bedste dr dokumentar
SPONSORERET indhold

Vild kunst og med kronprinsen på jagt: Her er de 5 bedste DR-programmer netop nu

Vi har udvalgt de bedste DR-programmer netop nu, som du frit kan streame inde på DR's hjemmeside. Se vores anbefalinger på spændende dokumentar-, livsstils- og dramaserier.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Eddy Media
25. jun. 2021 | Livsstil | ALT.dk

DR er kendt for gode livsstilsprogrammer, tankevækkende dokumentarer og originale dramaserier.

Men hvad skal du vælge blandt de mange muligheder?

Vi giver dig her fem bud på de bedste DR-programmer netop nu fra landets stor public service-kanal.

LÆS OGSÅ: Nyt på Netflix og andre streamingtjenester i 2020: Her er de film og tv-serier, du skal se

Via licensen er indholdet betalt, og inde på hjemmesiden DR.dk under 'DR TV - stream tv online' kan du se programmerne frit – præcis, når det passer dig!

De 5 DR-programmer, du bør tjekke ud:

Frederik Næblerød DR dokumentar Italien.jpgI to (hæsblæsende) uger er vi med, når Næbelrød og to venner bor gratis i en dansk kunstsamlers luksus-bolig i Italien, fordi de har lovet at dekorere hjemmet med kunst - og nej, du kommer aldrig til at se på dine hvide vægge på samme måde igen... (Foto: Eddy Media) 

Dokumentar/kunst:

1) Ufortyndet: Frederik Næblerød

Sæt dig godt til rette i sofaen, når du starter på dokumentaren om Frederik Næblerød - for det går pænt stærkt, når DR over nogle uger har fulgt den fremadstormende og anerkendte, unge kunstner.

Over fire afsnit får vi et unikt personportræt, original formidling om kunst og en skildring af et miljø, som mange af os ellers ikke vil få indsigt i. Men Frederik Næblerød er anderledes... 

Han er en speedsnakkende person uden filter, der med egne ord "laver kunst med 120 kilometer i timen". Han hyldes af kunstsamlere, har råd til dyre ure, maler i sit mærketøj - og får samtidig hjælp til at håndtere sin økonomi af sine søde og rolige forældre, der bor i en patriciervilla på Vestegnen. 

Midt i al anerkendelsen og hypen drømmer Næblerød mest af alt om at blive udstillet på et dansk kunstmuseum, lærer vi undervejs i serien. Det er hans næste mål.

For bag al vildskaben, som når ham og vennerne kører til Italien i en luksusbil, får taget kørekortet og maler alle vægge i en kunstsamlers feriebolig - i en grad, så manden anklager dem for at forvandle det til Ungdomshuset - så lærer vi også, at den unge kunstner er dybt ambitiøs, og at han HAR en tanke bag sine handlinger. Altså for det mest.  

Serien handler om at tage kunst seriøst, men også bare at kaste sig ud i det. Og om venskab. Og om at starte i graffiti-miljøet, og nu have Poul Nyrup som køber af din kunst. Og om at sidde fast med din bil på en italiensk strand - og og og... Dette er en serie om - puh - virkelig meget, men det er virkelig interessant. Så meget at vi lidt drømmer om en sæson 2!

HVOR: Se 'Ufortyndet: Frederik Næblerød' her

Nak og Æd kronprins Frederik.jpgNak og Æd har lokket ingen ringere end kronprinsen med på deres jagt - eller måske er det omvendt? (Foto: DR)

Livsstil/Natur:

2) Nak og Æd - sæson 12

Hvis vi var den næste i rækken til at blive regent over dette land - og derfor kunne vælge og vrage mellem samtlige tv-programmer, der gerne ville have os til at medvirke - så ville vi også vælge dette!

Programmet 'Nak og Æd' runder nu deres imponerende 12. sæson, hvor naturmanden Jørgen Skouboe og kokken Nikolaj Kirk igen-igen tager os med, når de to venner drager ud i naturen, går på jagt, overnatter og laver mad. Ligesom der findes "slow food", så er dette "slow tv", når det er bedst

For det handler både om kærligheden til naturen og glæden ved at lave mad over bål - men også om de to mænds helt særlige venskab. Det her er to legekammerater på tur, og vi får lov at komme med. 

