TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Bornholm
Broen ved Bornholm Kunstmuseum har fået hat på. Smart i regnvejr.

Det skal du opleve på Bornholm

15 ting, du skal opleve på Bornholm

Bornholm kalder. Fra Ekkodalen, badehotellerne, Michelin-restauranten, kunstmuseet og borgruinen lokker øen med rå natur, verdensklassemad og en himmelsk udsigt over klipper og hav. Eurowoman guider dig til sommerens bedste øhop.

1. Melsted Badehotel

Helt ude på en klippekant, så du næsten kan dyppe storetåen i Østersøen fra terrassen, ligger en af Danmarks få originale badehoteller. Den firkantede funkisbygning blev opført i 1932, dengang under navnet Hotel og Pension Ellebæk, og siden er der bygget annekser til under forskellige ejere. Melsted Badehotel, som hotellet i 1996 skiftede navn til, er renoveret i flere omgange, senest i 2000, og du kan kende det på de blå vinduer, som rigtig nok giver dig associationer til noget, der var engang. Heldigvis står det der endnu, så du kan få en bid Bornholmsk nostalgi på 1. klasse. Alle værelser har havudsigt, og en overnatning med balkon fås for 1.675 kr. i højsæsonen. Melsted har også et rigtig godt køkken, hvor københavnerdarlingen Frederik Bille-Brahe (fra Atelier September og Apollo, red.) tidligere har været gæstekok. 

Melsted-badehotel.dk

Her på Melsted Badehotel kunne man godt sidde og stene over havet.

2. Stammershalle Badehotel

På en af Bornholms smukkeste kyststrækninger, mellem Tejn og Gudhjem med udsigt over Østersøen mod Christiansø, kan du opleve Bornholm, når øen er allermest autentisk. Her ligger en smuk, gul bindingsværkbygning, som huser badehotellet Stammershalle fra 1911. Man skulle nok have været der i 30'erne, hvor de tyske grosserer, som hotellet oprindeligt var bygget til, kunne besøge hotellets egen zoologiske have med løver og bjørne. På den anden side er det måske en smule mere afslappende i 2017, hvor du kan nøjes med at se resterne af de gamle bjørnegrotter bag hotellet. I dag er der især fokus på det gode køkken, hvor restaurantchef og sommelier Lars Spring står for måltiderne og den gode vin. Maden er afstemt efter årstiderne og er et godt stykke hen ad vejen baseret på lokale bornholmske produkter. Få et dobbeltværelse med havudsigt for 1.150 kr.

Stammershalle-badehotel.dk

Yndige Stammershalle Badehotel.

3. Kadeau og Hotel Nordlandet

Elsker du gourmetmad, kender du sikkert Michelin-restauranten Kadeau i København. Men faktisk er Kadeau en bornholmsk opfindelse, som opstod i 2007 ud af de tre grundlæggere Nicolai Nørregaard, Rasmus Kofoed og Magnus Høeghs store kærlighed til øen. Først i 2011 åbnede Kadeau i København. Så du kan næsten ikke besøge øen uden at slå et smut forbi restauranten med den bedste beliggenhed helt ud til klitterne på sydkysten og få en omgang 'Bornholmerbank'. Det hedder den store menu med otte retter, som fås for 1.100 kr. I 2015 slog Kadeau-ejerne desuden pjalterne sammen med de nye ejere af det klassiske bornholmske Hotel Romantik, som samme år skiftede navn til Hotel Nordlandet. De første to somre residerede Kadeaus københavnske lillesøster-restaurant Pony således på Nordlandet under navnet SommerPony, og det gik så godt, at restauranten fra efteråret 2016 blev til en helårsrestaurant under navnet Restaurant Nordlandet. Den er naturligvis også et besøg værd, ligesom hotellet i sig selv bestemt også kan anbefales. Bered dig på tilbagelænet luksus, når du bliver indlogeret i smukt indrettede værelser med lækre produkter fra det svenske beautybrand L:A Bruket og morgenmadsbuffet med bornholmske specialiteter. Dobbeltværelse fås fra 1.190 kr.

Kadeau.dk og Hotel Nordlandet.com

Kadeau er netop kåret som Europas syvende bedste restaurant.
Svært at blive træt af at kigge på havet. Nyd udsigten og maden på Nordlandet.

LÆS OGSÅ: Samsø er den ultimative feriedestination for foodies

4. Christianshøjkroen

Smørrebrød er himlen på jord, hvis du spørger os, men smørrebrødsjomfru er tydeligvis ikke en beskyttet titel. Ét af de steder, der sørger for at hive den klassiske spise et gedigent nøk op af den gastronomiske stige, ligger på Bornholm og hedder noget så idyllisk som Christianshøjkroen. Her får gris fx selskab af en frisk jordskok og sprødt æble, silden parres med fennikel og laksen med rødbede. Det bedste af det hele? Du støtter samtidig projektet 'Skovhjælperne Christianshøj', som er et samarbejde mellem Landsforeningen LEV (landforeningen for udviklingshæmmede, red.) og Bornholms Regionskommune. Der er 10 udviklingshæmmede ansat som tjenere og køkkenmedhjælpere på kroen som en del af projektet.

