bedste dr serier dokumentar
Foto: DR Der er nyt om sexlegetøj, en svindler, skønne "møgunger" - og huse, der (stadig!) ikke kan sælges blandt vores anbefalinger til (online) DR-programmer.

5 af de bedste DR-programmer, du bør se lige nu

Er du træt af Netflix, HBO og alle de andre streamingtjenester? Vi har udvalgt fem af de bedste programmer, du kan se på DR.dk netop nu.

Tankevækkende dokumentarer, sjove livsstilsprogrammer og originale serier.

Det er noget af det indhold, som DR er kendt for at være leveringsdygtige i.

Men hvad skal du vælge?  Ja, det giver vi her fem gode bud på, hvor vi har udvalgt vores favoritter "her og nu" blandt DRs mange muligheder, hvis du søger inspiration. 

LÆS OGSÅ: Nyt på Netflix og andre streamingtjenester i 2020: Her er de film og tv-serier, du skal se

Er det gratis?  Via licensen er indholdet betalt, og inde på DRs hjemmeside under DR TV kan du således se programmerne helt frit – præcis, når det passer dig!

Se 5 aktuelle programmer i forskellige genrer, som vi særligt anbefaler:

DR Verdens dejligste møgunger.jpgHvordan er det at være lille barn, der er kendt som en "møgunge". (Foto: Michelle Francati/DR)

1.) 'Verdens dejligste møgunger'

Hvad gør vi med de børn, som ikke kan trives i en almindelig folkeskole? I ’Verdens dejligste møgunger’ følger vi en håndfuld af disse børn, som Skolen ved Sorte Hest i København har taget under deres vinger.

Her rummer de nemlig børn med alt fra en belastet opvækst til diagnoser som ADHD og autisme. Den slags børn, som hurtigt får stemplet ”møgunger”, fordi de fx larmer, har temperament eller lav selvtillid. På denne skole har lærerne og pædagogerne dog en tilgang, som i stedet får de unge sjæle til at blomstre.

Vi er med på sidelinjen under skolelivet – og vi hører børnene tale. Børn, som ellers har oplevet ekstrem modgang, utallige nederlag og mobning i løbet af deres korte liv. Det er vildt og rørende at følge, hvad det betyder for dem, når de får en ekstra chance.

Hvor: Se med her. Der er i alt fire afsnit i serien.

Søger du mere af samme slags? Så kan vi også anbefale: ’Børn på bistand’, hvor DR2 siden 2016 har fulgt børn af kontanthjælpsmodtagere. Se også ’Når mor eller far er psykisk syg’, hvor vi følger tre børn fra Aalborg, hvis forældre har en psykiatrisk diagnose. Vigtige indblik - set fra børnenes perspektiv.

DR 100 falske forelskelser.jpgMange kvinder kender Malte som "Nikolaj" - mod hans vilje. (Foto: Kristoffer Kirketerp Frandsen/DR) 

2.) '100 falske forelskelser'

Dette er en virkelig historie om at få stjålet sin identitet på nettet. Siden 2012 har en falsk profil nemlig brugt den i dag 22-årige Malte Prehns billeder til at skrive med et utal af piger.

Malte Prehn vidste intet om misbruget, før en ung kvinde så ham på Roskilde Festival og kaldte ham ved et helt andet navn. Hun var sur på ham. Først senere gik det op for ham, at hun blot var én ud af mange, som havde skrevet med en "Nikolaj Isaksen" på datingappen Tinder.

Mange af de unge kvinder var blevet forelsket i denne falske profil med Malte Prehns personlige billeder på. I serien her forsøger han at opklare, hvem der dog står bag den falske profil. Serien er som at sidde og se en amerikansk serie – der (desværre) er skræmmende dansk virkelighed…

Hvor: Se med her 

Søger du mere af samme slags? Så kan vi også anbefale: ’Hvem vil voldtage Louise?', hvor Louise Kjølsen jagter en mand, der sender hende anonyme trusselsmails. Se også ’Forført af en svindler’ om mennesker, som forsøger at få svar fra deres bedragere. Hvorfor gjorde de det?

