Tendens: Kvinder dropper shampooen

Foto: Alamy

Tendens: Kvinder dropper shampooen

Ja, man kan næsten forestille sig det. Lugten. Hår, der ikke er blevet vasket længe er ikke en fornøjelse – skulle man tro. Men ifølge Anja Lysholm, der står bag bloggen af samme navn og selv skrottede shampooen for 5 år siden, så forsvinder lugten efter en måneds tid. Det forklarer hun til JP.dk.

Anja Lysholm er en del af den tendens, der i USA går under det charmerende navn "No Poo" - altså ingen shampoo. Den startede med forgangskvinden, den amerikanske blogger, Jacquelyn Byers, der på sin blog Little Owl Crunchy Momma, forklarer sit fravalg af shampoo med, at det indeholder en masse skidt, er dyrt og dårligt for håret.

"Ville du drikke det?" spørger hun i et statusindlæg efter næsten fire års shampoofri tilværelse og fortsætter med ræsonnementet, at så bør du heller ikke putte det på kroppen.

I et nyere interview med det amerikanske morgennyhedsprogram Today, fortæller hun desuden, at hendes hår aldrig havde været så flot:

- Mit hår er blevet blødere, mindre fedtet og har fået en flottere farve, siden jeg stoppede med at bruge shampoo, lød det.

LÆS OGSÅ på ALTfordamerne.dk: "Alle mine veninder anbefaler den!"

Vogue ridder med på bølgen
Tendensen kan virke mere som særtilfælde fremfor egentlig bevægelse. Men har du læst juniudgaven er britiske Vogue, er du måske også faldet over artiklen "Is this the end for shampoo?".

Artiklen fokuserer på lanceringen af et nyt produkt, som forsøger at vippe shampooen af badeværelseshylden. Det renser ganske vist dit hår, men uden at blotte det for olierne, der naturligt hjælper til at holde dit hår sundt – en slags rensecreme eller balsam med rensende effekt, om man vil, og uden shampooens barske ingredienser og "egenskaber".

I 2013 begyndte de første produkter af den slags at komme på gaden, som en slags plaster på shampoosåret til manker, der har lidt under den barske afrensning, de fleste af os udsætter lokkerne for flere gange om ugen – nogle endda hver dag.

Vogue spår, at shampooen har fået kamp til stregen, og måske endda vil blive i flasken fremover.

Bagepulver og eddike
Endnu en kvinde, der har kastet sig ud i projektet og levet uden "poo" i snart 3 år, er skribenten Lauren O'Neil. I stedet for shampoo er flaskerne på hendes badeværelse fyldt med tre andre ting. Vand, bagepulver og æblecidereddike. Én flaske med 50/50 vand og bagepulver og én med 50/50 æblecidereddike og vand. I et indlæg på sitet The Hair Pin forklarer hun hvorfor: 

- Din hud skal være en smule syreholdig for at forhindre dannelse af svamp og bakterier. Når du bruger bagepulver (som er basisk) og æblecidereddike (en syre), så forbliver din hovedbunds PH-værdi stabil og produktionen af olier lav. Det er derfor, dit hår forbliver rent i længere tid, skriver hun.

Kunne du finde på at skrotte shampooen? Se resultatetet af at tage valget her.


LÆS OGSÅ: Her er brynene, du ikke troede ville hitte

Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed