Jan Svensson
Foto: Privat Jan Svensson står igen i år for opvarmningen til ALT for damernes Kvindeløb.

Jan Svensson Alt for damernes Kvindeløb

"Motion har holdt stress for døren i et vildt arbejdsliv"

Mød Jan Svensson, som har ansvaret for at varme os alle grundigt op til ALT for damernes Kvindeløb. Her deler han sine bedste tips til træning, motivation og opvarmning.

Vi er glade for at kunne afsløre, at Jan Svensson igen står for opvarmningen ved dette års ALT for damernes Kvindeløb. Han danser også os alle sammen i højt humør ved ALT for damernes danseevent, Dans dig glad. Vi tør derfor godt love, at du bliver klar både mentalt og fysisk til din løbe- eller gåtur, når Jan står klar til at varme os op på alle løbsdagene med god musik og højt humør.

Vi har mødt ham til en snak om træning, opvarmning og sommerfugle i maven.

"Jeg er blevet kaldt lidt af en lille showkanin, men jeg har det faktisk ikke så godt med for megen opmærksomhed. Så jeg går til Kvindeløbet med en ydmyd tilgang, en vis præstationsangst og sommerfugle i maven. Jeg er jo bare Jan Svensson og ikke en stor sundhedsguru. Jeg har 5-7 minutter til hvert løb til at varme Jer op og skabe en god stemning – og jeg glæder mig meget til at møde mange forskellige mennesker – og i træningstøj er vi alle ens."

Hvilken form for motion dyrker du?

"Jeg dyrker meget motion, fordi det er mit job, så det bliver nok til to-tre timer om dagen. Jeg har stor fokus på variation i min træning, og træner alt fra reformer, TRX og yoga. Derudover løber jeg udendørs og vinterbader. Hvis vi taler træning, hvor jeg prioriterer det for mig selv, hedder den 2-4 timer om ugen."

Tilmeld dig ALT for damernes Kvindeløb

Hvad giver det dig at træne og at være aktiv?

"Det har reddet mit liv og holdt stressen for døren i et vildt liv. Det vigtigste er at det får mig til at føle mig glad, stærk, sund og giver mig overskud. Endorfinerne fylder min krop. Og så har det givet mig et fantastisk netværk af rigtig mange forskellige skønne mennesker."

"Løb er blevet et helle for mig. Det er skønt bare at løbe afsted og se, hvor langt jeg kommer - om det er 5 eller 15 kilometer er ikke vigtigt. Jeg ser byen på en anden måde, og jeg elsker at løbe turen rundt på Amager Strandpark, som de københavnske deltagere også skal løbe. Jeg slutter altid min tur af med at hoppe i vandet - også om vinteren. Jeg har været vinterbader i et par år, og det giver et helt fantastisk boost."

"Den perfekte løbetur er sammen med min mand, Tor, hvor vi får talt en masse sammen, eller bare er sammen og ikke tænker over, hvor langt vi skal løbe."

Dit bedste råd til en nybegynder?

"Start med at finde et smukt område, som ligger tæt på dit arbejde eller hjem og beslut dig for en overskuelig rute. Det kan fx være tre km rundt om en sø eller på de hyggelige villaveje. Lav en fast aftale med dig selv eller med en ven, veninde eller kæreste 1-2 gange om ugen. Skriv det i kalenderen, så du ikke ”glemmer det” eller laver andre aftaler. Når du løber, skal du tage små skridt, spænde let i maven, holde albuerne tæt til kroppen og læne dig let forover, så har du bedste teknik."

"Tænk ikke så meget over tøj og sko i første omgang, du behøver blot et par gode stødabsorberende løbesko, for det handler bare om at komme i gang. Du skal øve dig selv på disciplinen og sørge for at holde løbeaftalerne i mindst tre mdr. – så er der større chance for, at du får skabt en god vane og holder ved. Derfra kan du udfordre dig selv med længere ture, nyt tøj og nye sko, øget tempo osv."

Læs også: Se årets løbetrøje fra ALT for damernes Kvindeløb

Hvad er dit bedste råd til at komme i løbeskoene på dage, hvor man ikke gider?

Hav en fast aftale med en løbepartner – så I er to til at trække hinanden op. OG ellers er der kun en ting, der virker – Disciplin!! Du har ét liv, så husk på alle de gode ting, du føler og får på en løbetur, og lad det være din motivation

Hvad betyder opvarmning for din præstation?

"Opvarmning er alfa og omega. Opvarmning gør, at din krop fysisk bliver indstillet på, at den skal til at lave noget. Vigtigst af alt sender opvarmningen signaler til din hjerne om, at du skal til at performe, så hormonet adrenalin stiger i kroppen, og dermed giver dig ekstra lyst og energi til at komme i gang."

Hvilke øvelser vil du anbefale inden løb?

"Jeg bruger to til tre minutter på at indstille mit hoved og min krop på, at jeg skal ud og løbe. Laver små hop på stedet og twister lidt for at vække led og lårmuskler til live. Derefter laver jeg rotationer i hofteled og for rygsøjlen, så jeg får skabt bevægelighed i ryggen og får aktiveret mavemusklerne. På den måde kan jeg holde en let spænding i maven, når jeg løber og dermed skåne min ryg."

Om Jan Svensson

41 år, gift med Tor Andersen.

Har arbejdet 20 år i designbranchen med salg, indretning, udvikling og ledelse. Sideløbende har han altid arbejdet i fitnessbranchen – primært som underviser i fitnesscentre og på danseskole, conventions og træningsrejser.

Åbnede Powerhouse cph for fire år siden – som nu er to centre. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Alt for damernes kvindeløb og Løb