Christianshojkroen.dk

Bestil bord på Christianshøjkroen. Absolut Insta-venlige serveringer.

5. Gæstgiveren

Hvis du skriver g-a-e-s-t-g-i-v-e-r-e-n.dk i din browser, skal du nok lige skygge lidt med hånden for øjnene, for her bliver du bombarderet af blinkende lanterner, en heftig lyserød baggrund og et layout fra dengang, internettet knap var opfundet. Men indholdet er godt. The Minds of 99, Mikael Simpson, Bisse og Katinka lægger alle vejen forbi Gæstgiveren i Allinge i løbet af sommeren 2017. Og hvem kan i øvrigt stå for en menu, der bl.a. byder på 'Gæstens giga øko grill-pølse'. Tjek musikprogrammet for 2017, og kom i den helt rette stemning på Gaestgiveren.dk

6. Kunst på bornholmsk

Dramatiske ildebrande, sankthansbål, udsigten over Gudhjem, silderøgerier og husmandsstedet Bognemark er blandt de mest tilbagevendende motiver hos den bornholmske maler Oluf Høst. Besøg kunstmuseet i Gudhjem, som er indrettet i hans gamle hjem og atelier, hvis du vil opleve en af øens mest kendte og elskede kunstnere. Benyt samtidig lejligheden til at gå en tur på klippeformationen Bokul, også kaldet Gudhjems 'bjerg', som museets have skråner mod, og fortsæt til søen Gråmyr, eller spadser langs kysten ved Salenebugten, hvor du kan genkende kunstnerens inspiration. Har du mod på mere bornholmsk kunst, kan du seks kilometer fra Gudhjem blive fuldt mættet på det 4.000 m² store Bornholms Kunstmuseum, som huser kunst af bl.a. Olaf Rude, Karl Isakson, Niels Lergaard og selvfølgelig Oluf Høst. Museet er også et besøg værd for arkitekturen, som arkitektfirmaet Fogh og Følner ApS står bag.

Ohmus.dk og Bornholms-kunstmuseum.dk

LÆS OGSÅ: Ø-ferie i Danmark: Derfor skal du vælge Langeland

7. Lov i Listed

Stentøj hitter lige nu, og når de nu serverer gourmetmaden på Kadeau og Pony på fade, tallerkener og i kander fra keramikerne Lov i Listed, er det selvfølgelig det, du vil have. Det mærker parret Susanne Glerup Lov og Torben Lov, som står bag det grove stentøj, og de har svært ved at følge med efterspørgslen. Så det er om at bestille i god tid, hvis du vil servere mad til dine gæster på det populære stel, som har fået navnene Hverdag og Kadeau. Få en frokosttallerken fra 190 kr. eller et rustikt turkis krus uden hank for 120 kr.

Lovilisted.dk

Seks af hver, tak. Keramik fra Lov i Listed.

8. Hammershus

Klipper. Det er måske noget af det første, du tænker på, når nogen nævner Bornholm. Har du endnu ikke besøgt øen, er chancen for, at du alligevel har hørt om Hammershus derfor også forholdsvis stor. Bornholms mest besøgte seværdighed og Nordeuropas største borgruin er ikke til at komme udenom, også selv om du normalt hader alt det, der står på top 10 i guidebøgerne. Er du oven i købet lidt historienørdet, vil du sikkert finde det sjovt at dykke ned i de mange fortællinger, som ruinerne gemmer på. Fx blev kong Christian IV's datter Leonora Christine og hendes mand, Corfitz Ulfeldt, spærret inde på Hammershus i 1660 beskyldt for landsforræderi, og deres dramatiske flugtforsøg ned af mure og klipper mislykkedes. Du kan også blive efter lukketid og opleve 'Hammershus by night' i flagermuslampernes skær.

Se mere på Bornholm.info

En klassiker. Hammershus.

9. Opalsøen og Hammeren Fyr

Bornholm er måske det sted i Danmark, hvor du kan blive mest i tvivl om, hvorvidt det nu er Danmark, du befinder dig i. Klippeøen er kendt for sin spektakulære natur, og et af de steder, du kan opleve den, er ved Opalsøen, der med sine høje, stejle klippesider og frodige omgivelser kunne være kulisse i en middelalderlig eventyrfilm. Tag en dukkert i ferskvandsøen, hvis du vil helt tæt på naturen, eller besøg det nærliggende Hammeren Fyr, gå helt op i toppen, og nyd udsigten over Opalsøen.

Hammerfyr.dk

Evigt lys. Først fra solen, så fra fyret.

