Hvad stiller vi op med min brors skrækkelige kæreste?
Foto: Getty Images Min søde lillebror har fået en kæreste, som ingen i familie kan holde ud, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Hvad stiller vi op med min brors skrækkelige kæreste?

Jeg har en sød og hjælpsom lillebror på 20 år, som desværre har en kæreste, som ingen i familien kan holde ud. Jeg er så træt af af hende, men jeg er bange for at miste min bror, hvis jeg italesætter det overfor ham, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om brors kæreste

Jeg er en ung kvinde på 26 år, der har verdens bedste bror, som altid er hjælpsom, virkelig klog og på trods af sine 20 år, meget moden af sin alder. Problemet er, at han har den mest forfærdelige kæreste, som hverken jeg eller familien kan holde ud længere. Hans kæreste gør altid alt kun for egen vindings skyld, og hun er det mest uhøflige menneske, jeg nogensinde har mødt. Hun kan hverken finde ud af at gå ud med sin tallerken eller hjælpe med til at dække bord. Hun sidder altid fordybet i sin telefon, og løfter hun endelig hovedet, er det kun for at brokke eller beklage sig. Hvis hun bliver inviteret med til noget, kommer hun enten for sent eller slet ikke, fordi hun ikke lige kan overskue det. 

LÆS OGSÅ: Hvorfor er mine venner så uopdragne?

Det værste er, at hvis min bror forsøger at få hende til at hjælpe til, være til stede eller være høflig og hilse pænt på folk, så bliver hun sur eller begynder at græde, hvorefter min bror skal bruge timer på at nusse og trøste hende. Jeg har personligt oplevet at sidde og vente i to timer på dem på en restaurant, fordi hun ikke lige havde overskuddet til at tage af sted. Jeg har også prøvet at lave mad til dem, hvor de også kom alt for sent eller slet ikke dukkede op. Jeg aner ikke, hvad vi skal stille op. Jeg er så træt af min brors kæreste, men jeg vil heller ikke miste min bror, så hvad gør jeg? 

Vibeke Dorph råder til at få broren på tomandshånd 

Jeg kan godt forstå, at du er træt af din brors kæreste, for hun lyder godt nok ikke særlig charmerende. Alligevel må der jo være noget ved hende, som din bror er rigtig glad for. Måske giver hun ham et sjældent nærvær, som han har brug for, måske tror han ikke rigtig, at han er i stand til at få fat i ”noget bedre”, eller også er han typen, der har brug for at mærke, at andre har brug for ham. Det kunne jo godt tyde på det sidste, nu du beskriver din bror som meget hjælpsom og omsorgsfuld. Om det er det ene eller det andet, det må du jo prøve at hitte rede i. Det gør du ikke ved at fortælle din bror, hvad du ærligt mener om hans kæreste. Tværtimod. Gør du det, så bliver du til problemet, fordi du ved at kritisere hans kæreste også indirekte kritiserer ham, og det vil kun få ham til at lægge afstand til dig. 

LÆS OGSÅ: Jeg er vred og forarget på min kærestes bror

Det bedste, du kan gøre, er at forsøge at vinde din brors fortrolighed. Prøv at få ham på tomandshånd. Find på noget, I to skal sammen, hvor kæresten ikke er med. Spørg ham her, hvordan han egentlig har det, og hvordan ham og kæresten har det sammen. Spørg til, hvad det er ved hende, han holder af, og hvordan han ser deres fremtid sammen. Lad være med at være fordømmende, skab i stedet et rum imellem jer, hvor din bror føler sig tryg og derfor tør tale åbent til dig. Viser det sig her, at han selv har forbehold over for kæresten, så mind ham lige om, hvor ung han er, hvor sød han er, og hvor mange andre dejlige kvinder, der findes i verden – men igen, døm ikke hans kæreste for hårdt, for det vil kun opløse fortroligheden imellem jer. Viser det sig derimod, at han vitterligt er dybt forelsket i hende, så er der ikke andet at gøre, end at du og familien må finde jer i det og så bare håbe på, at hun retter sig med tiden, sådan som det jo heldigvis sker for de fleste.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Familieliv