Leaving Neverland
Foto: DR Vi guider dig til de bedste DR-programmer lige nu. Se fx. 'Leaving Neverland'.

5 DR-programmer, du skal se lige nu

Er du træt af Netflix, HBO og alle de andre streamingtjenester? Vi har udvalgt fem programmer, du skal se på DR.dk lige nu.

DR har længe været kendt for andet end blot genudsendelser. Stærke dokumentarer, solide programmer og originale serier har flere gange har opnået international succes, ligesom dramaserierne diskuteres over frokostborde landet over.

Og takket være den lettere omdiskuterede licens kan du se det hele helt gratis online - præcis når du har tid.

Men hvor skal du starte i DR’s efterhånden ret så store kartotek?

Vi giver dig løbende vores bedste anbefalinger til serier, dokumentarer og programmer, du skal fordybe dig i lige nu.

Prøv bl.a. tidens mest omtalte dokumentar om den pædofilianklagede Michael Jackson eller få et usikkert tilbageblik til gymnasietidens strabadser. Du kan også følge med i fem møbeldesigneres kamp om at skabe et nyt møbelikon eller følge de nyfødte børn Bella og Gaia, når de sammen med to andre babyer og en række ældre skal male et portræt af tidsånden.

LÆS OGSÅ: Nyt på Netflix og andre streamingtjenester i 2019: Her er de film og tv-serier, du skal se

Leaving Neverland

Leaving Neverland
Foto: DR

Der findes to lejre, når det kommer til Michael Jackson og pædofilianklagerne imod ham: Dem, der affejer, og dem, der har ladet sig overbevise. ’Leaving Neverland’ hører til blandt den sidste kategori.

Og den er da også ret overbevisende, den dokumentar, der har fået 200.000 mennesker til at trykke play den første weekend, ’Leaving Neverland’ lå på DRTV. Men den er også amerikaniseret, uetisk og fyldt med ufuldstændige anklager, der er umulige at bevise, lyder kritikken blandt andet fra den affejende lejr.

Wade Robson og James Safechuck – begge i dag i deres 30’ere – står i dokumentaren frem med anklager om at være blevet seksuelt misbrugt af megastjernen som børn. Henover en længere årrække er de angiveligt indgået i vielsesritualer med den nu afdøde verdensstjerne, ligesom der ifølge mændene har været tale om gentagende overgreb.

Anklagerne er ikke de første, vi har hørt rettet mod Michael Jackson gennem årene, men det særlige er, at begge mænd tidligere har vidnet til fordel for superstjernen. Robson var blandt andet med til at få ham frikendt i en retssag fra 2005.

’Leaving Neverland’ er årets hidtil mest kontroversielle af sin slags og har fået fans verden over til at diskutere, om man overhovedet kan skelne kunsten fra kunstneren. For hvor efterlader det en af historiens største popstjerners eftermæle, hvis det viser sig, at vi har ladet glitter, glimmer og moonwalk overskygge et gentagende misbrug af børn?

Se 'Leaving Neverland' her

I Danmark er jeg født

I Danmark er jeg født.jpg
Foto: DR

Måske har du allerede hørt om Bella, hvis forældre taler engelsk til hende i håb om, at hun en dag gør stor karriere? Eller om Gaia, hvis mor blot er 17 år og stadig leder efter faren til sin datter?

Bella og Gaia er blot to af fire nyfødte, danske børn, der i DR1-programmet ’I Danmark er jeg født’ skal tegne et portræt af det land, vi lever i. For hvordan ser livet ud, når man lige er kommet til verden i et af verdens lykkeligste lande, hvor mulighederne er uendelige – og måske uoverskuelige for forældrene?

Og hvad tager vi med, når vi som ældre rammer kanten af livet?

Der er sjældent noget, der kan skabe lige så stor forargelse som børneopdragelse – og her har vi at gøre med fire meget forskellige babyer med fire meget forskellige fremtider i sigte. Det er spændende, udfordrende og lærerigt.

Se, lyt og lær om den første og sidste tid i livet her. 

Danmarks næste klassiker

Danmarks næste klassiker.jpg
Foto: DR

Fem dygtige – og meget forskellige – møbeldesignere står overfor en håndfuld vanskelige opgaver, når DR1 hver tirsdag sætter dem i færd med at lave en ny møbelklassiker på rekordtid. Der skal designes alt fra spisebordsstole, børnemøbler, lamper og sofaer, som kan hamle op med danske klassikere kreeret af selveste Wegner, Jacobsen og Mogensen.

For når alle de gamle koryfæer efterhånden er væk, hvem skal så videreføre den stolte, danske designarv?

Nøjagtigt som vi før har set det med proces-programmer som ’Made In Denmark’, ’Den store bagedyst’ og ’Danmarks bedste portrætmaler’, luller ’Danmarks næste klassiker’ os ind i et kreativt univers af finurlige ideer og imponerende kreationer. Det er slow-tv, når det er allerbedst.

Mød Janus, Kasper, Isabel, Rasmus og Rikke her.

Alt for kliken

Alt for kliken.jpg
Foto: DR / Nelle Kristine Renberg Andersen

Hvordan er det at være ung, gymnasieelev anno 2019? Det spørgsmål stiller DR3 en gruppe drenge og piger i 3.g på Frederiksborg Gymnasium, hvis verden er indsnævret til egen næsetip og går i kredsløb omkring venner, fester, kærlighed og de uundgåelige identitetskriser, der klistrer sig til det forbandede ungdomsliv.

Her betyder vennerne alt, men selv blandt dem skal du præstere og vise, hvad der gør lige netop dig til noget særligt. Og kan venskaberne bære selv de inderste, svære følelser som utilstrækkelighed, ensomhed og forskruede selvbilleder?

DR3’s nye ungdomsserie er skræmmende genkendelig – også selvom slang-udtrykkene er noget mere millennial. Et ubehageligt, bumset og usikkert tilbageblik, der heldigvis også minder dig om, at livet bliver bare en smule bedre med årene.

Se 'Alt for kliken' her.

Fede forhold

Fede forhold.jpg
Foto: DR.

Tre overvægtige par søger i ’Fede forhold’ eksperters hjælp til at smide de overflødige kilo og komme videre i projekt kærlighed - sexlyst, børn og eventyr inkluderet. Men det er ikke helt nemt, når man propper sig med chips for at undgå at tale om de svære følelser, eller når man tænder mere på chokoladekage end sin egen partner.

Ganske vist har ’Fede forhold’ været en tur gennem mediemøllen og er blandt andet blevet kritiseret for at fat-shame, at være ansvarsløs og for at udskamme en gruppe voksne mennesker, der kæmper med reelle problemer.

Ikke desto mindre er der noget ved serien, som gør, at den ivrigt diskuteres over frokostbordet. For hvordan kan det overhovedet gå så galt? Og er vi selv meget bedre end de tre par, selvom vi ikke vejer på den dårlige side af 100 kilo?

Bedøm selv her.

Se, hvad vi ellers skriver om: Serier, Guide og Lister