bedste dr serier dokumentar
Foto: DR Borgerjournalisten Chen Qiushi er forsvundet. Se udsendelsen på DR.dk om de skræmmende forhold i den kinesiske millionby, hvor covid-19-udbruddet menes at være startet.

5 af de bedste DR-programmer, du bør se lige nu

Savner du noget andet på skærmen end Netflix, HBO og de andre streamingtjenester? På DR.dk ligger der et væld af spændende udsendelser, serier og dokumentarer lige til at se online - når du har lyst. Vi har udvalgt fem DR-programmer, du bør se netop nu.

Tankevækkende dokumentarer, sjove livsstilsprogrammer og originale serier.

Det er noget af det indhold, som DR er kendt for at være leveringsdygtige i.

Og netop i denne tid, hvor vi alle på grund af corona-lockdown bør blive mest muligt hjemme, er der mulighed for at se en masse af DRs store udbud.

LÆS OGSÅ: Nyt på Netflix og andre streamingtjenester i 2020: Her er de film og tv-serier, du skal se

Via licensen er indholdet betalt, og inde på DRs hjemmeside under DR TV kan du se programmerne frit – præcis, når det passer dig!

Men hvad skal du vælge?

Vi har her udvalgt fem aktuelle programmer i forskellige genrer, som vi særligt anbefaler:

DOKUMENTAR

Horisont De advarede om corona-krisen.jpgBorgerjournalisten Chen Qiushi filmede i to uger virkeligheden i Wuhan. Nu er han væk. (Foto: Screendump/DR)

Horisont: De advarede om corona-krisen - og forsvandt

Det klassiske DR-program Horisont er nærmest altid leveringsdygtige i stærke udsendelser af mellem 25-50 minutters varighed om højaktuelle emner fra det store udland. Netop denne dokumentar er i særdeleshed i den genre, hvis du vil forstå, hvordan corona-epidemien begyndte.

’De advarede om corona-krisen - og forsvandt’ fortæller om især to borgerjournalister i Kina, som med deres mobiltelefoner filmede de skræmmende forhold i den kinesiske millionby Wuhan, hvor covid-19-udbruddet menes at være startet. Det er gruopvækkende - men vigtige - optagelser af overfyldte hospitaler, døde mennesker efterladt på gangene, læger og sundhedspersonale, der bryder fuldstændig sammen – og boligblokke, hvor dørene svejses til, så folk spærres inde. I dag er flere af disse kinesiske aktivister, der kæmpede for at advare mod coronavirussen, forsvundet.

Se ’De advarede om corona-krisen - og forsvandt’ her 

Søger du mere af samme slags? Så kan vi også anbefale: Horisonts ’Gudstjeneste med dødelig udgang’ og ’Den døde søster i lejligeden’ eller i dokumentar-genren DRs udfoldning af Scandinavian Star-ulykken i seks afsnit.

KULTUR – FÆLLESSANG… SAMMEN HVER FOR SIG

Morgensang med Phillip Faber.jpgSyng med af hjertes kraft, når dirigenten fra DR Pigekoret, Phillip Faber, spiller for. (Foto: Mikkel Suppras/DR)

Morgensang med Phillip Faber

Egentlig er dette et program, vi vil opfordre til, at du (også) ser live. Hver morgen under corona-lockdown sætter dirigent og tv-vært Phillip Faber sig bag et klaver og synger to sange med danskerne. Vi kan naturligvis ikke høre hinanden, men tanken om, at der i massevis af hjem rundt om i hele landet synges med på de samme strofer på samme tid, er overraskende hyggelig og beroligende i disse tider.

LÆS OGSÅ: Pigekorets Phillip Faber som far: Jeg giver sangen videre til August

Kan du ikke få nok af vores fælles kulturskat – og ønsker du at lære flere poplære, danske sange endnu bedre at kende, så kan du faktisk nyde den lille programperle, når du har tid og lyst. Du finder nemlig alle udsendelserne inde på DR.dk, hvor du i ro og mag kan sidde og synge med. Musik-tv i et helt nyt, og dog meget klassisk format.

