Løb udenom skaderne

Løb udenom skaderne

Løb er måske en af de discipliner, hvor der opstår flest skader. Måske fordi andelen af løbere er så stor, men du kan tage dine egne forbehold for at reducere risikoen.

Løb er godt og let tilgængeligt, men løb er også en stor belastning for kroppen og derfor lider mange løbere af små skader, som kommer og går. 

Styrketræning er et meget vigtigt element, når du ønsker at forebygge skader og ønsker at løbe hurtigere. Helt basale og enkelte styrkeøvelser kan være en stor hjælp.

Lyt til din krop – den er genial. Når du udsætter din krop for uhensigtsmæssig belastning vil den signalere det gennem smerte. Det er den eneste måde kroppen kan kommunikere med dig. Lyt til disse signaler – lad være med at ignorere dem. Det er bedre at tage en enkelt hviledag eller powerwalke end at forcere din træning, hvis du gerne vil undgå skader. Bliv aldrig slave af dit træningsprogram.

Hvis du har feber eller anden sygdom i kroppen er det også en god idé at reducere træningen. Har du feber er det no go, men det er ok at træne med en let forkølelse. Det er blot en god idé at reducere intensiteten.

Hvad gik der galt?

Hvis du bliver skadet er frustrationen overskyggende, for skader sætter dig ganske enkelt ud af spillet. Her kan det være en god idé at reflektere over hvad der potentielt forårsagede skaden.

Er du gået for hurtigt frem med tempo og/eller distance?

Har du ændret underlaget?

Har dine løbesko for længst udtjent sin værnepligt?

Har du ændret/kompenseret din løbestil pga. et mindre ubehag i eksempelvis dit ene knæ?

Med andre ord kunne du have gjort noget anderledes og dermed lære af dine ”fejl”.

To slags skader

Overuse eller overload? Overuse-skader kommer, når du gentagne gange foretager en uhensigtsmæssig handling. Det vil sige at det lille ubehag, som opstår ved eksempelvis forkert løbestil akkumuleres og bliver over tid til smerte (skade).

Overload er den skade, der indtræffer akut, fordi du lander forkert, får en fibersprængning i låret eller måske forstuver foden. Som løber kan du rende ind i begge slags, men erfaringen siger, at overload-skader ofte er tidligere (ikke-opdagede) overuse-skader.

Kig på din krop

1) Er du platfodet?

2) Har du tendens til kalveknæ eller hjulbenethed?

3) Er du hypermobil?

4) Hvor brede er dine hofter?

Ovenstående fire faktorer kan være med til at øge din risiko for løbeskader, men du kan også have en perfekt løbekrop og komme til skade. Der er ingen garantier.