polka skjorter af genbrugsduge
SPONSORERET indhold

Sille syer skjorter af genbrugsduge: ”Det er den fedeste følelse at sammensætte en masse stumper og stykker, og så spiller helheden bare”

Med familien i den ene hånd og studiet i den anden, begyndte Sille Vium i december 2020 at sy skjorter ud af genbrugsduge under navnet POLKA. Det har siden taget fart, og i dag er bestillingslisten propfuld. Her er designeren bag POLKA.

Af: Julie Bruun Lund Foto: Privat
09. mar. 2021 | Mode | ALT.dk

Fortæl os lidt om dig selv?

"Jeg hedder Sille Vium, er 36 år og bor i Helsingør med min mand og vores to frække børn på to og otte år. Jeg er oprindeligt uddannet tekstilformidler og har lavet en masse forskellige ting siden, men er nu ved at uddanne mig til lærer. Jeg vil gerne undervise i dansk, håndværk & design og billedkunst. Lykken må være at inspirere flere unge til at være kreative og beskæftige sig med et håndværk."

Hvordan opstod idéen til at lave skjorter af genbrugsduge?

"Jamen, det er faktisk en forholdsvis ny idé. Jeg har kun syet skjorterne siden december (2020, red.). Det startede, da jeg så DR-programmet ”Modens mønsterbrydere”, hvor bl.a. Lærke Bagger og Bettina Bakdal er med. De snakker begge to om at bruge, hvad man har, og bruge de ressourcer, der allerede er i verden. Det inspirerede mig helt vildt!

Og så har jeg i tidernes morgen været i praktik hos dygtige Rikke Hubert, og hun havde tidligere syet skjorter af genbrugsduge – så ideen er faktisk tyvstjålet fra hende (hun ved det godt). Derfra gik det egentlig slag i slag."

designeren bag polka_4.jpg
Skjorterne syes af genbrugsduge.

Hvor kommer navnet POLKA fra?

”Navnet stammer tilbage fra, da jeg fra 2011-2015 havde butikken POLKA på Sankt Hans Gade på Nørrebro. Det startede ud med at være et designkollektiv, så vi skulle bruge et navn, der kunne favne lidt af hvert, og det blev så POLKA. Det var derfor meget nærliggende, at mit mærke skulle hedde det samme.”

designeren bag polka_5.jpg
Skjorte fra POLKA.

Hvad gør du dig af tanker, når du laver et nyt produkt?

”Tja, godt spørgsmål… Når jeg, som nu, arbejder med genbrugsduge, finder jeg allerførst en kombination af duge, som jeg synes kan noget. Det kan være et smukt farvespil, en fin dynamik mellem broderier eller en kombination, der ikke umiddelbart spiller sammen, men som på en mærkelig måde alligevel kan noget. Så arbejder jeg ud fra det. Jeg tror, at det er meget intuitivt; synes jeg, at det er flot, eller ej? Så arbejder jeg også med en god pasform; det skal være rart at have på, og der skal være plads til kroppen.”

designeren bag polka_3.jpg
Skjorterne fås både med lange og korte ærmer.

Hvad er dine skjorters særlige signatur?

”Alle skjorterne er unika, og alle materialer, undtagen sytråden, er genbrug. Skjorterne har et legende udtryk med fokus på fine detaljer, og jeg håber, at de afspejler, hvor meget jeg nyder at lave dem.”

Hvad/hvem inspirerer dig?

”Det kan være mange ting, og nogle gange kommer inspirationen ud af det blå. Jeg bliver primært inspireret af farver, mønstre, stemninger, film og musik. I arbejdet med skjorterne har jeg især været inspireret af gamle, amerikanske patchworktæpper, Penny Lane i filmen Almost Famous, 70’er-musik og Harry Styles’ flamboyante stil. Når jeg skriver det ned, lyder det noget rodet, men i mit hoved giver det mening.”

designeren bag polka_1.jpg
Et godt bud på den eftertragtede patchworkskjorte.

Hvad er dit mest solgte produkt?

”Klart patchworkskjorten, som er sammensat af en masse forskellige duge.”

Hvilke af dine designs er du mest stolt af?

”Det er lidt svært at svare på, da alle mine skjorter er unika. Men jeg er virkelig glad for patchworkskjorten! Det er den fedeste følelse at sammensætte en masse stumper og stykker, og så spiller helheden bare. Jeg bliver også enormt stolt, når jeg får positive tilbagemeldinger fra mine kunder.”

designeren bag polka_6.jpg
Silles arbejdsstation.

Har du nye ideer på tegnebrættet?

”Jeg er så privilegeret, at bestillingslisten pt er propfuld, så mellem syning af skjorter, studie og familie, er der ikke meget tid til produktudvikling. Men jeg leger lidt med tanken om at lave patchworkshorts, en oversize skjortekjole og store totebags – også ud af genbrugsduge.”

Dine tre yndlingsdesignere?

”Jeg er helt vild med @seanewyork, de laver bl.a. de vildeste patchworkjakker og helt fantastiske halvgakkede striktrøjer, @mrlarkin kan virkelig noget med kjoler, og @nue_notes er gode til det meste.”

Hvilke designere indenfor samme fag følger du på Instagram?

@laerkebagger: Hun laver GENIALT strik og giver mig lyst til at lære at strikke.

@lulukaalund2: Amen, altså! Hun laver de fineste trøjer, som er hæklede kunstværker.

@atelier_sardin: Dronningen af flæser og med en awesome energi.

@rikke___hubert: Hun syr de smukkeste rober. Hvis jeg nogensinde skal giftes igen, skal Rikke lave min brudekjole.

Og ikke i helt samme kategori:

@klara_lilja: Hun laver det vildeste keramikkunst og har generelt bare en optur profil, som byder på lidt af hvert fx ”gæt min søns navn” og japansk anime.

@hapsnordic: Melis, som er kvinden bag, laver de fineste alternativer til engangsemballage; altid med lækkert print og farver.

Anbefalet til dig