Se ’Morgensang med Phillip Faber’ her

Søger du mere af samme slags? Så kan vi også anbefale: DR bringer kulturen ud – kultur i karantænetider’ og ’Fællessang - hver for sig’ 

LIVSSTIL OG NATUR

Alene i vildmarken, sæson 4.jpgFølg otte danskers kamp for overlevelse i naturen. (Foto: DR)

Alene i vildmarken, sæson 4

DR kalder selv ’Alene i vildmarken’ for et barsk overlevelseseksperiment, hvor otte danskere har sagt ja til at forsøge at klare sig på fuldstændig egen hånd i et øde, norsk naturområde. Vinderen er den person, der er den sidste til at "trykke på knappen" og tage hjem – når de én for én bukker under.

De prøver at fange fisk og nedlægge byttedyr, de bygger shelters og (ret vilde) hytter, de kæmper mod sult, ensomhed, afkræftede kroppe – og i særdeleshed mod vejrets stærke kræfter. Føler du dig lidt ensom under lockdown i dit varme hjem og med mad i køleskabet, så sætter denne serie måske lidt nyt lys over den følelse. Fangende og ærlig tv er det i hvert fald (og bliver du grebet af det, ligger de tre foregående sæsoner også inde på DR TV).

Se ’Alene i vildmarken’, sæson 4 her

Søger du mere af samme slags? Så kan vi også anbefale: Den amerikanske version ’Alene i vildmarken USA’ og alle 10 sæsoner af ’Nak & Æd’ 

LIVSSTIL OM GRUPPEDYNAMIKKER

Alphaeksperimentet.jpgEt kram i kollektivet, hvor der både hygges OG kæmpes magtkampe mellem beboerne. (Foto: DR)

Alphaeksperimentet

Når en gruppe skal arbejde eller leve sammen, taler adfærdsforskere om, at der findes forskellige typer inden for en flok – hvad enten det er dyr eller mennesker. Lederen af en gruppe kaldes en ”alpha”, og personen kan være både af hankøn eller hunkøn blandt mennesker. Altså en person, som helt naturligt vil gå efter at tage styringen (og dermed) magten i en gruppe.

Det er typisk godt for en flok at have en (naturlig) leder – men hvad hvis ALLE i gruppen er alpha-hanner eller alpha-hunner: Hvordan vil de så klare sig sammen? Det er spørgsmålet i serien ’Alphaeksperimentet’, hvor ni unge alpha-typer skal bo sammen i en måned i et kollektiv, UDEN at de ved, at de er blevet udvalgt som en gruppe, fordi de netop alle vil gå efter magten. Hvis du ikke bliver klogere på dig selv og dine egne omgivelser, mens du ser programmerne, får du i hvert fald et nyt forhold til Skyr, julebryg og planlægning af fester…

Se ’Alphaeksperimentet’ her 

Søger du mere af samme slags? Så kan vi også anbefale: 'Mit hemmelige match' (kærlighedsversionen af  ’Alphaeksperimentet’)

DRAMA-SERIE PÅ DR

World on Fire på DR.dk.jpgKærlighed og krig er der masser af i denne smukke, hisoriske BBC-serie. (Foto: DR)

World on Fire

Savner du en rigtig dramaserie, er der også mange gode bud inde på DR TV. Et af dem er den smukke BBC-serie ’World on Fire’ med et stærkt cast, blandt andet bestående af den amerikanske Oscar-vinder Helen Hunt og britiske Sean Bean, som fik sit internationale gennembrud i serien Game of Thrones, hvor han spillede Ned Stark.

’World on Fire’ foregår under 2. Verdenskrig og følger en række helt almindelige mennesker, som påvirkes på forskellige måder af krigen. Der er krig, kærlighed og menneskeskæbner for alle pengene.

Se ’World on Fire’ her 

Søger du mere af samme slags? Så kan vi også anbefale: Babylon Berlin (verdens dyreste ikke engelsksprogede dramaserie – handler om de brølende 20’ere i Berlin, smuk og yderst anmelderrost serie!) og DRs egen Når støvet har lagt sig 

Se, hvad vi ellers skriver om: Serier, Guide og Lister