Vagn Wazar Jørgensen i sin have
SPONSORERET indhold

Folk strømmer til 80-årige Vagns have: Er blandt Danmarks 50 smukkeste

Det var slet ikke meningen, at Vagn Wazar Jørgensens have ved Bogense skulle være åben for besøgende, men så døde Vagns kone, og Vagn slog portene op for at give andre en oplevelse. Haven regnes for en af de 50 smukkeste i Danmark.

Af: Marie Varming Foto: Sara Skytte
17. aug. 2023 | Bolig | Hjemmet

Flaget er hejst i Kongsdal Åben Have, og alle træer og blomster står i fuldt flor.

Hele 20.000 kvadratmeter have har Vagn Wazar Jørgensen foran sit hjem ved Bogense, og selv om han er 80 år, passer han det hele selv. Han har endda tid til at sætte en kop kaffe frem, da Hjemmet kommer forbi.

"Der kommer to busser i dag og to i morgen. Jeg har jo slet ikke tid til at handle ind," siger den pensionerede leder fra Odense Marcipanfabrik.

Han flyttede ind sammen med sin kone i det lille aftægtshus i 1965. Det hele er meget lokalt, for huset hørte til den nærliggende gård, hvor han selv er vokset op med sine forældre.

"Og jeg er så doven, at jeg faldt for naboens datter," smiler han.

Kristine, som hun hed, har faktisk meget med haven at gøre.

"Den bygger på en trist baggrund," som han siger.

I 2008 døde Kristine af en kræftsygdom.

"Det var slet ikke meningen, at det skulle være en åben have, men skulle jeg bare passe haven for min egen skyld? Så slog jeg portene op, for at andre også kan få en god oplevelse i haven, og den er blevet lidt af et tilløbsstykke."

Vagn Wazar Jørgensen1.jpg
Vagn klipper selv sine 200 buske og træer i smukke faconer.

Ofte er det flere gange om dagen, at store turistbusser triller ind på parkeringspladsen, og det strømmer ud med pensionistklubber og andre grupper, som er på tur. De har ofte deres egen kaffe med, og ellers kan de lave det i Vagns kaffekøkken, ligesom han sælger is og lader gæsterne tage deres egen madkurv med.

780 meter plænekant

Vagns have har 200 buske og træer, der skal klippes, 200 rododendron, 600 roser samt en del eksotiske planter, som man ikke finder mange andre steder i Danmark. Der er også 138 siddepladser, og fordi Vagn vil sine gæster det godt, sørger han hver morgen for at lægge hynder ud i stolene i hele haven. Nå ja, så er der også 780 meter plænekant, der skal trimmes to gange om ugen.

Vagn får ingen hjælp til det. Og dog.

"Jeg har tre robotter, der klipper græs. To på fuldtid og en på deltid," siger han smilende.

Indimellem sender han også bud efter sin søn og svigerdatter, som også tager imod gæster og viser rundt i haven, og med tiden er det meningen, at parret skal overtage efter Vagn. Han kan nemlig godt mærke alderen komme snigende.

"Huset skal passes, gæsterne serviceres, og haven skal man hele tiden være over. I går aftes var jeg først færdig klokken 21, men der havde jeg også haft 90 gæster," siger Vagn lidt forpustet, men glad.

"Jeg er i hvert fald aldrig i tvivl om, hvad jeg skal."

Vagn Wazar Jørgensen.jpg
Vagn tager imod hundredevis af gæster i sin have hver sommer.

Det har kastet ros af sig, for Kongsdal Besøgshave er kåret til Årets Have 2016 og regnes af The Danish Club blandt de 50 smukkeste haver i Danmark – inklusive slotshaver.

"Jeg nyder selv haven i fulde drag. Ellers ville den nok ikke se sådan ud," siger Vagn.

"Jeg hænger i, til Flemming er klar til at overtage, for denne have må ikke dø med mig. Den slags hænger jo ikke på træerne," siger han og kigger over mod "bjerget", som han kalder en lille bakke i haven, og hvor han sad hver dag med Kristine.

"Nu er jeg bare taknemmelig for, hvor glade gæsterne er, når de går," siger han og traver op mod indgangen og parkeringspladsen, hvor dagens første bus triller ind.

Se mere på Kongsdalaabenhave.dk

Anbefalet til dig