DR I hus til halsen.jpgFølg med i et moderne "livsstils-eventyr" på lige under én time, når Line Franck og Søren Veste hjælper danskere i bolignød. (Foto: Mattias Olsson/DR)

3.) 'I hus til halsen'

Hands down: Det er klassisk DR, når det er bedst – men det virker bare, som man siger. Vi følger i ’Hus til halsen’ i hvert afsnit en ny person/familie, som er ved at få ødelagt økonomi og hverdag, fordi de ikke kan få solgt deres hus. Ofte er det boliger, som har ligget i mange, mange hundredvis af dage på boligmarkedet.

I den nyeste 9. sæson er det den velfungerende duo ejendomsmægler Line Franck og designer Søren Vester, som derfor træder til – sammen med venner og familie – og som et andet moderne tv-eventyr forvandler usælgelige boliger på fire dage.

Hvis du allerede er en af de mange danskere, der troligt følger med uge for uge, når der er et nyt afsnit, så kan du måske i stedet glæde dig over DRs store bagkatalog af afsnit i programrækken, der har kørt siden 2013. De afsnit finder du samme sted herunder.

Hvor: Se med her 

Søger du mere af samme slags? Så kan vi også anbefale: Når vi nu alligevel er i gang med at anbefale "DR-klassikere", så kast dig også over (bagkataloget af) livsstilsprogrammet ’Kender du typen’, som har sendt siden 2011. Jep, det holder jo også stadig.

DR2 bringer kulturen ud.jpgTræt af lockdown? Så se med hver uge, når der kommer to nye afsnit. (Foto: Anders Agger/Maja Malou Lyse/DR)

4.) 'DR2 bringer kulturen ud'

10 minutter. Det er cirka længden på hvert afsnit i ’DR2 bringer kulturen ud’. Her kan du blive guidet i alt fra tv-serier, bøger, ny musik, online teaterforestillinger/museumsbesøg til vinterbadning eller en anbefaling til et godt stykke sexlegetøj (ja, du læste rigtigt – se helt sikkert med her).

Formålet er at inspirere dig og mig til at bruge nogle af de kulturtilbud, der faktisk stadig er tilgængelig under denne ”endnu en” corona-lockdown.

Anbefalingerne kommer fra kendte danskere. Bliv fx klogere på, hvad musikere som Lars Lilholt og Simon Kvam bruger af kulturtilbud i deres ”isolation”, eller hvad tv-vært Anders Agger, podcastduoen Fries Before Guys og fodboldspilleren Viktor Fischer får tiden til at gå med af?

De filmer selv med deres mobiltelefon, og der kommer to afsnit om ugen. Vi vil mene, at det er 10 minutters velbrugt skærmtid – som forhåbentlig bliver afløst af inspiration til at lave noget nyt og andet!

Hvor: Se med her 

Søger du mere af samme slags? Så kan vi også anbefale: Daglig ’Morgensang’ med Kaya Brüel og Ole Kibsgaard eller DR1s fredagsunderholdning ’Fællessang - hver for sig’ med de to nye ansigter, nemlig klaver-mesteren Katrine Muff Enevoldsen og tv-vært Johannes Langkilde.

DR De skjulte talenter - 5 år senere .jpg

5.) 'De skjulte talenter – 5 år senere'

Der er fordomme nok om mennesker med autisme og Aspergers. Men i denne serie får du rent faktisk et indblik i hverdagen for nogle af dem, som der normalt blot ”tales om”.

Nogle har unikke musikalske evner eller kan tegne med en imponerende detaljegrad. Andre kan løse puslespil hurtigere end hjerneforskeren, huske lange talrækker og knuse komplekse dataopgaver for Novo Nordisk – men fælles for dem alle er, at hverdagens "små" opgaver og sociale interaktioner kan være et mysterium, der dræner dem for kræfter.

Tv-journalist Michael Plejdrup fulgte første gang ’De skjulte talenter’ i 2015 – og nu har han genbesøgt dem fem år senere. De fortæller i dokumentarserien ærligt om livet med deres særlige hjerner, der kan give dem imponerende evner, men også store begrænsninger med ting, som andre finder lette.

Hvor: Se med her 

Søger du mere af samme slags? Så kan vi også anbefale: At gå tilbage og se første sæson af ’De skjulte talenter’, som ligger samme sted.

Se, hvad vi ellers skriver om: Serier, Guide, Lister og Sociale medier