Rystekugle
SPONSORERET indhold

Kamilla elsker snekugler: ”Det er mindfulness i én håndfuld”

Kamilla elsker iskugler og snekugler. De første lever hun af ved at sælge isvafler. De sidste lever hun for. Så længe hun kan huske, har hun nemlig været fascineret af snekuglernes fine univers. I dag skaber hun dem selv.

Foto: Lene K.
16. nov. 2019 | Håndarbejde | Hendes Verden

Kamilla løfter en håndboldstor kugle med begge hænder og ryster den forsigtigt. Sølvglitrende, blålige snefnug daler magisk ned over en miniatureudgave af Roskilde Domkirke, hvis tag dækkes af glimmersne.

– Det er mindfulness i én håndfuld, smiler Kamilla Ammitzbøl Strube.

– Man finder ro ved det. Som om man bliver suget tilbage til barndommen, før bekymringerne og ansvaret – til dengang hvor verden virkelig var magisk.

Det var første juledags aften 2017. Familien sov, og det samme gjorde isbutikken, for ingen står i kø efter isvafler om vinteren. Kamilla gik op på kontoret og tændte computeren. Og så gik hun ind og oprettede Roskilde Globe Agency som ny virksomhed i CVR-registret. Snowglobe er det engelske ord for snekugle.

– I dag er min mission at få flere snowglobes ud i verden, så de kan stå rundt omkring på kaminhylderne og skabe magi i hverdagen og give det dér dejlige lille afbræk fra det hele, fortsætter Kamilla.

Læs også: Tinne syr personlig patchwork: "Hver eneste stump stof har en betydning"

kugleslot.jpg
Rosenborg Slot. Det var svært at forklare en kineser, hvordan Kamilla ville have slottets spir. I det færdige resultat ligner de mere de karakteristiske flade kinesiske tage.

Helt til Kina

– Jeg havde tygget på det i mange år og snakket så meget om det, at jeg var nødt til at realisere drømmen, siger hun.

– Jeg havde alle ideerne inde i hovedet og vidste præcis, hvordan mine snekugler skulle se ud. De skulle være af ægte glas og indeholde rent vand uden kemikalier. De skulle være af høj kvalitet, og først og fremmest skulle de kunne stå fremme hele året.

Kamilla meldte sig ind i brancheforeningen for Danske Gaveartikel- og Brugskunstleverandører for at hente råd og vejledning til at komme i gang med sin snekugleproduktion.

– Det viste sig, at jeg skulle til Kina for at finde det sted, der laver de bedste snekugler, og det har gjort processen besværlig med afstanden, sproget, kulturen og ikke mindst bøvlet med at få indrejsetilladelser, siger Kamilla.

Hun deltog på en gigantisk gave- og souvenirmesse i Kina, og her fandt hun den fabrik og de folk, hun søgte. Fabrikken ligger i Shanghai, og nu begyndte en lang proces med at få ideerne ud af hovedet og manifesteret i snekugler – vel at mærke gennem en kinesers hænder: Mr. Vang.

Læs også: Hækl selv: Kegledukker til spil og leg

kvindekrea.jpg
Vejen fra tanke til færdig snekugle er lang. Kamilla fotograferer, researcher farver og tegner skitser, før hun flyver til Shanghai, hvor hun forklarer Mr. Wang, hvordan den figuren skal se ud.

Nørdet og gakket

Den allerførste snekugle, Kamilla erhvervede sig som barn, forestillede julemanden på skøjter i dalende sne. Det blev et samleobjekt for hende, og siden er der ikke den souvenirbutik eller spændende lille museumsgaveshop, hun ikke har stukket næsen ind i på familiens ferier i sin søgen efter den ultimative snekugle.

– Jeg har altid undret mig over, at det er et billigt plastikprodukt, for den magi, der hersker inde i sådan en kugle, fortjener mere, siger hun. Kuglerne hobede sig efter hånden op i hjemmet i Roskilde, hvilket ikke altid vakte ægtemandens store begejstring.

– I begyndelsen syntes han, det var gakket, og spurgte, om vi ikke havde nok snekugler. Men han støtter mig i mit nye projekt, selv om det er både nørdet og skørt og ikke noget, vi tjener penge på endnu, fortæller Kamilla.

engle.jpg
 Engle og feer optræder ofte i Kamillas snekugler og kan bruges året rundt

Magien skal leve

Hun har indrettet et værelse på første sal til værksted og showroom. Her glimter familiens hund, Olga, i selskab med hunden Aslan hjemme fra vejen i én af snekuglerne. I andre titter engle og feer ud til beskueren. Og i andre igen Kongens Have, Sprogø Fyr, Nyhavn, en isbjørn, en garder foran sit vagttårn, en japansk pige, hjorte i skoven og mange flere.

– Jeg er drevet af sjov og eventyr. Hver figur skal have sit eget liv, og jeg værner om magien, siger Kamilla.

Hver figur er således nøje planlagt og tilvirket. I øjeblikket arbejder Kamilla på at få Råbjerg Mile proppet ind i en snekugle. Og hvordan gør man lige det? Jo, hun besøger stedet, tager billeder, udvælger præcis de farver, hun vil have.

værelse.jpg
Kamillas arbejdsværelse er i den ene halvdel indrettet til showroom

Når hun er klar, drager hun til Kina, og så begynder arbejdet med at forklare Mr. Vang, hvordan Råbjerg Mile ser ud, hvilket liv den skal have i snekuglen, og hvilke farver Kamilla ønsker.

– Det er ikke altid lige nemt. Med Roskilde Domkirke var jeg sikker på, jeg havde forklaret og vist fuldstændigt, hvordan den skulle se ud, men alligevel lavede de en slags kinesisk tag, der hvor der skulle have været spir, ler Kamilla og forklarer, at man først laver en prototype og ud fra den fremstiller et mindre lager.

Hver figur bliver håndmalet af kinesiske fabriksarbejdere.

Læs også: Vild med håndarbejde? Her er 13 instagram-profiler, du skal følge

kuglehunde.jpg
Familiens hund, Olga, er foreviget i en snekugle med glimmer i selskab med bedstevennen Aslan, som bor på samme vej hjemme i Roskilde.

– Min store drøm er at åbne min egen snekuglefabrik herhjemme, siger Kamilla, hvis snekugler ved juletid kunne købes i Tivoli.

Desuden bestilte et par forhandlere nogle kasser efter et besøg på en messe, og ellers sælger Kamilla sine snekugler på nettet. Det er dog ikke den store fortjeneste, der driver hende, men simpelthen lysten til at give nye snekugler liv.

– Det er en drift, der kommer indefra, til at skabe det her. Jeg vil ikke ligge på mit dødsleje og tænke ”hvorfor gjorde jeg det ikke?” siger hun. 

Anbefalet til dig