10. Hummerhytten

Der er mange gode grunde til at tage til den lille havneby Listed. Ud over de fine keramikkrus fra Lov i Listed, kan du fx drikke cocktails på Ruby Cocktail Bar eller spise kager på caféen Bay Frost. Ikke mindst foreslår vi, at du kaster dig over hummer og andre grillede herligheder i Hummerhytten, som er mindst lige så hyggelig, som navnet antyder, og som i øvrigt er søsterrestaurant til Restaurant Hummer i Nyhavn i København. Gå ombord i delemenuen med bl.a. hummersuppe, salat af jomfruhummerhaler og pil-selv-rejer for 395 kr. pr. person, eller smut derfra med en takeaway-hummer med mayo og citron til 210 kr.

Hummerhytten.dk

LÆS OGSÅ: Glamping på Møn: Er luksuscamping og vandring noget for dig?

11. Rundkirkerne

De er runde og buttede og slet ikke til at stå for. Bornholm har hele fire af de særlige danske rundkirker, og du skal se mindst én af dem. Fx Østerlars, som er den største. Bonusinfo: I 2008 var kirken udsat for hærværk, hvor gerningsmændene borede to huller i gulvet i kirken. Politiet mente, at det var inspireret af den populære bog Tempelriddernes skat, som omtaler en skat under netop Østerlars Kirke. Se, nu blev det pludselig lidt sjovere at tage på kirke-sightseeing, ikke?

Oesterlarskirke.dk

12. Ekkodalen

"Hvad drikker Møller?," skråler du i Ekkodalen i Almindingen, som er Bornholms største såkaldte sprækkedal. Gå i barndom, og test dit ekko sammen med alle de andre, der besøger dalen af præcis samme årsag. Du kan selvfølgelig også se Ekkodalens næsten 200 år gamle skov, der omkring pinse fyldes med smukke liljekonvaller, som en naturoplevelse ud over det sædvanlige. Når du er øm i benene og trænger til et hvil, kan du få en isvaffel på Café Genlyd i det nærliggende Ekkodalshuset.

Bornholm.info og Ekkodalshuset.dk

13. Helligdomsklipperne

Når havet gennem tusinder af år har kastet sig grådigt ind over den bornholmske klippekyst, har det ikke været uden at sætte spor. Mellem Tejn og Gudhjem har brændingen gravet dybe kløfter i fjeldet, og det har skabt en af øens største turistattraktioner. Helligdomsklipperne består bl.a. af skarpe granitsøjler, stejle klippevægge og dybe grotter, og dem skal du opleve. Gerne på en bådtur med den lille båd M/S Thor, som sejler fra Gudhjem til Helligdomsklipperne flere gange dagligt i sommersæsonen.

Ms-thor.dk

Klipper og sten i miles omkreds. Når råt er godt.

14. Christiansø

Du kan ikke komme længere mod øst i Danmark end Christiansø. Det er i sig selv fascinerende. Når du så ved, at her er tale om velbevaret kulturarv bestående af historiske bygninger i et frodigt landskab fyldt med klipper, er der vist ingen vej uden om. I 1684 blev en fæstning opført på øen, og det er resterne af denne, fæstningsmure, tårne, bindingsværkhuse og stenhytter, du kan opleve den dag i dag. Du sejler til øen med Christiansøfarten fra Gudhjem, og turen tager en times tid. Kan du ikke få nok af øen, så snup en overnatning, og det er vitterligt kun det, du får, på Christiansøs tidligere statsfængsel Ballonen. I dag er det et vandrehjem med fem simple celler med sovesofa og tremmer for vinduerne. Uhyggeligt charmerende.

Christiansoe.dk

15. Folkemødet

En festival for demokrati kan man vel godt kalde Folkemødet på Bornholm, som kan tage en del af æren for øens stigende popularitet de senere år. Andre kalder arrangementet, der siden 2011 har fået politikere, foreninger og alle andre med interesse i politik og samfundsforhold til at drage til øen fire dage i midten af juni, for djøf'ernes Roskilde Festival. Under folkemødet afholdes et hav af debatter, foredrag, workshops og koncerter, og partierne indtager på skift hovedscenen – Alternativet inviterede fx til dans i 2016. Alle er velkomne, og du kan enten bo på et af Bornholms charmerende badehoteller, hvis du er i god tid, eller fx på Folkecampen, hvor omkring 500 gæster bliver indkvarteret i tenthouses, en moderne udgave af 80'er-klassikeren Camp-let, eller i træhytter med rigtige senge og elektrisk lys.

Krølle Bølle

Bornholm er fuld af trolde. Jo! Den mest kendte af dem hedder Krølle Bølle. Frækkerten er født på det 76 meter høje Langebjerg i Sandvig, og hver nat ved midnat åbner klippeknolden sig, og så hopper han rundt sammen med sin far Bobbarækus, sin mor Bobbasina og søster Krølle Borra. Sådan går historien om Bornholms maskot Krølle Bølle, som kom til verden i en billedbog fra 1946 af Ludvig Mahler. Siden har Krølle Bølle haft en glimrende karriere ved at stå model til is, T-shirts og puslespil.

Se, hvad vi ellers skriver om: Badehoteller og Rejseguide