Sådan rengør du dit badeværelse rigtigt
SPONSORERET indhold

Sådan rengør du dit badeværelse rigtigt

Du afbryder meget af dit arbejde og færden i hjemmet med et smut på badeværelset, og du kan meget let overføre bakterier fra et toiletbesøg til dine hænder og videre rundt i hjemmet. Derfor er hygiejnen på badeværelset vigtig for din hygiejniske standard i hele hjemmet. Vi har strikket en let rengøringsguide sammen til dig her.

Af: Ann-Alicia og Michael René Foto: Getty Images
02. mar. 2020 | Bolig | ALT for damerne

Vi anbefaler, at du først gør bad, håndvask, spejle og skabe rent, så toilettet og til sidst gulvet. Husk at skifte sæbevand og klude undervejs, når du gør rent.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du kalk på badeværelset

HÅNDVASK

Lav en opløsning af universalrengøringsmiddel og vand. Vask håndvasken inklusiv armatur og skyl efter med koldt vand. Rens desuden afløb i både køkkenvask og toiletvask. Husk altid at tørre armatur og håndvask af, når du har rengjort det. Så sikrer du en blank og flot overflade på armaturet. Du kan enten bruge et hviskestykke eller en gammel t-shirt til at tørre overfladerne af med.

*Brug altid handsker, når du arbejder med universalrengøringsmiddel.

AFLØB

Rens afløbet med flydende afløbsrens eller kaustisk soda. Hvis du bruger afløbsrens: Åbn for det varme vand, og skyl afløbet igennem. Hæld en halv liter afløbsrens i afløbet og skyl metalbelægningen rene med en lille smule koldt vand og lad afløbet stå i blød i en time. Skyld efter med varmt vand. Gentag, til der ikke er mere skidt i afløbet. Man kan også løbende, hver uge hælde en halv liter kogende vand i afløbet sammen med en halv deciliter opvaskemiddel, for at rense afløbet regelmæssigt igennem.

* Brug altid handsker, når du arbejder med stærke basiske opløsninger som kaustisk soda og afløbsrens.

SPEJL

Gør spejle rent med universalrengøringsmiddel eller vinduesrens. Lav en opløsning af universalrengøringsmiddel. Vask glasset ned med universalrengøringsmiddel og en fugtig svamp. Skrab glasset rent med en vinduesskraber og puds alle striberne på glasset hurtigt efter med et tørt rent viskestykke i cirkulerende bevægelser fra det øverste venstre hjørne ned mod det nederste højre hjørne på den måde undgås striber. Alternativ kan glasset vaskes med vinduesrens eller en blanding af en dl. eddike og en liter vand. Spray rensemidlet på et viskestykke, men spray helt tæt på viskestykket. Puds glasset til viskestykket ikke fugter glasset mere. Spray og puds hele glasset i cirkulerende bevægelser fra det øverste venstre hjørne ned mod det nederste højre hjørne på den måde undgås striber.

* Brug altid handsker, når du arbejder med universalrengøringsmiddel og vinduesrens. Åbn alle vinduer inden opstart og tænd for udsugningen og begræns anvendelse af vinduesrens med sprit.

LÆS OGSÅ: Rengøringsekspert: Alle begår denne fejl med deres viskestykker

BADEVÆRELSESFLISER

Er dine badeværelsesfliser hvide af kalk, kan du fjerne det med en svag syre som citronsyre, eddikesyre samt øvrige afkalkningsmidler. Brus dine fliser over med koldt vand, så fugerne mellem fliserne fugtes. Gør en balje klar med varmt vand og tilsæt den anbefalede mængde citronsyre. Vask kalken af fliserne med en svamp. Vask efter med vand og sæbe og skyld efter med koldt vand. Gentag indtil al kalk og snavs er helt væk. Se flere gode råd på husmoderen.dk og pletvæk.dk.

* Brug altid handsker, når du arbejder med kalkfjerner.

BADEKAR

De fleste badekar er fremstillet af glasfiber, stål, akryl eller porcelæn og kan alle rengøres med universalrengøringsmiddel, der er svagt basisk. Vær opmærksom på at stål eller støbejernsbadekar ikke tåler syre. Lav en opløsning af universalrengøringsmiddel. Vask badekaret inklusiv armatur og skyl efter med koldt vand. Gentag behandlingen, hvis der stadig er kalkpletter eller snavs.

* Brug altid handsker, når du arbejder med universalrengøringsmiddel.

BRUSENICHE

Rengøres på samme måde som badekar, men hvis der er kalk i brusehovedet eller omkring risten, kan dette fjernes ved hjælp af eddike. Brusehovedet lægges i en spand med halvt eddike og halvt vand, i en halv times tid, hvorefter det skylles med vand. Omkring risten, startes der med at gøre områderne våde, hvorefter, papir lægges henover områderne. Så hældes der eddike henover. Lad det trække 20 minutter, hvorefter der skrubbes løs med en svamp. Husk at vask efter med rent vand.

* Brug altid handsker, når du arbejder med eddike.

TOILET

Vask toiletkummen og undersiden af brættet med wc-rens. Skyl efter med koldt vand. Afslutningsvis hældes wc-rens rundt i kummen og under kanten af toilettet. Lad det stå i 20 minutter og arbejde. Træk ud samtidig med, at der randen skrubbes grundigt. Til sidst laver du en opløsning af universalrengøringsmiddel. Vask ovenpå toilettet først, derefter indeni og afslut med at vaske wc-brættet. Skyl eller tør sæben af med rent koldt vand. Er toilettet meget medtaget, kan urinrande eller andre synlige spor, fjernes ved at områderne gøres våde, hvorefter toiletpapir påføres. Hæld så eddike eller eddikesyre henover papiret og lad det sidde i 20-30 minutter, hvorefter der skrubbes løs - husk at skyl efter og luft godt ud.

* Brug altid handsker, når du bruger wc-rens og universalrengøringsmiddel.

Anbefalet til dig