Gravid i uge 25 (24+0, 24+1, 24+2, 24+3, 24+4, 24+5, 24+6)

Uge 25: Mælk i brysterne

Kan du mærke hvilken kropsdel, der buler ud på maven?

Kommer der mælk ud af dine bryster? I så fald er det ikke, fordi du er ved at føde, og madlageret derfor fyldes op. Det er bare et tegn på, at dit hormonsystem fungerer og forbereder kroppen på, at den snart skal producere modermælk til dit barn. Det er også helt normalt, at der ikke kommer mælk ud, og at man ikke kan presse noget ud.

Den øverste del af livmoderen når navlen. Du kan føle dele af barnets krop. Barnet reagerer på forskellige sanseindtryk.

Faktaboks

Uge 25

Baby er på størrelse med et blomkål

174 dage henne

106 dage til termin

blomkål

LÆS OGSÅ: Amning – alt om modermælk

Hils på den lille ved at trykke let mod den del, som sparker ud mod maveskindet. Måske kan du gætte, hvilken kropsdel det er. Se for dig, hvordan den lille skifter stilling, krydser ben og fægter med armene. Fostervandet gør, at bevægelserne ser mere kontrollerede ud, end de gør, når babyen kommer uden for maven.

Chancen for at barnet vil overleve en for tidlig fødsel øges nu uge for uge. Husk at gemme nummeret på fødeafdelingen på din telefon. Skulle der ske noget, er det trygt at vide, at eksperterne kun er et opkald væk.

Fra æg til baby

Barnet er nu 30 centimeter langt og vejer omtrent 800 gram. Barnet er nu på størrelse med et blomkål. Huden er forsat rynket, men ikke lige så gennemsigtig som før. Der mangler kun en smule underhudsfedt før, at den lille ligner en helt færdig baby.

Fosteret vokser hurtigt nu. Knoglerne er ved at blive faste. Det stof, der sørger for, at lungerne folder sig ud ved fødslen, er ved at blive dannet. Barnet vokser stærkt nu. De permanente tandanlæg langt inde i gummerne er ved at blive dannet.

LÆS OGSÅ: 12 søvntip til gravide

Først når barnet udskifter mælketænderne, vil de nye tænder, der ligger klar i gummerne, vokse ud. De nerver, der sidder omkring munden, bliver mere følsomme: På den måde forberedes barnet til at finde næring ved brystet, så snart det er blevet født.

Har du planer om at rejse til udlandet, inden du føder, så er det ved at være i sidste øjeblik. Mange flyselskaber vil ikke have gravide med fra og med 28. uge. Og du skal i hvert fald nok skaffe en lægeerklæring.

Faktaboks

Ugens tip til mor i uge 25

Er du plaget af trætte fødder, der gør ondt? Så tag et fodbad med gerne skiftende varmt og koldt vand. Tilsæt salt og lavendel, og smør fødderne ind i en fed og god fodcreme bagefter. Få alternativt en fodmassage, pedicure eller opsøg en fodterapeut.

Faktaboks

Ugens tip til far i uge 25

Frygter du fødslen? Bare rolig, det gør mange fædre og flere er usikre på, hvordan de skal forholde sig under fødslen. Tal med vennerne om deres erfaringer, og snak med din kæreste om, hvad hun tror, hun har behov for i fødselssituationen. Du kan også tage med til kontrol, og spørge jordmoren om de spørgsmål, du måtte have.

Se, hvad vi ellers skriver om: Amning, Gravid, Gravid uge for uge og Video