Første afsnit i denne sæson er også program nummer 100 i serien. I programmet efter kommer kronprins Frederik på besøg - og i det hele taget er der lagt op til masser af nyt i et "godt og gammelt" format. Vi glæder os til at se med!

HVOR: Se 'Nak og Æd' her

DR efterskolen dokumentar.jpgSanna og Samuel går begge på efterskolen, hvor vi følger dem og deres 118 kammerater. (Foto: Freya Sif Hestnes)

Dokumentar:

3) Efterskolen - ungdomsliv i en corona-tid

"Efterskolen var det vildeste år i mit ungdomsliv." Den sætning har mange os af hørt - eller måske selv sagt - før.

Nu viser en ny DR-dokumentar, hvad der er så særligt og intenst ved et år væk hjemmefra, når unge i 9. og 10. klasse vælger at drage på efterskole.

Det er dokumentarist Thora Lorentzen, som i et år har fulgt 120 elever på årgang 2019-2020 på Klejtrup Musikefterskole. Hun har selv gået dér, og den unge instruktør kalder det for en skelsættende oplevelse. 

Hvad "det" så vil sige, får vi alle et unikt indblik i undervejs i seriens seks afsnit, hvor vi bl.a. andet møder Marius med det knuste hjerte, den ukuelige Sofus, Sanna fra Færøerne og forelskede Samuel. Tag med på en skøn tour de force ud i nutidens ungdomsliv, som går lige i hjertet.

HVOR: Se ’Efterskolen' her 

Sarah Mahfouds hemmelighed.jpgSarah Mahfoud læser til daglig til sygeplejerske. (Foto: André Blinkilde/DR) 

Dokumentar:

4) Sarah Mahfouds hemmelighed - lad os tale højt om vold

Vold i hjemmet lever desværre alt for godt i Danmark. Eksperter forklarer, at volden har EKSTRA gode vilkår, fordi den er så tabubelagt, og vi sjældent taler højt om den...

Men én af dem, der nu tager bladet fra munden, er verdensmester i boksning og Vild med dans-vinder Sarah Mahfoud.

Jeg vidste godt, at der var noget galt, jeg vidste bare ikke, hvad det var,” har Sarah Mahfoud fortalt i et interview med ALT.dk, som du kan læse her.

For selvom hun er en rollemodel for mange og indbegrebet af girlpower, har hun også længe båret rundt på en hemmelighed. En hemmelighed, som hun lukker op for i denne vigtige dokumentarserie, som i den grad er værd at følge.

Hvor: Se 'Sarah Mahfouds hemmelighed' her 

Benzin i blodet.jpgPå norsk hedder serien ’Rådebank’, hvilket henviser til den lyd, der opstår i bilmotoren, hvis man kører for længe med et dårligt olietryk. (Foto: NRK/DR)

Drama-serie:

5) Benzin i blodet (sæson 1 og 2) - norsk ungsdomsperle

Elskede du den norske ungdomsserie SKAM, er dette serien, som du nu skal kaste dig over!

Og ja, selvom serien af mange anmeldere straks sammenlignes med den succesfulde forgænger, er den også helt sin egen. Både i formen og også med dens skønne cast.

HUSKER DU? 24 ting, som SKAM har lært os om livet (og Norge...)

I 'Benzin i blodet' følger vi de unge, der bliver tilbage i udkants-Norge, når deres venner tager på gymnasiet. De dyrker en udskældt gaderæskultur, som også har lagt navn til serien.

Men det er deres usikkerhed, venskaber og søgen efter kærlighed, som er seriens kerne – og hvis du spørger os, skal man lidt være lavet af sten, hvis man ikke forelsker sig i alt fra hoved- og biroller i serien. Klart en anbefaling herfra! 

Hvor: Se 'Benzin i blodet' her

Anbefalet til dig