Køkken

Foto: Tia Borgsmidt

Køkkenet er husets kerne

Familien Nørgaard ofrede stuen til fordel for et stort køkken, og nu er det rækkehusets eneste fællesrum.


Køkkenet danner en flot helhed med Poul Kjærholm spisebordet og Arne Jacobsen stolene. Arkitekten har vekslet mellem åbne hylder og overskabe, så det store køkken ikke skal virke tungt og massivt. Ovnen er fra Voss. Blandingsbatteriet er fra Toni.

TIP
Placer ovn og køleskab yderst, hvis du også vil have et køkken, der fylder en hel væg i dit køkkenalrum. Virkningen bliver  mindst køkkenagtig på den måde.

Da Per og Hanne Nørgaard købte deres 100 kvadratmeter store 50’er rækkehus for fem år siden, skulle alt sættes i stand. Drømmen om et stort fællesrum med spisebord og køkken til familien på fire vandt over behovet for en decideret stue. Så den 55 kvadratmeter store tidligere stue rummer nu køkkenalrummet. – Køkkenet skulle være kernen i hjemmet. Det skulle have karakter som et lækkert møbel i træ frem for et almindeligt hvidt typekøkken. Køkkenet ER vores stue, så derfor var det vigtigt, at det ikke skulle virke køkkenagtigt, fortæller Per. Per og Hanne satte arkitekt H.C. Rørdam på opgaven. Resultatet er et køkkenmøbel på hele endevæggen med to høje skabe til henholdsvis ovn og opvaskemaskine, der står diskret i hver side. I midten tager skuffesektionen i elmetræ opmærksomheden. Farvevalget er to forskellige grønlige nuancer, en lys til skabslågerne og en mørkere til bagvæggen. – Vi synes, at træet og de turkise nuancer giver en god palet til rummet, og så er vi vilde med den kontrast, der er mellem det naturlige træ og den industrielle malede MDF, fortæller parret.

Per og Hanne er glade for det nye køkken, men de manglede plads til opbevaring af småting og papirer og ønskede sig et kontoragtigt hjørne i rummet, men uden skrivebord. Løsning: et skuffemøbel med bordplade og en overreol tegnet af den samme arkitekt i samme stil som køkkenet, men alligevel med sit helt eget udtryk med små skuffer og blå toner. – Sammen skaber køkken og kontormøbel et helt maleri, som vi nyder at se på hver dag, fortæller Per.


Til køkkenlågerne er valgt en lys turkis, og til bagvæggen er valgt en mørkere nuance turkis af plastlaminat, der er meget slidstærkt og nemt at holde rent. Servietholderen er et arvestykke fra Amerika.


Under det runde låg i bordpladen er der adgang til skraldespanden.


Selv bestikindsatsen i skuffen er lækkert udført i bøg.


Kontormøblet rummer ting som papirer, kortspil, kogebøger, viskestykker, duge og gavepapir. Her er valgt en klar lys blå og en blålig hvid til fronterne. Plakaterne af Arne Ungerman fås hos posterland.dk og permildrosengreen.dk.

Det koster køkkenet:
Selve snedkerdelen med stålplade koster, afhængig af materialevalg og raffinementer, 100.000-150.000 kr. + moms.

► SE OGSÅ: Nem forvandling: Køkkenet fik stil og personlighed
► SE OGSÅ:
5 fantastiske køkkener
► SE OGSÅ: Køkken: Enkel hygge for hele familien

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Køkken

610x200_woordy_knap2.jpeg