Sådan laver du frangipane: Brombær-frangipane med chokolade
Frangipane er en klassisk konditorsag, og navnet dækker over det søde, bagte nøddefyld, der gør kagen så god. Frangipane er altså den mandel- eller nøddemasse, man oftest bruger som fyld i frugttærter. Og det smager helt vidunderligt. Her får du opskriften på en skøn brombær-frangipane med chokolade og vaniljeis. Den lækre tærte med frangipane rækker faktisk til 6-8 personer, men den kan (heldigvis) sagtens holde et par dage i køleskabet.
Ingredienser
Tærtedej:
120 g smør
250 g hvedemel
75 g flormelis
1 æg
Fyld: (frangipane)
65 g hasselnødder
65 g mandler (du kan også bruge 130 g hasselnødder i alt og helt udelade mandler)
100 g smør, blødt
100 g sukker
1 æg
Desuden:
50 g chokolade, mørk
150 g brombær – gerne optøede fra frost
Tilbehør: Gerne en god vaniljeis.
Sådan laver du tærte med frangipane:
- TÆRTEDEJ: Skær smørret i tern, og smuldr det i melet med fingrene. Tilsæt flormelis og æg, og ælt dejen hurtigt sammen. Pak dejen i husholdningsfilm, og lad den hvile 30-40 minutter i køleskabet.
- FRANGIPANE: Kør hasselnødder og mandler til fint mel i en foodprocessor eller minihakker. Pisk det bløde smør sammen med sukkeret med en elpisker, til det bliver hvidt. Tilsæt ægget, og rør nødde-mandel-melet i.
- Hak chokoladen groft.
- Rul dejen ud, og kom den i en tærteform – gerne med løs bund. Forbag bunden i 10 minutter ved 200 grader. Tag bunden ud af ovnen og kom hakket chokolade på.
- Smør frangipane-fyldet henover, og kom brombær på toppen. Hvis du bruger optøede brombær fra frost, så lad dem dryppe godt af for saft i en sigte, før de kommer på kagen.
- Bag kagen ca. 20 minutter ved 200 grader, til fyldet er gennembagt.
- Server brombær-frangipanen sammen med en skefuld god vaniljeis.
Tip:
Der er mange, som synes, at fyldet er det skønneste ved denne kage. Er du enig, så undlad tærtebunden. Vend i stedet chokoladen i fyldet, og hæld det i små portions-kageforme. Kom bærrene ovenpå, og bage de små kager 18-20 minutter ved 200 grader. Det er også godt!
Frangipane på den nemme måde:
- Den lette måde at lave frangipane på, er at lade mandlerne (eller nødderne) blive i skallen, og køre alle ingredienserne i en blender eller foodprocessor.
- Miks mandler, sukker og smør, til det er homogent, og tilsæt så æggene. Lad massen køre, til den er cremet.
- Så kan du bruge den lækre frangipane-masse i lige præcis de tærter eller kager, som du ønsker.