din sundhed, sunde kvinder, ekspertråd
SPONSORERET indhold

Sådan får du 10 x mere energi og power

Har du brug for mere energi? Få sat fut i dit energiniveau med disse 10 tips, der nemt og hurtigt booster dit overskud og får dig til at sprudle af styrke og glæde. Det behøver ikke tage mere end 10 minutter…

Af: Charlotte Wendt Jensen
01. jan. 2014 | Sundhed | Fit living


1. Det kolde gys
Vil du give dig selv et energiboost af dimensioner allerede fra døgnets tidlige timer, så drop de varme dråber og tænd for den kolde hane. Det kolde vand får dine blodårer til at trække sig sammen og gør dig næsten følelsesløs. Når du hopper ud af det kolde vand, åbner blodårerne sig igen, og ny ilt vil strømme til dine muskler. Resultat? En energifyldt dig klar til dagens program.

 

2. „Ah, ha, ha, ha, stayin’ alive, stayin’ alive…”
Kan du knap nok slæbe dig hen til sofaen, kan det virke fuldstændig uoverskueligt at få dig selv helt ned i motionscenteret, men gør det alligevel. Motion giver nemlig energi. Du har sikkert hørt det før, men vi gentager gerne guldkornene: Når du motionerer, frigiver hjernen dopamin og endorfiner, som udløser en følelse af velvære.

Meld dig gerne på et dansehold − der er ikke noget som nogle vilde moves, der giver overskud og glæde. Fitnesscentrene tilbyder alt fra zumba og latinmix til funk og retromix − en blanding af hits fra 60’, 70’ og 80’erne. Og apropos hits − er du ved at falde i søvn foran computeren på arbejdet, så syng med på en sang i radioen. Det vil automatisk få dig til at rokke med hovedet og vække dig fra din slumrende tilstand. Afvej bare lige den musikalske stemning med kollegerne først.

3. Dyrk din stress – den gode altså
God stress? Det lyder skørt, men moderate mængder af stress kan faktisk være godt. Det styrker dine hjerneceller og hjælper dig til at blive mere effektiv. Den gode stress kommer i situationer, hvor du føler dig presset til at yde lige den tand ekstra, der gør, at du performer helt perfekt. Her er stressen med til at give dig fuld kontrol over situationen. Den får dit hjerte til at pumpe lidt hurtigere, dit blodtryk stiger, dine sanser bliver skarpere, og du føler dig på toppen. Så længe de symptomer ikke tager overhånd, er de med til at give dig en ekstra dosis energi og overskud. Vil du gerne have den gode stress ind i dit liv, så stil dig selv en udfordring. Bed om en særlig opgave på jobbet eller giv dig selv en udfordrende hobby som at lære et nyt sprog.


4. Lad dig inspirere
Foredrag = søvndyssende? Det kommer sandelig an på, hvem der står foran dig. Er det energibundtet Chris MacDonald, så kan du ikke undgå at gå derfra opløftet og hooked på sundhed. Den amerikanskfødte fitnessmaestro holder gerne foredrag med fokus på energi, velvære og livskvalitet, så på en enkelt aften vil du få et vaskeægte powerboost. Se, hvor du kan møde Chris MacDonald på chrismacdonald.dk


5. Tænk gode tanker
Har du hørt om Gretchen Rubin? Ellers skriv dig navnet bag øret. Den amerikanske forfatter er blevet en af de mest hypede lykkeguruer i USA, efter at hun udgav bogen The Happiness Project, på dansk Projekt Lykke.

Gretchen Rubin, som tilsyneladende lever det perfekte liv med job, mand og børn midt i New York, føler sig aldrig rigtig lykkelig. Det bestemmer hun sig for at ændre ved at starte Projekt Lykke. I et år ser hun sit liv efter i sømmene og sætter sig for at ændre én ting hver måned. Det være sig at sigte højere på jobbet, værdsætte kærligheden og få ryddet op i rodet.

Som læser får du inspiration til med få midler og gode tanker at skabe din egen lykke, og lysten til at komme i gang skaber helt automatisk en masse fornyet energi i kroppen.
Projekt Lykke, Gretchen Rubin, Forlaget Det blå hus, 299,95 kr.

 

6. Kom op på tæerne
Dine fødder kan bruges til mere end at fragte dig rundt i verden. De er den nemmeste vej til lynhurtig energi. Rul op og ned på tæerne, det stimulerer dit kredsløb og sender ilt rundt i kroppen. På samme måde kan du knibe dig på kindbenene, det giver et øjeblikkeligt energifiks.

 

7. Tag en tur på briksen
Der findes et hav af massagetyper, hvis du trænger til at gøre noget godt for dig selv. Og nogle af dem kan som sidegevinst give dig et skud energi oveni. Hot Stone Massage med 55 grader varme sten er den mest aktive form for massage og giver øjeblikkelig energi til kroppen. Varmen strømmer rundt i kroppen og styrker muskelvævet, ligesom den holder forkølelse fra døren.

En anden energibooster er afspændingsmassage med aromaterapeutiske ekstrakter. Hos spasalonen Amazing Space i København kan du for eksempel vælge et ekstrakt, der netop har fokus på energi. Olien kan du også bruge i hverdagen, hvor duften vil give dig en opkvikkende virkning. Se amazing-space.dk


8. Sæt mål – og gør det!
Kender du det med, at du aldrig får gjort de ting, du har lovet dig selv? Du fik ikke lige ringet til din veninde, som du ikke har talt med i lang tid? Du fik ikke lige ryddet op i de skuffer, der bugner af ting, du aldrig bruger. Og du fik ikke lige løbet den tur, som du har udskudt alt for længe? Sæt dig som mål at få tingene gjort.

Tag én ting ad gangen og mærk, hvordan hvert lille flueben på to-do-listen giver dig mere energi. Når du handler ud fra dine drømme og ønsker, giver det overskud til at gøre endnu mere godt for dig selv i stedet for at slå dig oven i hovedet, når du ikke lever op til de mål, du sætter for dig selv.


9. Træk vejret
Ja, det gør du sikkert hele tiden, men gør du det rigtigt? Det gælder om at trække vejret ned i maven i stedet for i brystkassen. Tag en dyb indånding gennem næsen eller munden. Hold luften inde et øjeblik og lad det så sive lige så stille ud igen. Gentag øvelsen et par gange, og du vil mærke, at du på et øjeblik får renset hovedet og en afslappet følelse i kroppen. Trækker du vejret rigtigt, giver du kroppen ilt, øger din koncentrationsevne og mindsker dit stressniveau.

Vær også bevidst om din holdning. Falder du sammen, presses dine lunger sammen, så de ikke får mulighed for at yde deres bedste. I løbet af en hektisk dag kan det være svært at huske på dybe åndedrag og en ret ryg, så sæt en post-it på computeren eller tegn et lille kryds på hånden som påmindelse.

10. Tag en pause
Der er ikke noget som en ferie, der kan give fornyet energi. Men du behøver ikke bruge flere uger på at tanke op, det kan gøres meget hurtigere. Konceptet Staycation er en miniferie i nærheden af dig selv. Du kan booke dig ind på en lang række hoteller i hele landet, smide dig i en skøn seng, tage et varmt karbad og spise middag i hotellets restaurant. En hurtig pause fra hverdagen, der sender dig retur med masser af energi. Se f.eks. scandichotels.dk eller dayz.dk