Vandrelaug, og redaktør på Outsite.dk, Christian Milbo, til at give dig de bedste vandreoplevelser i det smukke, danske land.

Få styr på ruten

Det første, du skal gøre, er at få styr på vandreruten.

Det er nemlig ét stort kaos at finde den rette rute, og ”når man kigger på Google, bliver man kun mere forvirret,” fortæller Steen Kobberø-Hansen.

Derfor er det en god idé som det første at undersøge de forskellige typer af stier, der er at vælge imellem i Danmark – og udvælge det område, du ønsker at gå i.

Blandt andet findes der både stier, der går igennem byer som ”kløverstierne”, eller mere naturskønne stier som Naturstyrelsens ”gule”-stier eller Dansk Vandrelaugs ”kvalitetsstier”.

”Danmark er et rigtigt godt land at vandre i, og der findes så mange forskellige ruter. Vi har lagt et stort arbejde i at lave kvalitetsstierne, hvor vi har samlet de bedste stier på tværs af de forskellige typer, der findes,” siger Steen Kobberø-Hansen.

Kend dine behov

Dernæst skal du overveje dine behov. Har du familie og børn med, eller er I to voksne, der skal gå? Skal det være halv- eller heldagstur?

”Det er meget behovsbetinget, i forhold til hvor man skal gå. Hvis man bare skal gå et par timer, behøver man fx ikke stor oppakning, og hvis man går kortere ture på 5-10 km, behøver man heller ikke at investere i vandresko,” siger Steen Kobberø-Hansen.

”Men det er altid en god idé at have en rygsæk med ekstra tøj, mad, vand og en belønning. En belønning er rigtig vigtig, særligt hvis du har børn med. Man skal nemlig huske at holde pauser undervejs. Man vandrer ikke kun for at få motion, men også for at opleve noget. Hold pauser de fede steder.”

Christian Milbo fra Outsite.dk er enig i, at man ikke behøver at købe dyre vandresko, hvis kun man begiver sig ud på mindre vandretur. Men, hvis man ønsker at overnatte i naturen, er det en god idé at have ordentligt grej med.

”Man kan ikke altid regne med, at man kan få en shelterplads, så hav altid sovegrej og telt med, hvis du gerne vil sove derude.”

Nedenfor kan du blive klogere på de forskellige typer vandrestier, der findes i Danmark, samt eksempler på gode vandreruter på både Sjælland, Fyn og i Jylland. Og så får du eksperternes bud på en perfekt pakket rygsæk til din vandretur.

God tur!

Anbefalet til dig