Sponsoreret indhold

Susanne har brugt halvdelen af sit liv i fængsel: ”Jeg har aldrig været bange for at udfordre mig selv”

Susanne har brugt halvdelen af sit liv i fængsel: ”Jeg har aldrig været bange for at udfordre mig selv”

Mange har en forestilling om, at et fængsel er en hård og krævende arbejdsplads. Men for Susanne har det været netop den arbejdsplads, hun drømte om. Først som fængselsbetjent og siden som leder i både åbne og lukkede fængsler. Vi mødte hende til en snak om hendes 25 år lange og anderledes karriere.

Først fængselsbetjent, så leder i et fængsel. Springer du altid over, hvor gærdet er højest?

”Jeg har aldrig været bange for at udfordre mig selv og gribe de muligheder, der er kommet min vej. De kommer selvfølgelig ikke bare dumpende ned i hatten – man skal ville noget og turde sige det højt. Kriminalforsorgen er en kæmpe organisation som, hvis du vil, kan åbne mange døre. Det er også derfor, at jeg og flere af mine kollegaer har været i organisationen i så mange år. Jeg har altid interesseret mig for mennesker – og for ledelse – og har ikke været bange for at gå forrest og sætte en retning.”

Susanne har brugt halvdelen af sit liv i fængsel: ”Jeg har aldrig været bange for at udfordre mig selv”

Kræver det ikke sin kvinde at være leder i et fængsel?

”Jeg ved ikke, om det kræver mere at være leder i et fængsel end andre steder, men det kræver helt sikkert, at du er tydelig, går forrest, og så synes jeg, det er vigtigt, at man tør lade sin personlighed skinne igennem i sine beslutninger. Både som fængselsbetjent i arbejdet med de indsatte og som leder for mine ansatte har jeg altid bestræbt mig på at vise, hvem jeg er som menneske. Jeg går meget op i åbenhed og ærlighed. Det har hjulpet mig i kontakten med kollegaer, medarbejdere og indsatte. Jeg kan komme tættere på.”

Susanne

  • 51 år
  • Bosat på Fyn
  • Uddannet kontorassistent
  • Blev færdiguddannet fængselsbetjent i 2003
  • Har gennemført kriminalforsorgens lederuddannelse
  • Arbejder i dag om enhedsleder i Odense Arrest, har tidligere været leder i Enner Mark, Ringe Fængsel og Søbysøgård Fængsel
Susanne

Nu er du leder i et arresthus, hvor de indsatte oftere er i krise. Betyder det, at du er nødt til at være mere på?

”Både og. Faktisk er hverdagen i et arresthus for det meste stille, rolig og forudsigelig. Men vi får jo folk direkte ind fra gaden. For nogle er det måske deres første møde med et fængsel, mens andre har flere domme bag sig og kender systemet. Det kan være meget overvældende at blive varetægtsfængslet, og mange af de indsatte er i krise, når de havner hos os. Vi skal derfor gribe dem og tilbyde faste rammer og rutiner. Der kan måske være en forestilling om, at vi ikke laver relationsarbejde i et arresthus, men jeg oplever, at de indsatte søger os mere, end de gør under afsoningen.”

Susanne har brugt halvdelen af sit liv i fængsel: ”Jeg har aldrig været bange for at udfordre mig selv”

Hvad er vigtigt at lykkes med som leder i arresthuset?

”Jeg skal jo først og fremmest sørge for, at fængselsbetjentene kan løse deres opgaver bedst muligt. At vagter bliver dækket ind, og at store og små hverdagsudfordringer bliver løst hurtigt. Jeg kan rigtig godt lide den kultur og måde, vi er sammen på i arresten. Den er uformel, og vi har det godt med hinanden. Selvom vi har en rutinepræget hverdag, så ved vi aldrig helt, hvad der rammer os. Så det er min opgave at skabe trygge og sikre rammer, hvor hverdagen for indsatte og ansatte glider. Det gør den heldigvis langt de fleste dage.”

Vejen til at blive fængselsbetjent

Uddannelsen til fængselsbetjent tager tre år, og du får fuld løn undervejs. Efter endt uddannelse er du sikret job i en af kriminalforsorgens institutioner.

Har du relevant erfaring og/eller uddannelse kan du få merit og gennemføre uddannelsen på kortere tid.

Skolerne ligger i Birkerød og i Møgelkær, og kriminalforsorgen åbner løbende nye pop-up skoler rundt om i landet.

Læs mere om jobbet og uddannelsen til fængselsbetjent her: www.blivfængselsbetjent.dk