Kropsforskrækkelse
Må man gå i bad med sin treårig? Hør hvad eksperterne mener - læs med nedenfor! Foto: Nimastock

Kropsforskrækkelse

Børns seksualitet: Tre skarpe til eksperterne om krop og nøgenhed

Må man ‘prutte’ sin etårige på tissemanden? Se, hvad familievejlederen og tre andre eksperter svarer på dette og to andre spørgsmål om børn, krop og nøgenhed.

Må man gå i bad med sin treårige?

Lola Jensen: Det handler ikke om ‘må’ eller ‘ikke må’. Det bør være helt naturligt. Jeg kan godt se, at man i dag kan få en frygt for næsten ingenting, for man kan sandelig hurtigt blive stemplet af omverdenen. Men at gå i bad med dit treårige barn er fuldstændig naturligt. Lyt til barnet og til dig selv, og respekter, hvis barnet siger fra.LÆS OGSÅ: Numseleg – det er helt naturligt!
Bente Boserup: Selvfølgelig må man det, medmindre barnet siger nej. Det er synd at lade være. Det er vigtigt, at børn ser, at kroppe ser forskellige ud. Ellers kan konsekvensen være, at barnet får et forvrænget forhold til, hvordan det selv skal se ud, fordi det spejler sig i de kunstige kroppe i reklamer og på nettet.Margrethe Brun Hansen: Det kommer an på, hvordan du går i bad med din treårige. Falder det naturligt, er der ingen problemer i, at barnet smutter med i badekarret. Men vær opmærksom på dit barns signaler: Hvis han kigger undrende eller trækker på det, når du spørger, så pres ikke fællesbadet igennem.LÆS OGSÅ: Kropsforskrækkelse: Er børnene de store tabere?Mette Larsen: Som faglig professionel kan jeg ikke afgøre, om man må gøre de her ting med sine børn. Det hører til i privatsfæren, og det er op til forældrene at afgøre, om man har det godt med det. Synes du, det er naturligt at gå i bad med din treårige, skal du da gøre det. Omvendt – hvis du ikke har det godt med det, så lader du være.

Må man ‘prutte’ sin etårige på tissemanden?

Lola Jensen: Nej, det må man ikke. Man prutter på fødderne, hænderne og maven, men ikke kønsdelene. Dem rører man kun ved, når man skal vaske dem, smøre en rød numse eller tage temperatur. Kønsdelene hører til barnets privatsfære og må ikke inddrages i leg.Bente Boserup: Ja, hvis situationen er til det. En enkelt gang sker der ingenting ved. Hvis du hele tiden undgår tissemanden eller tissekonen, lærer barnet, at her er noget, vi ikke skal tale om, og det kan blive problematisk for barnets forhold til krop og naturlighed.LÆS OGSÅ: Se min tissekone, mor!Margrethe Brun Hansen: Man skal lade tissemanden og tissekonen være i fred. Vi kysser heller ikke børn med tungen, ligesom vi ikke ‘prutter’ dem i numsen. Barnet ved som etårig ikke, at han har en tissemand, og fornemmer ikke, at der er noget forkert i det. Alligevel synes jeg, af respekt for børnene, at vi skal lade dem have deres tissemænd og tissekoner i fred. Du kan ‘prutte’ dem alle mulige andre steder.LÆS OGSÅ: Søskende: Klar til barn nummer to?Mette Larsen: Du må finde ud af, hvor din egen grænse går. Hvis du finder det naturligt, skal du gøre det. Men man skal ikke gøre det, bare fordi man har fået en opfattelse af, at det er det eneste rigtige, hvis man vil undgå, at ens barn får et forkvaklet forhold til sig selv og sin krop.

Må man lade sin toårige og naboens datter lege nøgne i haven?

Lola Jensen: Det umiddelbare svar er ja. Men det er desværre ikke helt så enkelt. Det kan gå stærkt med, at man bliver mistænkt for alt muligt, og det har ingen lyst til. Hvis min datter spurgte mig, ville jeg råde hende til at lade være, med mindre hun havde fået grønt lys fra naboens forældre.

Bente Boserup: Selvfølgelig må børn lege nøgne i haven. Det er langt mere naturligt end toårige piger med bikinitoppe på. Som det er i dag, er du dog nødt til at tjekke med nabopigens forældre, før du lader dem være nøgne, så du ikke risikerer at ende i en situation, der kan misforstås.

LÆS OGSÅ: Trodsalder: Gråden afslører dit barns hysterianfald

Margrethe Brun Hansen: Hvis forældrene er indforståede med det. Toårige elsker at være nøgne og er nysgerrige på hinandens kroppe. Men lær dit barn at skelne mellem, hvad vi gør hjemme og ude. Det er fint at løbe nøgen rundt i en lukket have, men hun må ikke løbe nøgen ned på legepladsen eller i supermarkedet.

Mette Larsen: Ja, hvis man som forældre har det godt med det.

LÆS OGSÅ: Udvikling: Din fantastiske krop

alt

Vores eksperter:

– Lola Jensen, Familievejleder (billedet øverst til venstre)

– Bente Boserup, Souschef i Børns Vilkår og leder af Børnetelefonen (billedet øverst til højre)

– Margrethe Brun Hanse, Børnepsykolog (billedet nederst til venstre)

– Mette Larsen, Faglig sekretær i Pædagogerne faglige organisation BUPL (billedet nederst til højre)

LÆS OGSÅ: Sådan takler du morsyge

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at blive en god ven

LÆS OGSÅ: : Opdragelse: Lær dit barn at være optimist

610x200_woordy_knap2.jpeg